A venit momentul pe care l-ați așteptat, sper că nu sînteți supărați pe mine că v-am ținut în suspans. Așadar, să vedeți ce pățesc: un italian care joacă de multă vreme la Winners Tennis Club și cu care mi-am intersectat de mai multe ori traseele la turneele de tenis, inclusiv la unele competiții din țară, mă invită într-o zi la un meci amical. Jucăm, mă bate, și vorbim: ce faci, nu știu ce, amabilități. Pe scurt, am dus puțin mai departe un fel de simpatie reciprocă, ajungînd să discutăm una-alta. Și deodată omul îmi spune: îți amintești că la un moment dat Costi Mocanu de la Pro TV comenta meciurile cu un italian?
Da, zic. OK, eu sînt italianul, îmi spune. Sergio Turrini e numele meu. Și de acolo am avut ce vorbi. Și o să o mai facem, pentru că avem planuri. Și pentru că omul este fenomenal. Fenomenal de cu mult bun simț, fenomenal de normal pentru anormalitatea care ne înconjoară. O să mă strădui să fac în așa fel încît să fie cunoscut de cît mai mulți români, pentru că s-ar putea ca gîndurile lui să ne influențeze în bine.
Pentru voi, special, i-am adresat cîteva întrebări ieri, cînd ne-am văzut la turneul de dublu la care am participat, fiecare în turul inaugural. Așadar, în exclusivitate, pentru voi, iată mini-interviul.
-Sergio, care au fost legăturile tale cu sportul?
-Provin dintr-o familie de sportivi . Tatăl meu meu m-a dus la tenis pe la 7 ani și am evoluat la un nivel bun pînă pe la 30 de ani, după care am uitat racheta într-un dulap. Recent mi- am reluat această pasiune . Fratele meu era fotbalist profesionist, crescut la Milan și cu el jucam împreună dublu la tenis . Eram buni, dar știți cum e între frați, ne mai și certam.
-Cum de ai ajuns în România?
-Începînd cu 1995 eram responsabil de vînzări pentru Europa de Est, la o companie de electrocasnice, se numește Oscartielle și produce vitrine frigorifice pentru magazine, în principal. Din 1999 am condus filiala din București pe care atunci am deschis-o. Nu credeam că o să stau în România mai mult de doi ani, dar…se pare că a durat mai mult.
-Și acum, la chestiune: cum de ai ajuns să comentezi meciurile la ProTV?
-La o cină de afaceri l-am cunoscut pe Costi Mocanu, cu care m-am împrietenit imediat, rămînînd la o discuție lungă despre fotbal. Se pare că a doua zi el a povestit în redacție faptul că a întîlnit un italian care vorbește românește și care știe foarte multe despre fotbalul italian. Am fost sunat și după cîteva zile eram în studio, pentru primul meu comentariu. Era prevăzut să se transmită Napoli-Inter. Mă pregătisem în amănunt, aveam date despre fiecare jucător, dar din păcate am aflat că se va transmite o altă partidă, Roma-Lecce. Atunci mi-am zis: “Bravo Sergio, ai ajuns într-o țară străină, trebuie să vorbești o limbă care nu este a ta și despre ceva pentru care nu ești pregătit. Poate e un pic cam mult”. Cu toate aceste inconveniente, m-am descurcat și asta mi-a dat încredere să continui.
-Și Clujul, pe harta ta, cînd a apărut?
-După 6 ani de stat la București am simțit că ajunge și m-am întors în Italia, dar după nici măcar un an am primit o altă ofertă pentru a conduce o firmă care avea sediul și fabrica la Cluj . Ofertă de nerefuzat, mai ales că deja îmi era dor de România . Am spus mai de mult că România e ca o fată cu un caracter mai dificil , dar dacă te îndrăgostești. nu mai poți fară ea .
-Știi cumva cum va arăta cariera ta în continuare?
-Viața m-a învățat că dacă îți faci prea multe planuri pentru viitor pierzi din vedere prezentul. Așa că, în primul rînd încerc să fac cel mai bine ceea ce fac ,cu spirit de tînăr, un spirit la care nu vreau să renunț. Pot să spun însă ceva sigur: că nu mă voi despărți niciodată nici de Italia, dar nici de România.
PS: Astăzi încep promovarea lui Sergio Turrini, invitîndu-l cu mare plăcere în emisiunea Peluza Radio, de la ora 18.00, pe 95,6 FM. Așadar, Radio Cluj va avea exclusivitatea pentru apariția în Cluj a unui specialist adevărat în fotbal internațional.
PS 1: Fotografiile sînt din arhiva personală a lui Sergio Turrini, mai puțin cele de pe terenul de tenis, pentru care îi mulțumim lui Rareș Călimac, de la Winners Tennis Club
UPDATE: Sergio a făcut audiență maximă la Radio Cluj, iar luni de la ora 21.00 ne puteți urmări, pe Sergio și pe mine în emisiunea lui Dan Olteanu, Ora de Sport, pe NCN și TVR Cluj