Din faţa Parlamentului plec, din nou, spre Bulgaria, într-un infotur organizat de Edelweiss Travel. Sunt curios să văd această parte a Bulgariei, mai ales după toată tevatura din presă, pe subiectul: „Unde este mai bine să mergem la mare? În Bulgaria sau în România”. Eram curios să aflu și de ce se omoară românii pentru „all inclusive-ul” bulgăresc.
Iată-ne plecați! Aproape fără să-mi dau seama trecem de Giurgiu și ajungem la Varna. Aici, ideea mea că Bulgaria nu poate fi o destinație de week-end se cam clatină. Drumurile Bulgariei, deși pe lungi porțiuni sunt doar pe două benzi, nu sunt aglomerate, Bulgaria de nord apărându-mi, din nou, ca de fiecare dată când mă deplasez pe acolo, ca o regiune aproape nelocuită. Nu ne oprim la Varna, unde nici nu mi-am dat seama când am ajuns, ci ne continuăm drumul spre Burgas.
Nefiind la volan nu mi-am luat harta Bulgariei cu mine, așa că sunt total derutat. Parcă mă învârt în loc. Un grup de hoteluri: Sol Nessebar Resort compus din Sol Nessebar Mare, Sol Nessebar Palace şi Sol Nessebar Bay, îmi atrage atenţia. În parcări, mai ales la Sol Nessebar Palace (5*), sunt aliniate maşini de multe zeci de mii de euro fiecare! Îmi trece prin minte că acolo vom fi cazaţi. Greșesc doar cu puţin. Prima noapte o vom petrece la Sol Nessebar Mare (4*), un hotel foarte frumos şi primitor.
Cavalcada începe! Primul hotel, de fapt complex, pe care-l vizităm este Emerald – Beach Resort & Apartments (5*), în Ravda; frumos, cu piscinele, camerele, restaurantul sau centrul SPA, gata să-și primească oaspeţi. Iarba şi gardurile vii sunt tunse impecabil. Pomii înfloriţi întregesc acea stare de linişte după care alergăm cu toţii în zilele concediului de odihnă. Apoi ne oprim la Dinevi Resort din St. Vlas. Acest adevărat parc nu s-a deschis încă, aşa că nu facem decât să ne plimbăm pe afară, admirând multele vile presărate pe spaţiul verde de la marginea mării. Ceea ce nu văd şi nu mă lămureşte nici însoţitoarea noastră bulgăroaică, este unde sunt parcările pentru atâtea locuri de cazare. Undeva, la malul mării, un golf făcut din diguri a devenit locul de staţionare a câtorva iahturi şi bărci cu motor care parcă te invită la o plimbare pe mare, o mare care nu se deosebeşte cu mult de cea de la noi. O privesc cu atenţie şi-i observ chiar și algele… Ceea ce nu văd sunt valurile jucăuşe de pe litoralul nostru şi nu simt nici adierea brizei sau mirosul caracteristic, românesc, al apei, miros de care algele în descompunere nu sunt străine dar, după care, totuşi, tânjesc! Mai ne plimbăm paşii prin Garden of Eden (5*), tot din St. Vlas şi printr-al său restaurant Paradiso. Vedem camere mari, unele dotate cu tot ce este necesar pentru a-ţi pregăti masa, probabil pentru cei care nu doresc „all inclusive”.
Urmează Sozopol, cea mai veche stațiune de pe litoralul bulgăresc, cu a sa Santa Marina (4*). Ceea ce mi-a plăcut la Sozopol, însă, au fost străzile înguste mărginite de case vechi cu parter din piatră și etaj din lemn, căsuțe venite, parcă, dintr-un secol îndepărtat. În continuare, ne plimbăm prin Pomorie, Nessebar, Sunny Beach și ne oprim la Nisipurile de Aur, unde vom rămâne două nopți, tot la un hotel de 4*! Numărând stelele ai putea crede că vei avea aceleași condiții de cazare ca și la Sol Nessebar Mare.
Mare greșeală! Am nimerit într-un hotel care semăna cu un cămin de nefamiliști. Ușile nu se deschideau, apa caldă nu curgea. Un hotel plini cu turiști ruși pentru care cea mai mare plăcere, după ce se îmbătau bine era, ca la 4 dimineața, să urle pe culoare și să bată cu pumnii în ușile care, în nici un caz nu erau ale lor! N-o să dau numele hotelului pentru că, între toate cele vizitate, n-am mai găsit altul asemenea. În plus, personalul, începând cu recepționerii și terminând cu cei care deserveau restaurantul, unde aveam „all inclusive”, nu prea ne vedea, fascinat fiind de ruși. Am rămas, efectiv, cu gura căscată, când, un minut după ora 14.00, unei colege de-a noastră i-a fost refuzat un pahar cu apă! Halal „all inclusive”!
Seara ne-am plimbat pe lângă plaja din Nisipuri. Totul arăta bine. Hoteluri, mari, luminate, îți luau privirea. Din păcate, un turn Eiffel, în miniatură, îmi amintește, brusc, de kitschul de la Slobozia!
A doua zi o luăm de la început: fotografiez hoteluri, fațade (firme nu prea există), camere, holuri, piscine, centre SPA și, din când în când, ne bucurăm de câte o ieșire pe plajă! Chaika, St. Constantin&Elena, Riviera Holiday Club, Balcik, Kavarna sunt tot atâtea destinații pline de locuri unde să-ți petreci vacanța.
