Încercăm, cu ajutorul cronicii lui Dan Olteanu, să mai salvăm ce se poate salva din acest sezon slab din voleiul clujean. Iată ce s-a discutat la Ora de Sport de ieri:
”Voleiul nu se mai dezvoltă de ceva ani de zile în România, datorită slabei organizări a activităților de copii și juniori sau chiar a lipsei acestora în anumite zone ale țării. Nu sunt suficiente competiții” a declarat antrenorul Vladimir Stănescu, care a preluat echipa feminină a Universității Cluj, de doar câteva zile.
Bogdan Tănase, antrenorul lotului masculin de volei al ”U” Cluj, cu un discurs foarte articulat și virulent, a criticat aseară la ”Ora de Sport” sistemul de organizare, arătând cu degetul spre Federația de specialitate: ”buba pleacă de la FRV, care practică un management foarte slab”.
Invitații lui Dan Olteanu au vorbit despre perioadele de glorie a acestui frumos sport, pe vremea lui clujenilor Ferariu, Cherebețiu sau Bărbuță, care erau echipieri de bază ai naționalei României, care culegea un titlul european în 1963 și podiumuri mondiale în anii 60. O altă generație de vis, a adus României o medalie olimpică de bronz la volei masculin, la Moscova în 1980.
Clujul a fost capitala voleiului românesc în perioada 1995-1997, atunci când regretatul Nicorici, alături de compania ce o conducea –Ardaf, a investit pasiune, bani și management performant, așa încât ”U” și-a asigurat 3 trofee, un titlu și două Cupe ale României. Despre acel ”dream team” a vorbit unul din componenții sextetului de bază – Valentin Sanislav.
Ce înseamnă voleiul în țări cu campionate mai puternice, cum și de ce se investește în acest sport, au fost temele predilecte ale lui Michail Davleris, om de afaceri grec, stabilit de zece ani în Cluj, fost jucător profesionist de volei în Grecia, astăzi fiind unul dintre puținii finanțatori ai secției masculine a ”U” Cluj, prin compania Dablerom, ce activează în domeniul distribuției de materiale și componente electrice.
Un capitol aparte, mereu în atenția ”Orei de Sport” a fost modul în care se lucrează sau mai bine zis ar trebui lucrat la Centrele de Copii și Juniori. De ce este voleiul un mod foarte echilibrat de a face educație unui adolescent, cum ar se îmbină plăcerea, cu munca și cu veniturile generate de sport ?
În ultima parte a show-ului de la TVR Cluj și NCN, invitații au opinat despre viitorul acestui sport, despre cum ar trebui atras publicul către săli și spectacolul sportiv, despre obiectivele echipelor de volei pe care le conduc. În perioada următoare ”Ora de Sport” și Pagina de Sport vor oferi o platformă de dezbatere pentru promovarea și dezvoltarea sporturilor de echipă, pornind chiar de la sportul de masă, care din păcate lipsește aproape cu desăvârșire. Dealtfel Bogdan Tănase, foarte tânărul tehnician al Universității a remarcat cu tristețe că ”nu am regăsit nici măcar din greșeală în discursul vreunui politician, nici măcar în campaniile electorale cuvântul sport și asta spune totul…”.
5 comentarii
pfuaiaiai, eşti bolnav cu sportul!!! în ultima vreme tot intru sperând că mai citesc şi eu nişte poveşti de-ale tale da’ fără legătură cu tenis, fotbal, volei, baschet, polo, handbal, ping-pong, popice şi ce-o mai fi, da’ degeaba… ce să mă ştiu face cu tine? 😀 😀
in schimb ti-am citit io alea 20.000 de semne, ti-a iesit misto de tot, bravo
iar povesti trebuie sa imi vina, azi nu mi-a venit, stii cum e. de ce nu mergi mai jos, la ala cu parcarile? si tie (ca si clujeanca vero) iti este adresat, ma chiar interesa parerea ta…
noah, până să ajung să-ţi răspund aici ne-am împărtăşit ofurile la telefon. 🙂 ideea e că eu sunt complet a-sportivă (nu cred că există cuvântul ăsta, da’ merită inventat 🙂 ) şi de-aici reacţia. dar promit să mă îndrept şi să trăiesc de-acum conform dictonului „men sana in corpore sano”. 😀
(ps: mă bucur că ai avut răbdare să citeşti semnele ălea multe. nu era locul lor acolo, da’ na, scopul scuză mijloacele 🙂 )
si eu ma bucur ca am vb la tf. te pacalesc eu pina la urma. la inceput vii doar la cafea, apoi faci galerie, si pina la urma o sa te si misti. hai, ca vorbim despre asta marti. iar textul e intr-adevar lucrat la mare arta, felicitari!