Finale la escaladă pe gheață – Probele de viteză – feminin si masculin
– Ora 8.00 – se dă startul competiției feminine de viteză
– 09:00: Natalya Kulikova, din Rusia, înregistrează cel mai rapid timp în calificări – 40 de secunde și13 sutimi. Maria Tolokonina obține locul 6 în calificări , cu un timp combinat de 43.04 secunde. Brigada de arbitri verifică rezultatele. Se pregătește startul pentru semi-finale la proba feminine de viteză.
– 09:23: 13 concurente intră în semi-finale. 8 dintre acestea urmează să se califice pentru runda finală.
Încep semi-finalele. Fiecare concurentă escaladează structura de viteză de 2 ori, urmând ca el mai bun timp combinat să conteze pentru calificarea în finală.
Ekaterina Koshcheeva a avut cei mai buni timpi. La prima urcare a înregistrat 15,05 secunde, iar la a doua a avut 18,05 secunde, chiar și în urma unei alunecări, impunându-se în fruntea clasamentului, cu un timp combinat de 33,65 secunde.
– 09:27: Runda finală la escaladă pe gheață – proba de viteză – femei. În finală intră 8 concurente, împărțite în perechi, care escaladează structura de viteză în parallel. Sunt patru grupe a câte 2 concurente pregătite pentru start. Conform regulamentului, numărul 1 concurează cu numărul 8, numărul 2 cu poziția 7 în semi-finale și așa mai departe…
Competiția este dominată de către concurentele din Rusia.
– 09:45: Competiție spectaculoasă la proba de viteză la fete! În ciuda rezultatului bun obținut în semi-finale, Ekaterina Koshcheeva (39,44 secunde) este depășită de către Ekaterina Feoktistova (30,68 secunde).
Ultimele patru concurente urmează să escaladeze structura de viteză.
Se solicită o pauză, întrucât arbitrii competiției solicită inspectarea traseului în urma unui incident tehnic. Se verifică timpii obținuți de concurente până acum.
– 10:00 – finala la proba de viteză la fete va înregistra confruntarea spectaculoasă între Nadezhda Gallyamova și Maryam Filippova, ambele din Rusia.
– 10:15: Cu un timp combinat de 34,90 secunde, Nadezhda Gallyamova o învinge pe Maryam Filippova (42,10 secunde), devenind marea câștigătoare a probei de viteză la fete în cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață de la Bușteni.
– Gallyamova, care a fost numărul 7 la nivel mondial în 2013 și a intrat în competiția de la Bușteni pe locul 5, este acum într-o formă din ce în ce mai bună, după absolvirea cursurilor universitare în anul trecut, putând acum să aloce mai mult timp antrenamentelor specific la escaladă pe gheață. Într-un interviu, ea le-a mărturisit jurnaliștilor că structura de anul acesta de la Bușteni, cu gheață moale, în curs de topire, datorită temperaturilor crescute, a avantajat-o, favorizând plasarea ei pe primul loc.
Pe de altă parte, Fillippova a avut o serie de alunecări nedorite (2 alunecări la prima urcare pe escalada de viteză și încă una la cea de-a doua), care au provocat clasarea ei pe locul doi. Ea preferă să escaladeze pereți cu gheță dură, fiind dezavantajată de structura de la Bușteni.
Plasată pe locul al doilea la Cheongsong – Coreea, Fillopova aspiră la un loc de top în clasamentul general al Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață. De asemenea, sunt mari așteptări de la ea și în competiția de dificultate, care se anunță mult mai spectaculoasă la fete.
– 10:30: Pauză pentru pregătirea intrării în calificări a băieților la proba de viteză
– 11:20: Proba de viteză din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață de la Bușteni este în plină desfășurare. Egor Trapeznikov, campionul general la viteză în anul 2013, reușește un timp extraordinar încă de la prima încercare: 10,19 secunde. Se așteaptă cu interes evoluția tuturor celorlalți competitor – proba de viteză fiind una dintre cele mai spectaculoase.
– 11:47: Temperatura crescută – cu maxime neobișnuite pentru această perioadă a anului la Bușteni, provocând desprinderea unor bucăți din ce în ce mai mari de gheață de pe structura cu gheață amenajată artificial – creează condiții tot mai neplăcute de escaladă. Cu toate acestea, proba de viteză este încă în desfășurare, dar apar semen serioase de întrebare dacă va putea fi finalizată sau nu. Pavel Gulayev tocmai a reușit să treacă rapid de o porțiune de gheață unde ceilalți competitori au căzut, însă nu a reușit să apese butonul de înregistrare a timpului. Cu toate acestea, el a lansat provocarea pentru actualul lider al competiției, Egor Trapeznikov, care a înregistrat cel mai bun timp de la prima încercare – 10,19 secunde. Un alt concurent – Vladimir Kartashev – a înregistrat un timp foarte bun: 11,45 secunde, în ciuda condițiilor deosebit de dificile de escaladă pe gheață.
