Am deschis azi această adresă: www.frf-cca.ro. Așa, ca să văd ce se mai întîmplă în lumea arbitrajului românesc, altceva decît scandalurile în care această breaslă a fost parte în anii din urmă. Am zis să văd așa, direct de la sursă, cum arată activitatea forului condus de domnul Ion Crăciunescu.
Și am găsit așa: „Programul de instruire al arbitrilor și arbitrilor asistenți din Lotul Național”. Am și rostit un „bravo” în gînd, salutînd ideea, doar azi-mîine începe campionatul.
Numai că mi-a trecut repede.
Convocarea e făcută așa: în perioada 18-20 februarie, la Căciulata, are loc întîlnirea arbitrilor de centru, iar în 20 și 21 februarie, tot la Căciulata (noroc că e în același loc, totuși) are loc întîlnirea arbitrilor asistenți. Așadar, deși după unele teorii între arbitri și asistenți ar trebui să existe o unitate de gîndire și acțiune, doar de aceea formează o brigadă, ei sînt instruiți separat. Eu nu sînt deloc specialist, dar aș îmbrățișa mai degrabă primul raționament, care pare mult mai logic decît cel adoptat de CCA.
Am observat apoi programul celor dintîi, al „centralilor”. Aceștia au doar doi lectori: Aron Huzu și Ion Crăciunescu. Aici iarăși m-aș putea întreba de ce nu o fi fost invitat vreun lector din străinătate, că presupun că înspre acolo se tinde cu arbitrajul românesc (din cîte îmi amintesc cam în fiecare an au fost invitați din străinătate). Dar nu mă întreb, ci încerc să înțeleg.
Lectori pentru cursul de arbitri asistenți sînt trei, deci e mai bine: Dan Lăzărescu, Nicolae Grigorescu și Ion Crăciunescu. Oricum, e o consfătuire ciudată, în care cei care se întîlnesc peste cîteva zile să conducă o partidă de fotbal (mă refer la arbitrii și la asistenții lor) se vor suna după acțiunea Căciulata și se vor întreba reciproc:
-Măi, la tine cum a fost despre ce ați vorbit?
-Dar la tine?
Și uite așa, tot telefoanele își vor dovedi eficiența.
Nici nu mă mai întreb de ce nu or fi fost invitați și observatorii la această consfătuire, pentru că atunci chiar m-ați putea suspecta că sînt răutăcios. Ce să caute observatorii, că ei sînt doar cei care îi supervizează pe arbitri, de ce să se mai întîlnească și la Căciulata cu aceștia, ce rost are să le explice cum să procedeze în sezonul viitor pentru a-și îmbunătăți randamentul? Lasă că o să le spună după primul meci ce au greșit, nu?
PS În programul pe zile apar și niște repere orare, altele decît cele privitoare la aspectele cursului propriu-zis, care mi-au atras atenția: la ora 8 e micul dejun, la 13.30 e dejunul și la ora 19 e cina. De unde putem deduce că prînzul e „sărit din schemă” sau cel puțin e redenumit, elegant, dejun.