Un amfiteatru plin ochi, la Facultatea de Geografie, 200 de oameni așteptînd cu sufletul la gură lansarea cărții unui imens personaj al muntelui, Dinu Mititeanu. Aceasta e imaginea pe care încă nu pot să mi-o scot din minte. „Chemarea muntelui”, așa se chemă cartea și așa îmi explic și eu, profan în materie, că se cheamă și întîlnirea aceasta specială dintr-o aparent banală seară de marți: au venit mai ales cei ce simt această chemare, fie că a fost vorba despre tineri (unii studenți ai facultății, alții alpiniști și iubitori ai naturii), cîțiva veterani și cu siguranță foarte mulți care-l prețuiesc pe Dinu Mititeanu pentru verticalitatea și probitatea lui morală, înainte de toate.
Întîlnirea avea să rămînă una memorabilă, momentul de final în care aplauzele nu au mai contenit, în ritm sacadat, precum bis-urile adresate marilor artiști ai lumii fiind unul care a avut darul de a impresiona pe toată lumea.
Pornită cu un scop clar, aceea de a lansa o carte, seara s-a transformat într-o adevărată lecție de viață, o viață pe care autorul și-a trăit-o iubind muntele dar mai ales oamenii, o viață așa cum am ajuns cu toții să ne-o dorim trăită, după ce l-am ascultat azi pe Dinu Mititeanu.
Puteți înlocui muntele cu altceva în care voi credeți și-n jurul căruia pasiunea vă mistuie, păstrați însă oamenii drept personaje principale și-atunci ajungeți la „rețeta” pe care Dinu Mititeanu ne-a oferit-o azi, cu „mirodenii” dintre cele mai alese.
S-au deplasat de la București pentru a-l susține în această seară pe autor Mihai Ogrinji, redactorul șef al singurei reviste veritabile de turism autohtone, România pitorească, precum și Mihai Vasile. Cei doi n-au venit deloc întîmplător, amîndoi fiind elogiați de către Dinu Mititeanu drept „principalii vinovați” de apariția volumului, unul apărut sub egida prestigioasei deja Edituri România Pitorească (director Mihai Ogrinji).
Cei doi au rostit cuvinte cu miez, Mihai Ogrinji elogiind atît scriitura cît și scriitorul, subliniindu-i acestuia meritele în a construi o lume în jurul întîmplărilor din carte și stabilind că Dinu Mititeanu se constituie drept un reper plurivalent.
Mihai Vasile a rememorat, pe scurt, întîlnirea cu Dinu Mititeanu, una care s-a produs acum peste 30 de ani în Cheile Turzii și care s-a transformat în timp în prietenie și prețuire reciprocă. Apoi s-a adresat auditoriului spunînd că Dinu Mititeanu este un dar neprețuit pentru toți cei care îl cunosc și că aceia care stau în preajma lui mai des sunt cu adevărat privilegiați.
Dinu Mititeanu a vorbit emoționant. A făcut o pledoarie pentru munte, pentru tot ce înseamnă cultura aceasta a muntelui, dincolo de cuceririle unora sau altora dintre vîrfuri. A vorbit despre munte dar s-a înțeles limpede că vorbește despre respect, despre prietenie, despre camaraderie, despre educație și despre dragoste.
Lansarea a avut parte de un moment special, prezentarea ascensiunii pe muntele la care el și soția sa au visat mereu nu neapărat ca la un munte ce trebuia cucerit ci ca la unul care să le aducă bucurie, liniște și împlinire.
„Matterhorn, Monte Cervino, Le Cervin. Un nume in trei limbi europene pentru aceeasi silueta fascinanta. Pentru un simbol, pentru o chemare…. Cea mai nobilă stâncă din Europa”, afirmă John Ruskin, citat de Dinu Mititeanu în cartea sa.
Acesta a fost muntele, prezentat în imagini excepționale a căror autoare a fost Marlene Mititeanu, soția autorului. Pe toată durata expunerii fotografice Dinu Mititeanu a făcut o evocare a ascensiunii, și de data aceasta lăsînd aspectele tehnice cu un semiton mai jos decît atingerea corzilor mult mai sensibile, acelea ale sufletului.
A fost o seară specială trăită la intensitate maximă atît datorită protagoniștilor, soții Mititeanu, cît și datorită celor din sală, persoane care au rezonat din plin cu acest moment deosebit.