– 11:52: S-au anunțat cei 18 concurenți calificați pentru semi-finale. Spre deosebire de proba de viteză de la fete, unde structura de gheață a permis evoluția în paralel a câte 2 concurente, la masculine s-a decis că fiecare concurent va evolua individual, pentru a proteja gheața, care dă semen că devine din ce în ce mai fragile.
Cei mai buni timpi înregistrați până acum au fost: Egor Trapeznikov (10,19 secunde), Pavel Batushev (11,20 secunde). Vladamir Kartashev (11,45 secunde).
– 12:04: Concurenții se pregătesc pentru finale. Din cauza condițiilor precare de escaladă pe gheață, care a început să se topească și să se desprindă de pe structură, concurenții evoluează individual și au dreptul la doar 2 încercări. Mulți dintre competitor au alunecat deja și au căzut înainte de a atinge topul. Acum, competiția nu mai este o problemă de a realiza un timp cât mai bun, ci de a urca întreaga structură pe gheața din ce în ce mai moale și de a atinge butonul din top.
– 12:21: Printre cei care au căzut în finală se numără și liderul competiției – Egor Trapeznikov, care a avut o cădere chiar la start, a încercat să se redreseze, dar a căzut din nou… Cu toate acestea, competiția continuă.
– 12:33: Condițiile de escaladă devin realmente improprii. Cu toate acestea, arbitrii au decis ca fiecare concurent calificat la proba masculină să aibă dreptul la o a treia urcare. Campionul mondial Egor Trapeznikov a căzut la ambele încercări din finale. Și Pavel Batushev a ratat posibilitatea de a accede pe primul loc. În aceste condiții, tânărul Radomir Proshchenko, înregistrat cu 14,09 secunde, încă de la prima încercare, devine liderul competiției la masculin.
Peretele de gheață se subțiază tot mai mult și încep să se desprindă bucăți tot mai mari de gheață, lasând structura dezvelită pe alocuri. Nu pare deloc surprinzător, de vreme ce structura a trebuit să facă față la 167 de escaladări până în acest moment, iar temperaturile tind să depășească 10 grade Celsius.
– 12:50: Simpla atingere a topului devine motiv de sărbătoare pentru concurenții din proba finală la viteză în cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață de la Bușteni. Până și Radomir Proshchenko a căzut pe gheața în curs de topire, ceea ce înseamnă că se va baza doar pe primul timp obținut în competiție, care este cel mai bun de până acum.
– 12:57: Egor Trapeznikov cade și la cea de-a treia și ultima încercare, însă devine câștigătorul competiției de viteză la masculin, datorită celui mai bun timp obținut anterior.
Concursul de viteză din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață de la Bușteni se încheie.
– 13: 15: ANUNȚ OFICIAL: Președintele brigăzii de arbitri Ziggo Ster, din Slovenia, anunță că rezultatele din proba de viteză la masculin, din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață de la Bușteni, se anulează din cauza condițiilor totalmente improprii de escaladă și a stării stratului de gheață, care a fost într-o stare din ce în ce mai avansată de deteriorare datorită temperaturilor ridicate. Acesta a precizat că se va relua concursul în cadrul uneia din etapele următoare ale The 2014 UIAA Ice Climbing World Cup. Toate căderile din finala masculină și starea tot mai precară a gheții în topire nu ar fi asigurat o evaluare obiectivă a competitorilor.
Finale la escaladă pe gheață – Probele de dificultate – feminin si masculin
– 14.15 – Previzualizarea traseului de concurs pentru proba de dificultate feminin. Concurentele au la dispoziție 15 minute pentru a vizualiza ruta elaborată înainte de începerea concursului de către echipa de trasatori condusă de rusul Stanislav Lobzov, secondat de amenajatorii români Bogdan Rus și Cătălin Petrescu. Ultima parte a traseului a fost descoperită și, pentru prima data, concurentele pot vedea care este configurația traseului pe care îl vor escalada în finală.
– 14:30: Se dă startul în competiția de dificultate feminine din cadrul Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață, Bușteni – 2014.
Precizare: Ruta de concurs prezintă 36 de prize, care solicită tehnici elaborate de escaladă pe peretele artificial de gheață. Concurentele finaliste au la dispoziție 8 minute pentru a ajunge în top.
– 14:48: Concursul fetelor aduce mari emoții încă de la început. Maryam Filippova, din Rusia, are trac și pare să nu fie în aceeași formă ca în ziua precedentă, la semi-finale, dar are o evoluție destul de bună. Song HanNaRai, din Coreea, care a creat o impresie foarte bună în etapa anterioară, la Cheongsong, a căzut curând după urcarea pe structură.
– 14:52: Și Natalya Kulikova cade înainte de a ajunge la tavan, ceea ce înseamnă că Maryam Filippova rămâne în continuare în frunte, având cea mai bună prestație de până acum.
– 15:04: Nadezhda Gallyamova, soră cu Anna Gallyamova, care nu participă la ediția de anul acesta, cade aproape de punctual de unde și-a încheiat Maryam evoluția. Fillippova rămâne în continuare în poziția de lider la feminine. Urmează Shin WoonSeon, din Coreea, una dintre marile favorite la titlul mondial.
