Împreună pentru Sportul Românesc, proiectul celor de la Ancada, este într-adevăr altceva decît banalitățile cu care ne-am obișnuit atunci cînd unii vorbesc despre promovarea sportului. Iată și un exemplu, un fel de credo al acestui proiect, pe care vi-l redau în integralitatea lui.
Strategia și abordarea noastră sînt bazate pe studii aprofundate în domeniul sportului și doresc să se constituie într-un model coerent dar mai ales concret.
Nimeni înaintea noastră nu a realizat, sau poate s-a neglijat (nu vrem să credem că intenționat), legătura intrinsecă, esențială, între educație și sport.
Dincolo de sintagma consacrată „minte sănătoasă în corp sănătos”, (a poetului latin Juvenal), epoca modernă ne demonstrează că acest dicton este mai actual decît oricînd.
Sportivul, de performanță sau nu, a devenit un adevărat simbol în societate. El polarizează atenția și interesul maselor nu numai prin prisma rezultatelor intrinseci pe care le realizează ci el devine un model exponențial al reușitei, al succesului.
Nu degeaba, marile colegii sau universități ale lumii își manifestă interesul constant de a încorpora în cadrul lor sportivi, pentru că astfel reușesc să transmită celoralți elevi sau studenți gustul pentru dobîndirea unor însușiri care le vor folosi în general în viață. Sportul are această proprietate de a cultiva în rîndul maselor spiritul competiției adevărate, al camaraderiei, al fair-play-ului și al atingerii idealurilor. Sportivii devin idoli pentru majoritatea dintre ei, traseul lor este spectaculos și demn de urmat pentru mai toată lumea. Într-o colectivitate, oricare ar fi aceasta, sportivul este admirat, cunoscut și mai ales recunoscut ca fiind o persoană specială.
Competițiile școlare adevărate (care din păcate lipsesc destul de mult de pe eșicherul autohton), au tocmai această menire, de a educa tinerii în acest spirit enunțat. Tinerii care îmbrățișează aceste modele vor fi cu siguranță pregătiți altfel pentru viață, vor fi mai puternici și mai solidari. Sînt valori pe care noi le neglijăm mult prea adesea și această temă a devenit una vitală chiar și pentru reconstruirea unei mentalități ce pare că poporul român a uitat-o.
Multe state și-au dat seama la timp de aceste priorități și au stabilit chiar la nivel de prioritate politică sprijinirea sportului. Nu degeaba, Franța sau Germania (ca să luăm doar două modele europene în domeniu), au creat politici speciale pentru sprijinirea sportului, iar rezultatele au fost imediate și spectaculoase.
Miniștrii sportului din Franța, Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie au identificat nevoia acestei implicări politice. Președinția britanică a Uniunii Europene a lansat inițiativa întocmirii unui Studiu Independent pe tema sportului, împărțit pe două secțiuni principale: prima tratează natura specifică a sportului în cadrul legislativ general al Uniunii Europene, iar cea de a doua analizează fotbalul european ca studiu de cazi pentru investigarea și sugerarea anumitor soluții practice.
Încă din 2006 există la nivel european un studiu, pe vremea cînd președenția Uniunii Europene era asigurată de Marea Britanie, care a identificat în adecăratul sens natura specifică a sportului, a marcat drept esențială piramida sportivă (care a demonstrat care este legătura indestructibilă între nivelul de bază și cel de vîrf, profesionist, din sport-o ilustrare concretă de unitate în practică). Conform acestui studiu, de o importanță maximă este funcția socială, educațională, împlinită de cluburi și asociații regionale în cadrul comunităților.
Ne întrebăm atunci, justificat, de ce la noi sînt neglijate aceste aspecte, care pentru alții reprezintă o prioritate. Lipsa de idei, de programe reale, de factori motivaționali și probabil de implicare a autorităților, au condus, coroborate, la un mic dezastru din punct de vedere sportiv, care trebuie escamotat de urgență.
Transparența, voința comună, implicarea, nu mai trebuie să rămînă cuvinte goale sau să dea dimensiunea minusculă de deziderat, ci trebuie să se transforme în fapte, să capete concretețe.
Eforturile constante ale companiei Ancada, singurul brand românesc performant în domeniul echipamenului sportiv, au fost multă vreme ignorate. Acum însă evidența ne dă dreptate iar soluțiile noastre pot salva acest segment al vieții sociale dintr-o stare nemeritată.
Ca un corolar al activității noastre constante din ultimii ani, am reușit să punem în aplicare un proiect revoluționar, Împreună pentru Sportul Românesc, un proiect care dorește să coalizeze în jurul său toate forțele responsabile care realizează că timpul nu mai are răbdare cu noi și că soluțiile practice, temeinic susținute științific, trebuiesc aplicate de urgență.
Asta ne dorim: să readucem sportul în viața tinerilor, să demonstrăm că educația și sportul merg mînă în mînă, se autodetermină și se susțin necondiționat. Într-o vreme în care orele de educație fizică au ajuns aproape facultative, noi tragem un ultim semnal de alarmă că acest lucru nu poate fi decît unul dăunător pentru însăși starea de sănătate a națiunii. Prin programele noastre vrem să ajungem atît de sus încît fiecare copil din această țară să aibă dreptul și posibilitățile de a-și achiziționa un echipament sportiv. Unii au considerat utopică dorința noastră, dar alții, din ce în ce mai mulți, au realizat că planurile noastre nu vor altceva decît să asigure o stare de normalitate.Oamenii de afaceri, companiile, administrațiile publice, agențiile statului, încep să realizeze importanța acestui proiect novator și sîntem din ce în ce mai încrezători că el va prinde viață. Ancada are know-how-ul în domeniu, și poate că a venit vremea ca lumea să înțeleagă importanța unui brand sută la sută românesc, unul care are potențialul și capacitatea de a oferi un program solid, sănătos, autohton în acest domeniu.