Știu că asta cu momentele importante ale istoriei neamului nu poate fi tratată în zeflemea. Și nici nu am chef de asta, practic nu am chef de nimic, dar asta e o altă problemă. Și totuși, m-a enervat o chestie azi dimineață, cînd s-a sărbătorit Unirea Principatelor la Cluj…
Așadar, eu trebuia să ajung la radio la 09.30, la înregistrarea emisiunii Chibiț (apropo, să ascultați emisiunea, diseară, de la 22.00, dacă aveți chef). Cei care mă știți cunoașteți faptul că îmi programez totul la minut, nu se întîmplă să întîrzii undeva decît foarte rar.
Și plec din Gheorgheni, în consecință, la 9 fără 5. Știu că fac 20 de minute pînă pe Donath, la studio, îmi las și marjă 10-15 minute, ca de obicei. Și cu toate astea azi am ajuns la 09.35, pe motiv de sărbătorit unirea asta.
Circulația a fost îngreunată, nu se știe de ce (adică se știe, pentru că umblau pe stradă militarii care au ajuns apoi în față la CEC și după aceea s-au depus coroane, jerbe și s-a jucat Hora Unirii, altfel un obicei frumos). Întrebarea mea este de ce ar trebui să întîrziem la serviciu pentru că sărbătorim Unirea Principatelor la Cluj, dar trecem și peste asta.
Mai am nelămuriri: la ora 9 dimineața, oare pentru cine se organizează sărbătoarea asta, cu tot ce o fi însemnînd ea?
-Pentru cei care sînt la serviciu nu, asta e clar.
-Pentru cei care urmează să ajungă la serviciu, de după-masa, să zicem, sigur nu.
-Pentru geambașii de mașini second hand sau pentru valutiștii din centru iară nu.
-Pentru homleși nu, pentru că ăștia nu își părăsesc zona pentru nimic în lume (să nu piardă vadul)
-Pentru generația de mall nu, că pe ăștia i-am văzut azi în mall, nu vorbeau despre unire (sau cel puțin nu despre o astfel de unire).
-Pentru șomeri, aici poate că răspunsul ar fi da, doar că nu cred că șomerii au chef de dans.
Și atunci trag concluzia că sărbătoarea a fost pentru pensionari.
PS Cred că ora potrivită pentru a juca Hora Unirii, cel puțin în Cluj, ar fi una mai „pă sară”. Cel puțin așa îmi amintesc că era acum cîțiva zeci de ani. Și era bine.