– 15:14: Shin WoonSeon – Sunni – cum îi spun prietenii apropiați – cade inexplicabil chiar de la penultima prize, după o evoluție absolut remarcabilă, care strârnește simpatie tuturor celor prezenți – spectator și competitor, deopotrivă! În momentul acesta, ea devine liderul incontestabil al concursului, devansând-o pe Nadezhda Gallyamova (locul 2, în prezent) și pe Maryam Fillippova (care ajunge pe locul 3). Urmează 3 competitoare de mare clasă, foste campioane mondiale la escaladă pe gheață: Angelika Rainer – Italia, Lucie Hrozova – Cehia și Maria Tolokonina – Rusia.
– 15:27: Lucie Hrozova, pierde mult timp în secțiunea de mijloc a peretelui și nu mai poate ajunge în vârful estacadei, ratând șansa de a avea o medalie de aur aici, la Bușteni, așa cum s-a întâmplat la ediția de anul trecut, când a fost încoronată campioană la dificultate. Prestația din finala acestui an o coboară pe locul 4.
– 15:35: Este rândul Angelikăi Rainer – dublă campioană mondială – să se lupte pentru un loc pe podium. Deși are un început mai ezitant, reușește să-și adune forțele și – în ciuda câtorva desprinderi în porțiunea nediană a traseului, spre final are un parcurs exemplar și se pare că reușește să le devanseze pe cele 2 rusoaice care aspirau la un loc pe podium.
– 15:45: Maria Tolokonina please ca favorite nr. 1 în competiția finală, după un parcurs sensational în semi-finale, când a fost singura sportivă care a atins topul. O cădere neașteptată în unul dintre punctele delicate ale traseului, au facut-o să piardă chiar și locul pe podium.
– Shin WoonSeon, din Coreeea câștigă aurul la Bușteni, fiind urmată de Angelika Rainer (Italia), care pornise din poziția a treia la Cheongsong.
– 16:30: Startul competiției masculine de dificultate în proba de escaladă pe structură de gheață.
– 17:30: Concursul începe cu o mică întârziere. Concurenții au vizualizat ruta. Se așteaptă sosirea celui de-al optulea competitor. Primul concurent este Sergey Tarasov.
Și în proba masculină, timpul alocat fiecărui concurent pentru parcurgerea integral a traseului este de 8 minute.
– 17:59: Trei alți concurenți și-au încheiat evoluția și au căzut înainte de finalizarea traseului și înaintea lui Sergey Tarasov, care conduce în continuare. Patru dintre cei mai buni concurenți de dificultate urmează să evolueze pe structura de gheață.
– 18:15: Nikolay Kuzovlev a avut un ritm foarte bun imediat după ce a luat startul în competiție și a oferit un parcurs sigur, elegant, înainte de a se încurca în coardă și a cădea. În acest moment, se situează pe locul II, după Sergey Tarasov. Urmează Park Hee Yong, din Coreea, campionul en-titre din 2013. El și Maxim Tomilov își vor disputa supremația în această probă.
– 18:24: Hee Yong Park arată reale calități de mare campion, escaladează structura etalând o tehnică desăvârșită, trece de punctul nevralgic unde Sergey Tarasov părăsise structura printr-o cădere spectaculoasă… Park nu reușește să atingă topul, dar termină pe primul loc… Este un moment de mare tensiune, urmează Maxim Tomilov, din Rusia, care pleacă din poziția de lider – el a fost clasat pe primul loc atât în semifinalele de la Bușteni, cât și în etapa de la Cheonsong, din Coreea. Nimic nu-I poate garanta poziția câștigătoare lui Park Hee Yong. Rivalitatea nu poate fi citită în ochii lor, dar există și se simte din plin.
Este multă tensiune și din cauză că Tomilov a petrecut mult timp la izolare, concentrându-se, pregătindu-se cât mai bine pentru confruntarea finală…
– 18:35: Maxim Tomilov a avut o evoluție senzațională! Toți spectatorii au stat cu sufletul la gură să vadă finalul competiției de dificultate la masculin! Ce finish! Tomilov s-a zbătut din răsputeri să ajungă în top! A încercat de câteva ori priza de pe panoul de sus, testând punctele vulnerabile și căutând punctual forte, care să-I asigure poziția de echilibru pentru saltul final… A încercat saltul salvator de două ori, după care a căzut! N-a fost să fie! Dar Maxim Tomilov este acum noul campion al probei de dificultate la escalada pe Structură de gheață artificială!
A fost un spectacol desăvârșit aici, la Bușteni, Romania. Întrebat cum se simte, după competiție, Maxim a răspuns doar atât: „Obosit.”. Modestia marilor campioni depășește deseori toată puterea noastră de cuprindere.
– Pentru echipa rusă, este un prilej de sărbătoare, competiția de astăzi are o semnificație deosebită, deoarece veteranul echipei, în vârstă de 47 de ani, devine ocupantul locului III – Sergey Tarasov câștigă pentru prima dată în viață o medalie la o competiție mondială și dovedește tuturor că nu există limite de vârstă pentru pasiune și pentru a-ți împlini un vis la care ții foarte mult!
Participanţi, rezultate şi alte detalii interesante puteţi găsi aici: