Cupa Davis revine la Cluj odată cu întâlnirea dintre România şi Danemarca din Grupa I a Zonei Euro-Africane. Clujenii, şi nu numai, vor avea ocazia să fie martorii unei noi file din istoria celei mai prestigioase competiţii pe naţiuni din istoria tenisului.
Primele serve din Cupa Davis au avut loc în anul 1900, atunci când formatia Statelor Unite înfrunta Marea Britanie pe terenurile de la Longwood Cricket Club din Boston. Americanii au aliniat o echipă formată din patru studenţi la Harvard, unul dintre ei fiind Dwight Davis, cel care a “gândit” formatul competiţiei şi a cumpărat din banii lui trofeul pus în joc. La finalul întâlnirii, echipa Statelor Unite s-a impus cu scorul de 3-0.
Faima Cupei Davis s-a răspândit repede, iar peste cinci ani, în 1905, s-au aliniat la start şase echipe: SUA, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Austria şi Australasia (o selecţionată ce cuprindea jucători din Australia şi Noua Zeelandă). Mai apoi, în anul 1920, peste 20 de naţiuni au participat la ceea ce urma să devină cea mai importantă întrecere inter-ţări din tenisul mondial.
Primii ani au fost dominaţi de SUA(10 titluri), Marea Britanie(5 titluri) şi Australasia(6 titluri). În anul 1927 a ieşit la rampă reprezentativa Franţei cu “cei patru muschetari” – Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet şi Rene Lacoste, care reuşeau să cucerească 6 “salatiere de argint” la rând, cinci finale disputăndu-se la Paris, iar una în Philadelphia.
Cu ajutorul acestor victorii, Franţa a urcat pe podiumul echipelor care au castigat de cele mai multe ori trofeul. Clasamentul este condus de SUA, cu 32 de titluri, urmată de Australia, cu 28.
Aici încheiem primul nostru episod dedicat istoriei Cupei Davis. Pe parcursul acestei luni vom prefaţa duelul dintre România şi Danemarca prin intermediul mai multor istorisiri interesante.
(La scrierea materialului s-au folosit surse de pe daviscup.com)