Lucian Așteleanu, Tudor Bădescu și Ovidiu Tofeni (de aici prescurtarea Lot TT), alături de cel cu ideea memorialului (marele campion Maximilian Marchiș) se pregătesc în aceste zile pentru organizarea celei de a patra ediții a Memorialului Dorin Giurgiuca.
Interesul pentru acest turneu este unul deosebit, organizatorii anunțînd un număr aproximativ de 350 de jucători înscriși (și numărul lor crește).
Povestea a început acum cîțiva ani, Maximilian Marchiș avînd ideea de a completa seria de turnee cu această competiție care deja s-a impus printre iubitorii tenisului de masă la nivel de amatori.
Turneul se va desfășura simultan în Florești și Apahida, în zilele de 24 și 25 februarie.
Planul era să se joace pe 22 de mese (10 la Apahida 12 la Florești), categoria Open și Elite la Apahida, Hobby și Avansați la Florești. În mai puțin de o oră de la anunțul legat de turnee toate locurile au fost epuizate, dovedind un interes uriaș.
Astfel, organizatorii (LOT TT) au suplimentat numărul de mese, astfel încît se va juca pe 15 mese la Florești și 14 la Apahida, cu 350 de jucători la start (plus că există liste de așteptare).
Sînt înscriși jucători de la sute de kilometri de Cluj precum Giurgiu sau București, din mai mult de 10 județe din Cluj.
Lucian Așteleanu a spus: „Mi-aș dori ca de acum Lot TT să se cheme Grupul Lot TT. Ideea ne-a venit pentru că rolul nostru de inițiatori ai mișcării acesteia sportive, a asociației sportive propriu-zise, a ajuns la un alt nivel. Iar acest nivel la care s-a ajuns, adică la popularitatea turneelor pe care le organizăm, nu ar fi fost posibil fără implicare tuturor iubitorilor tenisului de masă care participă cu entuziasm și cu plăcere la aceste meciuri. Și-atunci mi se pare normal să ne numim Grupul Lot TT și să reușim din ce în ce mai multe lucruri frumoase. Memorialul Dorin Giurgiuca va completa fericit Memorialul Farkas Paneth, două nume mari ale tenisului de masă clujean pe care noi le respectăm în mod deosebit.”
DORIN GIURGIUCA
Data naşterii : 08.12.1944, Mihalţ, Alba
A decedat în anul 2013
Zodia : Săgetător
Studii :
- Liceul “Ady-Şincai “ Cluj, promoţia 1962
- Facultatea de Educaţie Fizică Cluj, promoţia 1972
Activitate sportivă ( 1961-1978 ) :
- campion naţional în fiecare an al carierei sale, din 1961-1978, în diferite probe
- campion naţional în proba de simplu în 1967 (în finală cu Radu Negulescu ) şi în 1970 ( în finală cu Şerban Doboşi )
- campion european de juniori în 1962, la Bled ( Iugoslavia )
- medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 1967, Suedia, în proba de dublu mixt, cu Maria Alexandru, învinşi în semifinale de perechea japoneză Kimura-Fumaza ( Japonia câştigase atunci 6 titluri mondiale dintre cele 7 puse în joc )
- medaliat cu argint la Campionatul European din 1968, Franţa, în proba de dublu mixt, cu Maria Alexandru, învinşi în finală de cuplul rus Rudnova-Gomoskov
- medaliat cu argint în proba de simplu a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, Helsinki, 1962 şi medaliat cu bronz în proba de dublu, alături de Adalbert Rethi, la aceeaşi competiţie
- Sfert-finalist al probei de dublu masculin la Campionatul European din 1968, Franţa, alături de Adalbert Rethi
- de 5 ori câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu echipa CSM Cluj, antrenor Farkas Paneth (5-0 cu Lokomotiv Leipzig, Germania, în 1961, 5-4 cu Vasutepitok Torekves, Ungaria, în 1964, 5-0 cu Lokomotiv Leipzig, Germania, 1965, 5-2 cu Lokomotiv Brno, Cehoslovacia, 1966 , 5-4 şi 5-1 cu VSC Budapesta, Ungaria, în 1967
- campion al Internaţionalelor Angliei, 1964, în proba de simplu, în finală cu suedezul Johansson ( 21-14, 21-18, 11-21, 21-19 )
- în anul 1964, Uniunea Europeană de Tenis de Masă a dat publicităţii clasamentele la echipe şi la individual : 1. Alser ( Suedia ), 2. Giurgiuca ( România ), 3. Scholler ( Germania ), Giurgiuca devenind astfel al doilea jucător al Europei
- câştigător al celor mai importante turnee din Europa, în Germania, Suedia, Anglia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Franţa, Bulgaria, Rusia, Finlanda
- Maestru emerit al sportului din 1994
- membru al SWAYTHLING CLUB INTERNATIONAL fondat la Stockholm 1967, cu legitimaţia nr. 4718, care asigură prezenţa titularului pe viaţă la toate ediţiile de Campionat Mondial.
Dorin Giurgiuca a fost un mare campion, dar şi un personaj controversat datorită personalităţii sale complexe, datorită unui noncomformism greu de digerat pentru anii `70. Personajul nostru nu se plia deloc pe etica şi morala comunistă, era un veşnic răzvrătit, un ins căruia situaţiile tensionate îi dădeau mereu târcoale. Valoarea sa incontestabilă s-a ridicat mereu ca o stavilă în calea celor care doreau să îl pună la colţ, iar atunci când în joc erau interesele unor persoane sau chiar ale României, se apela cu încredere la serviciile sale. De foarte timpuriu, încă din 1962, pe când avea doar 18 ani, Dorin Giurgiuca a devenit campion european de juniori, urcând în vârful ierarhiei continentale. A câştigat apoi de 5 ori Cupa Campionilor Europeni, între 1961-1967, ultimele 4 titluri fiind consecutive. A jucat o finală mondială la dublu-mixt în 1968 şi a câştigat un “bronz” la Campionatul Mondial din 1967, tot la “mixt”. A fost declarat în 1964 al doilea jucător din Europa, după suedezul Alser şi a fost considerat unul dintre cei mai tehnici jucători ai Europei. El a stăpânit la perfecţie lovitura “topspin”, din care a făcut o armă redutabilă.