Final de tabără de schi adaptat la Cluj: peste 100 de persoane cu dizabilități au schiat alături de voluntarii Caiac SMile, la Buscat Ski Resort.
Cea de-a doua tabără de schi adaptat persoanelor cu dizabilități, organizată de Caiac SMile, a ajuns la final. Timp de patru zile, între 30 ianuarie și 2 februarie, antrenorii și voluntarii Caiac SMile, alături de asistenți medicali și kinetoterapeuți, au transformat pârtia Buscat Ski Resort, din județul Cluj, în bază de antrenament pentru persoanele cu nevoi speciale dornice să învețe să schieze independent. Alături de reprezentanții asociației au fost, ca de fiecare dată, cei trei monitori de schi cu dizabilități, acreditați de Centrul Național de Formare Monitori: Adrian Cherecheș, Vasile Bota și Bogdan Cioltea.
Activitățile sportive au fost dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Astfel, pe pârtie au alunecat tineri și adulți cu dizabilități locomotorii, tulburări de spectru autist sau deficiențe de vedere.
O premieră a taberei de la Cluj este faptul că persoanele cu deficiențe de vedere și din spectrul autist au avut condiții speciale de antrenament pe pârtia de la Buscat: sunetele ambientale artificiale au fost diminuate (si complet oprite într-o zi), iar salvamontiștii i-au ghidat prin locuri mai liniștite și mai puțin aglomerate, astfel încât tinerii să nu fie derutați și să se poată ghida pe traseu.
”Tinerii nevăzători au avut alocate zile doar pentru ei – le mulțumim pe această cale oamenilor minunați care au susținut cauza la Walking Month 2022. Iar copiii cu tulburare de spectru autist au avut și ei alocată o zi special pentru ei. I-am plimbat noi cu monoschiul. Ne bucură extrem de mult că părinții au avut încredere să-și lase copiii pe mâinile noastre și, pentru asta, noi le mulțumim”, spune Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile, care adaugă: ”După ce vara trecută am făcut un traseu special pe care persoanele nevăzătoare au vâslit singure în caiac, tot la Cluj, acum am avut o grupă întreagă de schiori la Buscat. Au fost momente deosebite, atât pentru noi, cât și pentru ei”.
In toate cele șase zile alocate inițierii în schi a persoanelor cu nevoi speciale, și cursanții și însoțitorii lor au avut acces, în mod gratuit, la toate echipamentele necesare, atât pentru alunecarea pe pârtie, cât și cele de protecție. Administratorii pârtiei au adaptat viteza benzii transportoare astfel încât să nu existe niciun fel de risc de accidentare iar accesul beneficiarilor pe pârtie să fie cât mai lin.
”Cei de la pârtie, administratorii, angajații, ne-au fost de un real ajutor. Au încetinit banda și la urcare, și la coborare, ne-au ajutat să ridicăm monoschiurile și să îi punem și să îi dăm jos pe oameni din telescaun. Am avut la dispoziție jumătate din spațiul interior al restaurantului ca să ne putem lăsa echipamentele. Iar în ziua în care pârtia mare a fost închisă, ca să nu pierdem ziua de schi, ne-au ajutat să ne mutăm pe pârtia mică, pe care ne-au pus-o la dispoziție și au dat drumul la banda transportoare special pentru noi”, adaugă Denisa, antrenor voluntar al Caiac SMile.
Opt salvamontiști din cadrul Salvamont Salvaspeo Cluj au fost alături de reprezentanții Caiac SMile și de persoanele cu nevoi speciale care au schiat la Băișoara pe toată perioada taberei și s-au asigurat că trasele pe care schiază sunt libere și că nu există niciun risc de accidentare.
Programul următoarelor tabere
Proiectul continuă pe toată perioada sezonului 2022-2023, după următorul program:
- 5–10 februarie, Poiana Brașov;
- 12–16 februarie, Păltiniș, Sibiu;
- 19 – 24 februarie, Vatra Dornei;
- 26 februarie – 3 martie și 5–10 martie, Cheile Grădiștei;
- 12–17 martie, Cavnic.
Înscrierile se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro*
*Programul, atât cel special de zi, cât și cel al taberelor adaptate, poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Programul, actualizat în funcție de prognozele meteo din fiecare perioadă, va fi disponibil atât pe site, cât și pe toate canalele de comunicare online ale asociației, Facebook și Instagram.