Scriam despre Dragoș Rusu aici, in 2018, cu ocazia unui meci de Cupa Davis la care el a fost prezent în calitatea sa de fizioterapeut al echipei României ce s-a deplasat la Cluj. Și ne-am adus aminte cum spunea că se vede lucrînd tot la Kinetic Sport&Medicine, poate chiar în postura de coordonator al unei clinici. Iar acum, peste 3 ani, acest lucru s-a concretizat: e managerul Clinicii KSM Caramfil.
Cine este Dragoș Rusu?
Așa cum l-am văzut noi, este un tip de milioane. Despre profesionalimul său ne-am convins văzînd meticulozitatea cu care lucrează și felul în care este căutat și perceput de către sportivii alături de care lucrează. Serios, dar cu simțul umorului bine dezvolatat, poate chiar și cu cel al autoironiei (dacă stăm să ne gîndim puțin), Dragoș Rusu e genul de persoană căreia îi ies planurile muncind, nu avînd neapărat noroc.
Are o experientă de 10 ani in cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine, fiind specialist in recuperare, medicină fizică si balneologie.
A absolvit cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport – Kinetoterapie si Motricitate in 2012. Apoi a absolvit Masteratul EFS-Kinetoterapie-Afectiuni Locomotorii din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti. A urmat cursuri de masaj si reflexoterapie la Casa de Sanatate “Dragomir” din Bucuresti si a facut un stagiu de practica la baza de tratament Eforie Nord dupa care a facut voluntariat la Spitalul „Sf Pantelimon” din Bucuresti.
In cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine a urmat cursuri precum:
-Terapie manuala integrata si Mulligan Manual Therapy
-Specializare in teste musculare si articulare pentru sportivi.
-Trigger Point Therapy, Stretching Therapy, Deep tissue, Manipulari articulare, Acupunctura, Ackermann Technique-Method.
-Managementul performantei.
De asemenea, a avut colaborari multiple cu Centrul National de Tenis(Federația de tenis) , participand in calitate de fizioterapeut la Campionatele Nationale de Tenis dar si ca fizioterapeut al echipei de Cupa Davis de 5 ani.
-Dragoș, îți cam ies pronosticurile? Spuneai că vrei să ajungi manager al clinicii și uite că s-a întîmplat. De cînd ai preluat noul…post?
Manager al clinicii sunt de aproximativ 2 ani, iar vestea asta nu a putut decât sa ma bucure. Dacă iti aduci aminte in urma cu aproape 4 ani când mai vorbeam noi doi in culisele Cupei Davis cam la asta visam. Uite că prin munca si dăruire am ajuns acolo. Bineînțeles că vine si cu multe responsabilități si task-uri, care impreuna cu toți membrii ai echipei și mai ales cu Gelu Cosma (care e membru fondator si in continuare coordonatorul nostru) le facem față.
Pe aceastăcale vreau sa-i mulțumesc lui Gelu pentru increderea acordată, tot timpul, pentru răbdarea si prietenia investite in mine.
-Cum a fost anul acesta 2021 pentru tine și echipă?
Anul acesta a fost unul foarte complicat, in sensul in care am intalnit și piedicile pandemiei (mai ales acel lockdown) dar am incercat să ne adaptăm si să ajutam oamenii cât și cum putem prin pachetele noastre adaptate și protocoale specifice. De 2 ani de la inceputul pandemiei am intrat și in partea de online (consultații și sedinte de kineto) dar și pe tratamentul post covid care se bazează mult pe gimnastica respiratorie. In timpul „acordat” de pandemie am incercat sa profitam de cele 2-3 luni pentru a ne ridica nivelul de cunoștințe si de profesionalism al echipei prin organizarea de cursuri, workshopuri etc. Iar sfârșitul de an 2021 ne surprinde plăcut cu clinicile pline, după care va urma o pauza bine meritată 25.12-02.01 in care ne vom incarca bateriile. Apoi vom porni spre un 2022 sperăm mai relaxat din punct de vedere pandemic dar si plin de provocări si de muncă multă-un 2022 in care vrem „sa creștem” si sa ne surprindem plăcut pacienții.
-Cum arată o zi din viața ta, vorbim de munca de la clinica acum…
O zi din viata mea la clinică inseamnă o zi plina cu de toate incepand cu evaluări ( evaluarea completa a aparatului locomotor poate include):
-testing muscular
-testing articular
-stabilirea obiectivelor terapeutice ca de exemplu relaxarea, diminuarea durerii, corectarea posturii si a aliniamentului corpului, cresterea fortei sau a rezistentei musculare, reeducarea mersului, imbunatatirea coordonarii miscarilor sau a echilibrului, antrenamentul la efort etc.
-recomandarea tratamentului adecvat, in functie de afectiunile identificate ca de exemplu – fizioterapie, kinetoterapie, masaj, terapie manuala, refacere si recuperare sportiva, reflexoterapie.
-inceperea primei sedinte de tratament) si reevaluări ale pacienților noi si vechi din clinica, discuții libere cu aceștia interpretarea diferitelor examinări pe care le -au mai facut (rmn, radiografii, ecografii etc), injecții, perfuzii dar si coordonarea terapeuților prin explicarea protocoalelor, schimbarea lor, tehnici de manipulare(osteopatie) si aplicarea tehnicilor Ackerman-o terapie cu impact mare și pozitiv in tratamentul pacienților, un curs care l- am făcut in acest an impreună cu incă câțiva terapeuți, manageri si coordonatori in clinicile noastre. Cum imi place sa diversific, recunosc că atunci când este nevoie am si pacienți cu care inca lucrez fizioterapie, terapie manuala etc.