Deși consider Bulgaria ca fiind o destinație mult prea apropiată de România pentru a petrece acolo un concediu și mult prea îndepărtată pentru un week-end, deși nu am fost încântat de „all inclusivul” lor și, mai ales, am detestat să port brățara care-mi dădea dreptul la acest serviciu, deși n-am văzut nici o diferență între „marea lor” și „marea noastră”, deși m-am simțit profund jignit de ștampila de nemâncați pe care ne-au pus-o bulgarii, mi-au plăcut multe dintre hotelurile pe care le-am vizitat. Mi-au plăcut Sunset Resort (5*) unde personalul, în semn de respect, ne-a întâmpinat cu șampanie, Grand Hotel Pomorie (4*), bineînțeles Sol Nessebar Resort, Majestic din Sunny Beach (4*). Am fost cu adevărat încântat de Double Tree by Hilton (5*) și Helios SPA, hotel condus cu măiestrie de un român care m-a făcut să fiu mândru de naționalitatea mea! Nu vreau să uit de Melia Grand Hermitage (5*), o altă perlă a coroanei litoralului bulgăresc. Dar nu numai marile hoteluri sunt frumoase. În cel puțin în trei hoteluri mai mici, mai calde, mai ca la mama acasă, ne-am fi bucurat să petrecem un sejur: Aqua Azur 4* din St. Constantin&Elena, Lotos (3*) din Balchik sau Royal Bay (4*) de la Kavarna.
Știu că nu trebuie să dai sfaturi. Vă spun, totuși, în încheiere, că ar fi bine să discutați cu personalul agenției pentru a alege locul cel mai potrivit pentru petrecerea unui concediu. X* ale unui hotel nu sunt egale cu același X* ale altuia. Am simțit pe propria noastră piele acest lucru. Am fost oripilat și de gestul personalului dintr-un hotel cazinou unde, două persoane, de nevoie, au gustat dintr-o băutură răcoritoare deasupra căreia scria „Welcome drink”. Când am coborât, după ce vizitasem câteva camere, băutura de bun venit dispăruse! Apoi mai este și școala pe care o are personalul fiecărui hotel în parte. Poate să aibă un hotel toată dotarea din standarde, dacă personalul te privește cu scârbă, s-a dus pe apa sâmbetei concediul. De aceea nu evitați să discutați cu personalul agenției de unde vă cumpărați pachetul de vacanță. Multe informații puteți primi de la tinerii angajați ai acestor agențiilor de turism, tineri pe care îi privesc cu interes de fiecare dată când merg într-un infotur și-i admir pentru felul cum își notează tot ce văd, până la cel mai mic amănunt.
Acum, la sfârșit de postare m-aș întreba: dacă m-aș hotărî totuși să-mi petrec un concediu în Bulgaria, unde aș merge? Răspunsul este unul singur: în sud, în Sozopol sau Nessebar!
Mai multe fotografii puteţi vedea aici.
PS: Iată lista hotelurilor pe care le-am vizitat în cele patru zile cât am stat în Bulgaria:
Ravda – Emerald Beach 5*
St. Vlas – Dinevi Resort, Garden of Eden 5*
Sozopol – Santa Marina 4*, Casa del Mare3*
Pomorie – Grand Hotel Pomorie 4*, Via Pontica 5*, Sunset Resort 5*
Nessebar – Sol Nessebar Palace 5*
Sunny Beach – Iberostar 4*, Laguna Park 4*, Diamant 4*,Majestic 4*, Sun Village, Lion 4*
Nisipurile de Aur – Berlin Golden Beach 4*, Obzor Beach & Izgrev 3*, Morsko Oko 4*, Melia Grand Hermitage 5*, Admiral 5*,Double Tree by Hilton 5*, Helios Spa 4*, Blue Sky 3*, Astera 4*
Chaika – Boutique Hotel Aqua View 4*, Sunshine Magnolia 4*
St Constantin & Elena – Spa Hotel Romance 4*, Estreya palace & residence 4*, Aqua Azur 4*
Riviera Holiday Club – Riviera Beach 5*, Imperial 5*
Balchik – Lotos 3*, Mistral 4*, Topola Skies Apartaments
Kavarna – White Lagoon – Royal Bay 4*
4 comentarii
Pentru un sejur linistit, intr-o zona de vis, as recomanda Rusalka.
La cca 325 km de Bucuresti (50 km de Vama Veche).
Amplasata in mijlocul rezervatiei naturale de pasari Tauk Liman (Golful Pasarii), aproape de rezervatiile naturale Yailata si Cap Kaliakra ( alta zona de o frumusete ireala ), intr-un golf aflat la 90 km nord-est de Varna si 23 km de Shabla.
Mulţumesc pentru recomandare.
Ce parere ati avut despre Kavarna – White Lagoon ? L-ati recomanda pentru un sejur cu copii mici?
Cu siguranta Kavarna este una dintre cele mai potrivite destinatii pentru familii cu copii mici. White Lagoon este clasificat la (3*+)4*, este la aprox 100 m de plaja si este un hotel bine cotat. Turistii români care au fost acolo, au fost multumiti de servicii.
Avantajele:
– nu este aglomerat;
– tarife foarte bune, reduceri pentru copii pana la 12 ani
– Posibilitate de demipensiune
– La numai 30 km de Vama Veche.
– Rezervatie naturala si peisaj absolut fabulos.
Detalii gasiti aici http://www.edelweiss-travel.ro/hotel-royal-white-lagoon-p-2806.html
Informații puteți obține si sunand la agenție, la numărul de telefon 031-1032165.