
Sebesi Karen Attila, fiul Ninei Panieva Sebesi. În fundal, un afiș din arhiva familiei, în care pianista era prezentă alături de marele violonist clujean Andrei Agoston.
Aseară, în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, a avut loc un adevărat eveniment cultural ce a degajat o emoție suplimentară datorită organizării fără cusur. S-a omagiat personalitatea deosebită a unei pianiste excepționale, Nina Panieva Sebesi, cea care a rămas în memoria colectivă și prin calităție sale de dascăl la Conservatorul clujean, instituție pe care a servit-o cu dedicație, chiar dacă nu a primit întotdeauna un tratament pe măsură. Cu atît mai lăudabilă deschiderea totală pe care a oferit-o, instituțional și în nume propriu, rectorul Academiei, domnul Vasile Jucan, care de altfel a și subliniat printr-o alocuțiune impresionantă prețuirea pe care i-o poartă acestei adevărate personalități a lumii muzicale.
Prezentat și gîndit de către conf.univ. dr. Anca Mihuț, cea care prin cuvinte bine cîntărite a știut să imprime din startul serii solemnitatea ce se impunea, evenimentul a început printr-o proiecție de mare valoare: un documentar realizat pentru TVR de către Xantus Gabor, un film impecabil despre Nina Panieva Sebesi, o producție ce dincolo de sunetul și imaginea perfecte a reușit să transmită o stare particulară, senzația pe care cu siguranță că au avut-o cei prezenți fiind aceea că s-ar fi dorit continuarea la nesfîrșit a acestei pelicule…
Cuvinte de laudă se cuvin celor din echipa TVR Cluj care a fost prezentă la acest recital, cei de acolo înregistrînd în totalitate această seară, urmînd ca ea să fie prezentată atît la postul local cît și la TVR 3, la emisiunea Cap de afiș.
Tributul pentru marea artistă a fost adus de către interpreți unul și unul, cîțiva dintre ei fiindu-i studenți doamnei Nina Panieva Sebesi. Aceștia din urmă nu numai că au interpretat impecabil bucățile alese ci au și vorbit de-a dreptul emoționant, rememorînd momentele în care au lucrat sub întrumarea Profesoarei. Astfel de cuvinte au rostit Marta Szonyi și Zsuzsa Kovacs dar și, la începutul serii, rectorul Vasile Jucan.
Sorina Georgescu (pian), Răzvan Poptean (clarinet), Valentin Ivanov (pian), Alexandru Melak (pian), Cornelia Cuteanu (pian), Daniela Domnica (anul I, canto, in fotografie), Csiki Boldizsar (pian), Marius Popescu (pian), Radu Kiss (vioară), Szonyi Marta (pian), Zsuzsa Kovacs (pian) au fost muzicienii care au cîntat cu sufletul și din suflet în această seară.
Spre final, doamna Anca Mihuț l-a invitat și pe Sebesi Karen la microfon, să adreseze cîteva cuvinte concluzive. Acesta a fost un moment în timpul sau în urma căruia nu cred să fi rămas vreun spectator care să nu fi recurs la mici subterfugii pentru a-și masca lacrimile. În pofida eforturilor lui Karen de a-și păstra vocea liniară, impactul emoțional a fost prea mare ca să nu lase…urme.
Și pentru că lăudam de la început felul în care a fost gîndită seara, aceasta s-a încheiat cu o piesă interpretată de Nina Panieva Sebesi și Andrei Agoston, acorduri care au smuls aplauze ce poate încă se mai aud în Sala de Concerte a Conservatorului clujean…
Aveți aici o galerie foto aparținînd domnului Andrei Klein.
Despre Nina Panieva Sebesi (spicuri dintr-un cv impresionant):
-s-a născut la Tbilisi, în Georgia (fostul URSS)
-in 1956 absolvă Conservatorul din Tbilisi, cu un calificativ excepțional
-studiază pianul cu marii profesori Gurevici și Neuhaus (cu acesta din urmă la Conservatorul din Moscova).
-in 1962 vine în România, în urma căsătoriei cu Sebesi Imre, redactor la Studioul de Radioteleviziune Cluj
-în 1962 este angajată direct lector universitar la Conservatorul din Cluj. După 25 de ani de activitate aici, în 1987, se pensionează tot…lector universitar
-Nina Panieva Sebesi a avut, timp de 25 de ani în România, o activitate concertistică de excepție, alături de nume mari pe afiș (preferații săi fiind Stefan Ruha și Andrei Agoston) și una la fel de prodigioasă la catedră, unde a lansat alte nume mari ale pianului românesc.