Care sunt legăturile, în continuare, cu echipa de Cupa Davis?
Subiectul Cupa Davis e unul foarte frumos pt mine mai ales ca acolo intâlnesc oameni minunați si cei mai buni din România in acest sport pe toate planurile. în tot ceea ce fac (jucători, antrenori, preparatori fizici, organizatori etc) si o altă motivație ar fi si pentru că aceasta „moștenire” vine de la Gelu, care a fost in jur de 15 ani fizio-kinetoterapeutul echipei de Cupa Davis (deci am de munca ca să ma ridic la nivelul lui). Sentimentul victoriilor si auzirii imnului național la meciurile de Cupa Davis nu se compara cu nimic in lume.
De-a lungul anilor am mai colaborat ca si clinica dar si personal cu mulți sportivi din sporturi diferite cum ar fi scrimă, handbal, tenis, fotbal, gimnastica, volei. Imi aduc aminte de primii ani in clinică, cind i-am avut pacienti pe Cristian Chivu si Adrian Mutu. În timp am lucrat cu Denis Alibec, Florin Gardos, Mihai Răduț…Am lucrat cu Ana Maria Brînză, una dintre cele mai mari sportive ale României, cu Larisa Iordache, cu echipa de handbal a lui Dinamo (masculin), De tenis ce sa mai zic…, prin mâinile lui Gelu și ale mele au trecut: Andrei Pavel, Victor Hanescu, Marius Copil, Horia Tecău, Adrian Ungur, Florin Mergea, Gabriel Trifu, Victor Crivoi, Nicolae Frunză.
-Ce servicii aveți la voi, la Caramfil?
Serviciile noastre includ specialități ca: TRAUMATOLOGIE SPORTIVA
ORTOPEDIE SI AFECTIUNI POST-TRAUMATICE
NEUROLOGIE
REUMATOLOGIE
In ultimii ani am incecat sa venim in ajutorul pacienților cu terapii cât mai eficiente in procesul lor de recuperare si aici putem enumera următoarele tehnologii:
Tehnologia AlterG:
Utilizând presiunea atmosferică diferențială dezvoltată de NASA, sistemul permite reglarea forței de impact și a forței gravitaționale în timpul mersului, alergării sau în timpul exercițiilor, reducând greutatea pacientului până la 20% din masa sa corporală. Senzorii fac o analiză integrată a mersului și monitorizează video evoluția pacientului, oferind informații de tip feedback în timp real. Controlul echilibrului reduce riscul de durere și de degenerare articulară ce pot fi cauzate de utilizarea în exces a piciorului sănătos.
Ortopedie
Ajută la identificarea și corectarea deficiențelor și asimetriilor mersului, optimizează procesul de recuperare după intervenții chirurgicale.
Neurologie
Oferă feedback în timp real legat de aspectele spațial-temporale pentru a îmbunătăți simetria, reduce riscul de cădere și optimizează recuperarea.
Sportivi
Previne accidentările, protejează articulațiile și garantează prelungirea programului de antrenament.
-Biodex:
Aparatul permite evaluarea pacienților înainte, în timpul și după diversele programe de recuperare pentru: ortopedie, medicină sportivă, neurologie, pediatrie și geriatrie. De asemenea, permite stabilirea gradului de pregătire musculară și modelarea diverselor exerciții necesare pentru antrenament și recuperare – atât a membrului superior, cât și a membrului inferior. Este un echipament complex ce permite executarea mișcărilor pasive, pasivo-active, active, izotonice, izometrice, concentrice și excentrice, mișcări care stimulează viteza și forța necesare activităților fizice (mișcări sportive complexe sau gesturi cotidiene).
-Medex:
Echipamentele medicale folosite pentru recuperarea medicală a coloanei vertebrale, în regiunea lombară și cea cervicală, le găsiți în exclusivitate la Kinetic Sport & Medicine. Acțiunea lor este directă pe musculatura profundă și pe musculatura de susținere. Echipamentele medicale sunt utilizate atât pentru testare, cât și pentru recuperare și reeducare. În funcție de tratamentul personalizat al fiecărui pacient, rezistența în cadrul exercițiilor izolate au o amplitudine completă sau limitată. Testarea izometrică se poate face la fiecare 3° din amplitudinea mișcării pacientului. Cu ajutorul softwareului MedX, se realizează o curbă a rezistenței și a forței musculare pentru a compara puterea și amplitudinea cu normele.
Acum să vedem, îți mai intră pronosticurile? Ce simți că va veni pentru tine?
Planurile de viitor sunt mari si au nevoie de implicarea, dedicarea si timpul nostru dar avem in echipa oameni care depun eforturi in acest sens. Ne dorim sa creștem echipa, sa investim in profesionalismul lor prin aducerea de tehnici noi si perfecționarea celor existente pentru ca in domeniul nostru este ca in medicina: nu te oprești niciodată din invatat tot timpul apare ceva nou si trebuie sa fii la curent cu toate astea. Pentru ca sunt abia in al doilea an în această funcție as vrea sa investesc puțin in mine si in aptitudinile mele de manager pentru ca sigur e loc de mai bine. De asemenea ne-ar sta bine si intr-o clinica noua, poate în încă un oraș din țară…, dar toate la timpul lor.
Ovidiu Blag