Am analizat un pic clasamentul pe medalii de la Londra. În primul rînd vă atrag atenția că acest clasament se bazează în primul rînd pe criteriul medalii de aur, de aceea Kazakhstanul (cu 7 medalii) e înaintea Australiei, de exemplu, care are 25 de medalii.
Și chiar așa, Kazakhstan are 6 medalii de aur și un bronz, o realizare cu adevărat de excepție pentru această țară. Și dacă am vorbit despre Australia, are un bilanț de 4 aur, 12 argint și 9 bronz. Kazakhstan e pe 9, Australia pe 11.
Datorită acestui criteriu nici România nu arată rău pe locul 21, cu 2-5-2, înaintea unor țări precum
-Danemarca (22), cu 2-4-2
-Brazilia (23), 2-1-5
-Spania (28), 1-4-1
-Canada (29), 1-3-7
-Belgia (47), 0-1-2
Podiumul este format din
China 34-21-18
SUA 30-19-21
Marea Britanie 22-13-13
Interesant, pe locul 12 în clasamentul pe medalii se situează Iranul, cu 4-3-1, o mare surpriză.
1 comment
una dintre regulile implementate de baronul Coubertin la Olimpiada a fost de la bun inceput ca ,trebuie sa participe numai sportivi amatori si nu profesionisti.Cavalerismul si fair-playul erau principii de baza si de caracter al sportivilor si mai ales al juriului.Apoi sportivul amator,participant la olimpiada se reprezenta pe sine si nu o natiune si devenea un erou (in cazul ca se clasa primul in proba aleasa) al tuturor natiunilor.
„Veni Vidi Vici” suna frumos si astazi dar Olimpiada am inpresia ca a degenerat.Invidia si rivalitatea din competitie precum si juriul putin competent( exemplu bun, Ponor a fost privata de medalia de aur) ma face sa cred ca Olimpia care a stralucit de elan si tinerete si de fair-play,a devenit o palida dar acerba lupta oarba dupa glorie cu orice pret.
Cat despre clasamentul pe natiuni,e doar o statistica inutila,care (repet) mai mult invrajbeste natiunile,decat sa le apropie.