Mircea Barna, fostul mare internațional de baschet a locuit ani buni în Germania, la Nurenberg. Fiica sa, Anca, a fost una dintre cele mai bune jucătoare germane din istorie, în 2004 atingînd un vîrf de formă remarcabil ajungînd pe locul 42 mondial iar la început de mileniu a fost de mai mutle ori campioană a Germaniei. De fapt, ea și sora sa, Ada, au dominat vreme îndelungată întrecerile interne din Germania, impunîndu-se prin valoarea lor incontestabilă. Povestea Ancăi Barna (cu care sînt foarte în temă, pentru că m-am ocupat de subiect din mai toate punctele de vedere, nu numai jurnalistic) a fost una complicată pentru că în Germania era considerată româncă iar în România nemțoaică, asta ca să rezum avatarurile prin care a trecut. La un astfel de episod se referă acum Mircea Barna, care mi-a trimis cîtev rînduri:
„M-am bucurat de doua ori aseara 😮 data fiindca Simona este romanca si in al 2-lea rand fiindca Angelique Kerber, care e de origine poloneza nu s-a alaturat actiunii de protest din 2004 contra comitetului olimpic german cand acesta, COG ,a refuzat sa le trimita pe Anca, care la acea data era campioana Germaniei la simplu si la echipe, si pe Marlene Weimgartner, si ea de nationalitate romana , la Olimpiada de la Atena. A iesit un scandal monstru pe plan international(au protestat vehement Kim Klisters, Jennifer Capriati, Martina Navratilova, etc) si era cat pe aici ca delegatia germana sa fie exclusa de la jocuri. pana la urma s-a aplanat dar a ramas un gust amar ca multi sportivi germani, nascuti in alte tari dar care concurau pt Germania, n-au fost solidari cu Anca si Marlene intr-un astfel de moment. Printre acestia se numara si aceasta Angelique Kerber. Dupa aceasta lupta au profitat insa, sunt si alte cazuri, fiindca , simtindu-se cu musca pe caciula,federatia i-a sustinut de acum mai mult pe cei naturalizati. Imi pare si acum rau pentru ca Anca nu a putut fi la Olimpiada dar imi pare pe undeva bine ca datorita sacrificarii ei acum sportivii germani de alte nationalitati au parte de un tratament mai corect.
Asa ca, va spun, ma bucur si pentru Simona, normal, dar nu puteam sa nu ma bucur putin si de infringerea lui Kerber, asta asa, in amintirea acelor momente cind aceasta nu a fost foarte solidara cu Anca, o sportiva aflata cam in aceeasi situatie cu ea, atita doar ca era pe atunci campioana a Germaniei…”
În fotografia postată aveți în facsimil (cel cu poza din tenis, cu Anca Barna), ecourile acelei povești în care sportivei născute în România i s-a interzis să participe la JO de la Atena.