O primă zi interesantă la Australian Open: 9 confruntări din 32 cu set decisiv la masculin, două abandonuri, multe surprize pe tabloul feminin şi doi români eliminaţi încă din primul tur. Victor Hănescu a pierdut în 3 seturi cu Tobias Kamke luându-i acestuia doar 5 game-uri. După tragerea la sorţi îi dădeam 40% şanse de a trece în turul 2, dar a pierdut de o manieră mult mai categorică. Meciul a durat o oră şi 45 de minute: Hănescu – 95 de serve, Kamke – doar 66. Hănescu – 62 de puncte, Kamke – 99. 6/2, 6/1, 6/2 a fost scorul, Victor oferindu-i adversarului său nu mai puţin de 24 de mingi de break, dintre care 8 au fost convertite. Deducem de aici că neamţul a beneficiat, în medie, de două mingi de break/game. Pe scurt, românul s-a făcut de râs în faţa unui adversar cotat mai slab decât el, dar văzut favorit de casele de pariuri.
Continuăm cu Simona Halep, cea care a reuşit performanţa să piardă în faţa unei argentiniene de 19 ani venită din calificări, Paula Ormaechea. Simona a beneficiat de 17 mingi de break, dar a convertit doar 5. Adversara ei a făcut 7 break-uri din 13 şanse. Scorul: 6/1, 3/6, 7/5. Monica Niculescu a avut parte de un meci foarte lung în compania franţuzoaicei Alize Cornet. Peste 3 ore a durat meciul câştigat de Monica, 5/7, 6/0, 6/3. Primul set a durat peste o oră si 20 de minute, în timp ce al doilea aproape 50 de minute deşi a fost vorba de doar 6 game-uri.
Vreau să mă opresc puţin şi asupra altor meciuri de la simplu masculin, în special asupra celor încheiate în 5 seturi. O parte dintre ele mi-au lăsat un gust amar, având în vedere ca vorbim de un turneu de Mare Şlem, unde toţi jucătorii ar trebui să dea totul pentru victorie. Flavio Cipolla l-a învins pe Nikolay Davydenko, deşi, în mod normal, îi este mult inferior rusului. Davydenko a condus cu 2-1 la seturi, dar Cipolla le-a câştigat pe ultimele două la 2 şi la 3. Este bine cunoscut faptul că Davydenko a fost suspectat şi suspendat în trecut pentru meciuri trucate. Rusul e un jucător de mare talent; a atins locul 3 ATP la sfârşitul lui 2006. Acum are 30 de ani şi se află pe locul 52. O altă confruntare curioasă a fost cea dintre Peter Gojowczyk (Germania, 22 ani, 242 ATP) şi Donald Young (SUA, 22 ani, 40 ATP). Americanul era cotat cu şanse mult mai mici decât cele fireşti de casele de pariuri (65%), iar cursul partidei a fost cel puţin interesant. Young şi-a adjudecat primele două seturi extrem de uşor şi de rapid, la 2 şi la 1, urmând să le piardă pe următoarele la 4 şi la 1. În setul decisiv, germanul a avut 2-1 cu break, dar Young a reuşit 5 game-uri la rând şi s-a impus în cele din urmă. Era păcat ca Alexandr Dolgopolov să părăsească competiţia încă din primul tur în faţa unui australian necunoscut, Greg Jones, 196 ATP. Cotat cu peste 95% şanse la victorie, ucraineanul a pierdut primele două seturi la 1 şi la 4, dar a revenit şi s-a impus „dubios” de clar în ultimele 3, la 1 şi la 2. Jones are 1.91, o fi servit excelent, o fi fost susţinut de public, dar cam greu să fi fost toate-n regulă în acest meci. Cum vă spuneam, Dolgopolov are un talent imens, cel puţin în opinia mea, nişte lovituri foarte naturale, dar îşi poate pierde foarte uşor cumpătul în momente decisive. Ia priviţi-l la US Open 2011 în ultimul său meci: ce bine taie reverul, ce passing-uri reuşeşte şi cât de degajat joacă în faţa numărului 1, Novak Djokovic (sârbul a luat atunci primul set la tie-break, cei doi disputându-şi 30 de puncte). Dacă vreţi, şi cu exact un an în urmă, împotriva lui Soderling, unul din favoriţii turneului.
Meciurile de mâine
Sorana Cîrstea va juca mâine dimineaţă în jurul orei 7 cu Samantha Stosur pe arena Rod Laver. Meciul româncei e programat al 3-lea, dar Kvitova şi Djokovic ar putea încheia conturile destul de rapid, începând cu ora 2. Românca a învins-o pe Stosur în ultimul meci disputat în urmă cu 2 ani la Cupa Hopman, dar competiţia e una mai mult amicală. Stosur are şi ea două victorii în faţa Soranei. Aş mai vrea să adaug că Stosur este printre favoritele mele la câştigarea turneului, alături de Kvitova şi Azarenka, dar şi şansele Soranei la accederea în turul 2: 15%.
Alexandra Dulgheru e programată în al doilea meci de pe terenul 2 împotriva Verei Zvonareva. Rusoaica are două victorii în faţa Alexandrei, una în 2011 şi una în 2010. Şansele româncei: 20%.
Irina-Camelia Begu joacă şi ea mâine împotriva Carlei Suarez Navarro, începând cu ora 2. Singura întâlnire directă între cele două jucătoare a fost anul trectu la Bucureşti, când Irina Begu a învins în semifinale în două seturi. Şanse: 65%.
Alexandra Cadanţu e în premieră la Melbourne şi în premieră pe tabloul principal al unui Mare Şlem. Ea va juca mâine al 3-lea meci de pe terenul 13 în faţa italiencei Roberta Vinci. Şanse: 25%.
6 comentarii
nu inteleg de ce Hanescu a mai facut deplasarea de 40 de ore pana in Australia ca sa se predea in 5/uri.
Joacă şi la dublu, dar nu prea are şanse la turul 2 pentru că joacă cu favoriţii 9. Îşi scoate banii pe deplasare, oricum. A mers mai mult în vacanţă, sigur o fi frumos vara prin Australia.
Eu nu înţeleg de ce a venit australianul acela care a câştigat la Cluj, Matt Reid, pentru câteva pct ATP şi vreo 2000 de $.
Hanescu asta ma baga-n pamant cu zile
dolgopolov suferă de o boală rară, care se manifestă prin oboseală. mai ales călătoriile îl termină
felicitari mihai pentru analiză
Da, e vorba de sindromul lui Gilbert care-i afectează starea la călătoriile lungi între continente, dar e în Australia de mai bine de două săptămâni, a jucat la Brisbane finala cu Murray.