Un băiat de 13 ani aleargă. Nu se joacă de-a alergatul. Îți dă impresia că poate alerga pînă la capătul Pămîntului și înapoi, atît de mare îi este pasiunea. Un bărbat, tatăl său, fost sportiv de performanță, îi veghează pașii dar „fără a-l ține de mînă”.
Ianis Vescan a ales acest sport sau atletismul l-a ales pe el, asta nu se știe. Ce se știe e că tînărul legitimat la CSM Cluj este deja campion național la cros, o medalie de aur care certifică, fără îndoială, că Ianis este cel mai bun din țară la categoria sa. Adică, pe scurt, sportul clujean mai are un „copil de aur”. Un copil care merită încurajat și susținut pentru a-și urma drumul pe care a pornit cu atît de mult entuziasm.
Întâmplător sau nu, tatăl său știe „cu ce se mănîncă sportul”, asta pentru că la rîndul său a fost sportiv.
Ușor neașteptat dar poate cu atît mai de aplaudat, Sergiu Vescan încearcă să nu își forțeze băiatul, să nu îi impună obiective ci preferă să îl vadă croindu-și singur traseul. Sigur, aleargă cu el, participă la efortul băiatului, dar nu îi impune standarde de nici un fel. Tocmai de aceea a ales să îl lase pe mîna unor antrenori profesioniști, Sergiu și Cristina Dascăl, oameni pe care îi cunoaște de peste 20 de ani.
Categoria la care aleargă Ianis se cheamă „copii”. Aici a și cîștigat, după o cursă fabuloasă, medalia de aur la campionatele naționale de cros ce s-au desfășurat la Botoșani, anul trecut. Dar Ianis nu vrea să stea mult timp la „copii”, de aceea a și făcut pasul la o categorie superioară și la mijloc de martie va participa la Grand Prix-ul de la București, o etapă zonală ce se desfășoară înaintea finalelor din 1 și 2 aprilie, tot la București, a Campionatelor Naționale pe pistă, indoor.
Dacă îl întrebi pe tată de ce are nevoie fiul său pentru a ajunge departe, Sergiu nu rostește cuvîntul „bani”. El spune că pantofii cu cuie (care se folosesc mai ales la competiții, nu neapărat la toate antrenamentele) costă 200 de euro iar echipamentul nu trebuie să fie dintre categoria ultra-sofisticat. Mai degrabă ar vrea ca lumea să știe ce are „în curtea proprie”, cît de valoros sportiv poate deveni fiul său și, chiar dacă nu o spune, se înțelege că ar prefera ca pe lîngă sprijinul clubului CSM și al antrenorilor care se ocupă de băiat acesta să poată fi susținut pe măsura talentului și a potențialului său. Pentru că Sergiu știe foarte bine: banii nu vin atunci cînd un tînăr are nevoie de ei pentru a se lansa ci, dacă sportivul are noroc, banii vin după ce apar rezultatele.
-Sergiu, ai fost mereu aproape de sport, mai ales de cel individual. Care a fost traseul tău?
-Am făcut 10 ani atletism de performanță. Liceul sportiv, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Am încercat să fac sport după metodă, nu după ureche. Am rămas în domeniu, m-am profilat pe antrenamente specializate de fitness, îmbinîndu-le cu kinetoterapia, pentru a veni în întîmpinarea celor care aveau afecțiuni ale coloanei vertebrale. Oameni care voiau să facă sport, fitness, dar erau limitați de aceste afecțiuni. M-am dezvoltat tot mai mult, punînd accent și pe partea de nutriție personalizată ca suport pentru atingerea obiectivelor.
Am lucrat cu foarte multi oameni de-a lungul timpului ajutandu-i sa isi indeplineasca obiectivele, indiferent care erau acestea: slăbire, performanta, mentinere, tonifiere, etc. In prezent tot asta fac , ajut oamenii sa aiba un stil de viata sanatos , sustin sportivii de performanta cu antrenamente pentru a-si imbunatati performantele si il ajut pe copilul meu sa exceleze in performanta sportiva.
-Ce îți dorești pentru Ianis, din punct de vedere sportiv?
-Fără să intervin în procesul lui de pregătire, pentru că nu doresc să îl forțez să facă mai mult decît ceea ce își dorește el, sigur că mi-ar plăcea să devină un mare campion. Acum sînt foarte mulțumit că pune atît de multă pasiune în ceea ce face. Se antrenează cîteva ore bune pe săptămînă, probabil va ajunge să se pregătească intensiv, asta va decide el și antrenorii lui, în care am mare încredere. Eu îl sprijin necondiționat și voi face atît cît mă voi pricepe să nu îi lipsească nimic. Iar dacă va fi ca acest vis să i se îndeplinească, să ajungă un atlet consacrat, cu rezultate, voi fi încîntat că băiatul meu va putea duce numele orașului și al țării la mari competiții internaționale. Dacă nu, tot băiatul meu rămîne și voi fi alături de el indiferent de ceea ce va alege să facă. Dar, deocamdată, sînt încîntat că a ales acest drum. Sportul este, indiferent de cine și ce zice, printre cele mai bune alegeri ale unui copil pentru a se dezvolta armonios și cinstit cu el însuși, un mod de a se cunoaște, cu limitele lui și poate chiar cu trecerea peste anumite limite.
Ce spune directorul clubului CSM Cluj, Sergiu Dascăl, despre Ianis:
“Acest băiat este croit pentru a face atletism de mare performanță. Îi place imens să se antreneze, are dragoste pentru atletism dar are și calități care îl recomandă, calități care nouă, celor care ne ocupăm profesionist de atletism, ne sar rapid în ochi: ușurința în alergare, rezistența ieșită din comun, îi curge pasul-cum zicem noi, are coerență în mișcări, ambiție și chiar răutate-în sensul pozitiv al expresiei. Acestui băiat i-am acorda și mai multe, dacă am putea. Dar avînd în vedere vîrsta noi nu putem să îi dăm îndemnizații, premieri și altele ci ne rezumăm în a-i oferi transport, cazare și masă. Desigur, un astfel de talent, ca de altfel și alți copii care practică sportul ar fi ideal să poată beneficia de cantonamente de pregătire, chiar și de relaxare, pentru că nu totul se rezumă la antrenamentele specifice. Acestea le face și le facem cu asiduitate, urcăm și coborîm scările de pe Cetățuie, ne pregătim pe pista de la Cluj Arena, prin Parcul Central, și așa mai departe. Dar pentru că vorbim despre un copil cu adevărat talentat, cu potential de viitor campion, ne-ar plăcea să putem face și mai multe pentru el”
Sergiu Dascăl este un fost alergător care a cunoscut consacrarea pe plan national, specialist în alergări lungi și în maraton, maestru al sportului, recordman national. La 12-13 ani evolua la CSS Cluj pentru ca mai apoi să facă parte din cei care au reprezentat clubul CSM Cluj, club la care a ajuns director din 2021.