Cînd rezultatul unui RMN la genunchi sună cam dur ai nevoie să respiri un pic mai adînc. Apoi te aduni și te gîndești că varianta kinetoterapiei poate să te ajute din nou, așa cum s-a mai întîmplat.
Și dacă am vorbit de RMN, citim pe…”diagonală”, mai degrabă înspre concluzii : „gonartroză stînga, menisc interior degenerat cu fisuri grad 3, menisc exterior degenerat cu fisuri de grad 3, leziune cronică ligament încrucișat pe fond degenerativ, condropatie femuro-tibială”…, etc
Sigur că vorbești întîi și întîi cu medicii în care ai încredere și care te-au mai scos din necaz și la sfatul lor treci din nou pragul Kinetic Sport&Medicine, un loc perfect pentru ca speranțele recuperării să fie acoperite de realitate.
Știi ce aștepți:
Reducerea sau chiar eliminarea durerii, refacerea functiei musculare si articulare, evitarea interventiei chirurgicale și imbunatatirea mobilitatii.
Iar cînd sportul e un element esențial al vieții tale sigur că la asta te gîndești cel mai mult: să poți practica în limite acceptabile mișcarea și sportul.
Ți se face evaluarea. De obicei de către șeful clinicii (că e vorba despre București, Iași sau Cluj și (sau) chiar de către Gelu Cosma, managerul general al KSM.
Pe partea de kinetoterapie primești un protocol individualizat, atent monitorizat de către cei care formează echipa de kineto. Scopul e clar: acela de a-ți reda forța în genunchi, mobilitatea și rezistența prin exerciții specifice, foarte diversificate și mereu asistate de către personalul de la KSM (exerciții de încălzire, exercițiile propriu-zise ce țin de specificul afecțiunii și cele de streching). Atmosfera, destinsă, relaxantă, se poate compara totuși cu cea dintr-un așa zis laborator de recuperare a sănătății, seriozitatea pacienților fiind semnul că înțeleg importanța celor 12 ședințe (de regulă atît durează un ciclu de recuperare).
Pe partea de fizioterapie și masaj ți se poate aplica un protocol cam așa (rezumat primit de la fizioterapeutul Alexandru Kepes, din echipa de la Cluj):
- Terapie manuala
- Terapie Trigger Point
- Joint techniques
- Stretching
- TECAR
Le putem lua pe rînd, să le înțelegem rostul:
- Terapie manuala – toti muschii membrului afectat
Pentru inceput miscari lungi, ferme pe toata lungimea muschilor. Se avansează progresiv, tot mai profund (tehnica deep tissue) pe toata lungimea muschilor de la origine la insertie si invers. Se acționează si asupra tendoanelor de la nivelul originilor + insertiilor pentru a activa raspunsul tendoanelor organului Golgi. Se realizează si descarcarea activa: pacientul face miscari concentrice si excentrice ale muschiului pe care terapeutul actioneaza cu terapia manuala.
Terapie manuala Deep Tissue produce relaxare, hraneste si oxigeneaza in profunzime musculatura si tesuturile conjunctive, astfel “furand” tonusul muscular.
Terapia manuala este indicata sa fie aplicata si in cadrul membrului inferior opus pentru a preveni “degradarea excesiva” a acestuia. In cazul in care avem o leziune/patologie prezenta la nivelul unui membru, exista tendinta de a compensa prin intermediul membrului opus, lucru ce pune foarte mult stres si tensiune pe toate componentele acestuia.
- Terapia Trigger Point
Pentru a actiona direct pe muschiul care ne intereseaza si pentru a detensiona suplimentar
Se face presopunctura 20-30 de secunde, timp in care depriem punctul de oxigen si ATP (combustibilul muschiului), astfel oblingandu-l sa se detensioneze.
Punctul trigger ne putem imagina ca se aseamana cu o contractura/biluta, insa acesta nu dispare niciodata iar la nivelul ei se concentraza tensiunea si durerea musculara/ puncte sensibile la presiune. De obicei cand o persoana mentioneaza ca resimte disconfort sau durere intr-o regiune anume/muschi, aceasta ne poate arata foarte tintit punctul maxim dureros, care de regula este chiar punctul trigger.
Terapia are rol in ameliorarea IMEDIATA a durerii si detensionarea muschiului de care apartine.
- Joint technique – Mulligan
In cazul durerii non-inflamatorii, durere provenita in urma unei leziuni la nivelul meniscului intern – se poate opta și la Conceptul Mulligan in care prin intermediul unui accesoriu (centura Mulligan) , se mentine o tensiune continua de tragere, la nivelul coapsei (deasupra genunchiului) concomitent cu extensia genunchiului + extensia labei piciorului.
Scopul acestei tehnici este de a asupliza mobilitatea articulatiei, de a scadea durerea, face “stretching” asupra caspulei articulare si de a permite unui val proaspat de sange bogat in oxigen si nutrienti sa ajunga in regiunea dorita si sa promoveze vindecarea
- Stretching
Pe langa tehnica clasica de stretching a musculaturii interesate (mentinere aprox 30 de secunde per tehnica) se poate aplica si tehnica de facilitare neuromusculara proprioceptive (FNP), respective tehnica CR (contractie – relaxare ) pentru a activa si tendoanele organului Golgi.
- Fizioterapie – aparatul TECAR
Aparat ce aplica curent de inalta frecventa, energia fiind transferata prin cuplaj capacitive si rezistiv, realizeaza diatermie selectiva, biostimulare in zona tratata, accelereaza procesele de vindecare prin schimbul de ioni pozitivi si negativi in corp (astfel permealizand membrana)
Transductorul capacitiv actioneaza asupra straturilor mai superficiale moi precum muschii si structurile cu continut lichidian crescut. Acesta produce efect termic
Transductorul rezistiv, actioneaza cu precadere la nivelul tesuturilor profunde dure sau dense precum articulatiile, ligamentele, tendoanele si oasele. Acesta produce efect diatermic (caldura profunda)
Se alege acest aparat pentru din problemele de după analiza RMN (leziunea de menisc si gonartroza incipienta) datorita efectelor produse de aparat: cresterea fluxului sanguin (oxigenarea si asigurarea unui aport de nutrient), indepartarea produsilor de catabolism tisular, scaderea stresului oxidativ si scaderea tonusului muscular.
De dată recentă la KSM există aparatul Biodex, cel mai popular și avansat dinamometru din lume, pentru testarea și recuperarea neuro-articulară.
Cam așa arată 12 ședințe la KSM. Ceea ce putem adăuga, cît să facem finalul, este ceva ce ține de încredere în rezulatatele acestor ședințe. Și această încredere e prezentă pe chipul pacienților, asta se poate lesne observa odată ce intri într-una dintre clinicile KSM. În plus, dar esențial, la capătul celor 12 ședințe pacientul are parte de o re-evaluare și, după caz, continuă la clinică sau primește exerciții la domiciliu.
Cu mulțumiri pentru datele oferite Alex Kepes, un foarte tînăr fizioterapeut cu o diplomă de Licență – Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină; Specializarea: Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală și una de Master – Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină; Specializarea: Tehnici și metode de reabilitare a pacienților cu boli reumatologice.
Cu mulțumiri pentru Gelu Cosma, general manager Kinetic Sport & Medicine, cel care face alături evaluarea înaintea stabilirii oricărui protocol de recuperare (alături de el responsabili de acest prim pas sunt Dragoș Rusu-manager clinica KSM Caramfil, Marian Gheba-manager clinica KSM The Light, Mircea Ardelean-coordonator clinica Iași și Mihăiță Stoica-coordonator clinică Cluj).
Despre Gelu Cosma, cel care de curînd a reușit să își susțină cu brio și teza de doctorat (CONTRIBUȚII PRIVIND REUPERAREA MODIFICĂRILOR DE POSTURĂ A PICIORULUI LA COPII DE VÂRSTA ȘCOLARĂ) este:
Licențiat în Kinetoterapie, absolvent de Master in Kinetoterapie și Biomecanică din cadrul Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport din București, membru din 2014 în Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă din România, in prezent doctorand in cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport.Cu o vasta experiență profesionala, acumulata in 19 ani de practică medicală, el coordoneaza clinica Kinetic Sport & Medicine. Aceasta oferă o gamă complexă de servicii de recuperare medicală și refacere sportivă. Gelu Cosma este cel ce face cu brio valuarea aparatului locomotor, evaluare ce reprezinta primul pas in clinica inainte de orice recomandare de protocol de recuperare sau refacere.În portofoliul său se regăsesc o serie de cursuri de specializare urmate în tara dar si in străinătate:
– Bolletieri Sports Medicine US Florida Bradenton
– Fisioterapia Deportivo de Elite – Madrid
– Terapie manuala Maitland’s – Melbourne Australia
– Dry Needling (acupunctura) – Cincinnati SUA
– Terapie manuală Mulligan – Melbourne Australia
– Yumeiho gradul 3
– Shiatsu
– Reflexoterapie
-Cursuri aprofundate de Ackerman tehnique si osteopatie
(P)