Tiberiu Matei mi-a dat voie să postez aici una dintre fotografiile lui. Mi se pare o imagine extraordinară a unui Cluj deosebit de frumos, a Clujului care îmi place mie. Și ca să aibă și un rost (că doar altfel ajungea dacă priveați poza la el pe facebook), am niște propuneri: O bună prietenă, colegă cu soția mea, și-a amintit că a chiar locuit în apropiere. Ea probabil va adăuga la comentarii cîte ceva dintre aceste aduceri aminte. Iar dacă știți și voi cîte ceva despre acest ansamblu, nu ezitați să ne spuneți și nouă ce știți.
Dacă nu ați recunoscut locul, vă spun eu unde este:
Dragalina 116, adică finalul străzii Dragalina și Grigorescu 12, adică începutul străzii. Oricum, e în zona Hotelului Napoca, să o luăm și așa.
PS Poate punem de o colaborare cu Tibi Matei și vă mai arătăm astfel de locuri, să le comentăm împreună.
10 comentarii
eu locuiesc in apropiere.
cladirea din dreapta imaginii este favorita mea. din pacate la parter (in imagine nu se vede) este un dita’i termopanul alb, oribil, la un geam stradal cu bolta, pus acolo de cei care au avut spatiul inchiriat pentru un magazin alimentar (acum inchis).
cladirea din prim plan este partial distrusa, sunt vizibile renovarile partiale, acoperisul de tabla combinat cu cel de tigla, multe detalii degradate. colac peste pupaza: antene de satelit. daca ar fi refacuta ar fi exceptionala, mai ales ca arhitectural e valoroasa.
da, partea cu termopanele e oribila, nu stiu cum de i-a lasat cineva…
oricum, o prietena stie inclusiv cine a locuit acolo inainte de 89, o astept aici, sa ne dea detalii, sint picante
Da sunt case frumoase in Cluj, dar multe in paragina, alte renovate chicios ca administratia locala nu s-a implicat f mult in acest sens..
O alta zona cu mutle case frumoase e zona Bisericii Ortoxe din centru..cand trec pe acolo parca nu mai sunt in Cluj liniste, normalitate, istorie care respira din fiecare coltisor…
Iubesc Clujul vechi.
Ovi-cladirile acelea erau foste resedinte ale nobilimii sau a unor persoane instarite de dinainte de razboi. In cea din stg imaginii a locuit ,dupa ce casa fost nationalizata, o distinsa doamna jurista, pe care o vizitam din cand in cand impreuna cu parintii mei si care ma rasfata cu darurile ei- o papusica mica ce fuma si un peste ce se arcuia.
In cea din dreapta- la parter era o tutungerie, iar langa ea, la 108,cea o minunata alimentara , unde se vindea si paine- o paine mare, cu coaja maro, cu sau fara cartofi, din acelea de tineau proaspete o saptamana.
Noi stateam la 110, intr-o camera cu chirie, cu baie si bucatarie comuna.Comuna cu cine? Cu proprietareasa casei,o doamna in varsta,cu doua fete casatorite la Budapesta. Intr-o vara ginerele s-a spanzurat in gradina .A fost evenimentul verii…Si mai erau doua familii, si mai era o gradina cu corcoduse si rosii ,iar in fata casei cu o suta de trepte – lalele de toate culorile .In 66 sau 67 am fost cu totii evacuati de un activist de partid- casa a devenit patrimoniu PCR.In functie de.. functia avuta- a incaput in diverse maini, iar datorita acestei evacuari am capatat si noi un ap de 2 camere,telefon si ajutor la mutatul putinei mobile si a multor carti.
claudia, avem o surpriza pt tine zilele urmatoare, tibi matei are o poza cu casa in care ai locuit tu…
Multumesc amandoura.
Cu ajutorul unei treziri matinale am (re)deschis acest articol cu o întarziere de un an.Am reușit să uit de el, mai mult, cred că amreușit să uit și de faptul că am uitat să onorez o promisiune de care nu mai știu. Este vorba de poza promisă doamnei Claudia, bănuiesc Bolba, cea care a acopilărit înnn zonă și a cărei poveste este de o acuratețe desăvarșită ! Am un prieten la două case distanță pe care îl sun din an în Paște ( care se cam apropie, deci vine vremea).De cate ori îl sun îl întreb cum îi mai merge, el îmi răspunde invariabil
– Dragule, dacă nu băgăm de seamă cele trei infracte din care două cu resuscitare, îți mărturisesc că, îmi merge bine !
Ei, el mi-a confirmat cele scrise de Doamna Claudia ( nu că ar fi fost vreo nevoie, dar am întrebat și eu..)
O singură precizare, alimentara, painea și tutungeria se aflau la nr 116.
De-a lungul timpului la nr 110 s-au perindat securiști ( unu care trăgea cu arma din dotare după păsări), sindicaliști, activiști de partid etc.O fată a proprietăresei s-a măritat cu un preot reformat, iar nepotul a ajuns, se pare, primar undeva în secuime.
Pun poza promisă.
si un ginere s-a spanzurat!
Mai tin minte marmura neagra din baie si frigiderul din hol- mare lucru!-dar si doamna batrana si slaba,fosta proprietara ,care statea in acea camera mare, dar de trecere dupa ce inainte avusese vreo 5 case.
Si mai tin minte ziua ploiasa cand ne-au mutat rapid, pe toti chiriasii,ca sa vina cineva de la partid.
Si … multumesc!