Pentru Săptămâna Aprecierii Jazzului, Cursul de Estetica Jazzului al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj ne propune două întâlniri.
Prima va avea loc în această seară, de la ora 19:00, la Fabrica de Pensule. Centrul Cultural Brazilian Casa do Brasil din Cluj-Napoca ne invită la o „iniţiere”, dincolo de aparenţe şi convenţii, în Capoeira ca fenomen de artă comunitară, susţinută de Bogdan Octav Rakolcza, pionier al acestui domeniu în inima Transilvaniei, în compania membrilor proiectului Cercul Întreg.
Capoeira, arta braziliană ce fuzionează dansul, lupta, joaca şi muzica, a devenit cunoscută pe Glob îndeosebi datorită componentelor ei acrobatice şi a esteticii mişcării, care au influenţat masiv atât cultura coregrafică a zilelor noastre (dans contemporan, breakdance), cât şi domenii paraartistice, precum campaniile publicitare. Faţă de notorietatea mişcărilor ei acrobatice, aspectele legate de profunzimea acestei arte rămân quasi-necunoscute publicului larg. Istoria capoeirei se împleteşte organic cu însăşi geneza naţiunii braziliene, reunind elemente din culturi eterogene, spre a le sintetiza într-un întreg ce îşi menţine diversitatea.
Cea de-a doua întâlnire este dedicată Jazzului. Cred că merită să susţinem efortul depus de BegaBluesBand să vină pe cheltuială proprie de la Timișoara, pentru a-și lansa noul album în cadrul Ediției Speciale a Cursului de Estetica Jazzului, curs moderat de conf. univ. dr. Virgil Mihaiu. Conducătorul formației, Johnny Bota, este primul profesor din România care, acum vreo zece ani, a reuşit să fondeze o Facultate de Jazz la Timişoara. Recitalul din această săptămână va avea joi, 21 aprilie, de la ora 17:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj.