Ieri a avut loc la Cluj o conferință de presă în care au fost prezentate două proiecte de succes implementate în orașul nostru la nivelul nou-născuților și copiilor. Aceste reușite au fost posibile datorită finanțării loc de către Fundația Vodafone România, datorită implicării Fundației Părinți din România (fostă Părinți Clujeni-președinte Cătălin Chiș și directoare Cristina Grigore), a Societății Române de Rinologie și Chirurgie Endoscopică Rinosinusală și, nu în ultimul rînd datorită eforturilor medicilor clujeni.
Primul proiect, Peditel (un call-center foarte util în care Fundația Vodafone a investit 42.000 de euro), în care Fundația Părinți din România s-a implicat major, a început acum circa doi ani. Cătălin Chiș, președintele fundației și Cristina Grigore, directorul acesteia sînt doi oameni care se implică activ în comunitate, succesele lor în acest sens materializîndu-se în timp printr-o serie de proiecte importante: Zîmbet de Copil, Tennis Cup, Festivalul de Teatru pentru tineri STAGE, dar și dotări foarte necesare pentru Spitalul de Copii în principal. Cătălin Chiș, pe care îl cunosc foarte bine, este un exemplu de om de succes care întoarce societății clujene o parte din ceea ce aceasta i-a oferit din punctul de vedere al cadrului în care își poate desfășura businessul. Iar businessul său se cheamă firma sa de IT, Active Power Solutions, unul dintre principalii parteneri Vodafone din România. De asemenea, ceea ce e la fel de impresionant, părinți anonimi dar cu inimă mare au donat la rîndul lor bani.
Ce înseamnă acest Peditel?
El funcționează efectiv la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Cluj, începând cu luna ianuarie a acestui an. Serviciul e activ 24 din 24, şapte zile pe săptămână. Printr-un apel la numărul 1791, părintele este îndrumat de către un medic specialist, cum să intervină sau să amelioreze simptomele copilului său în situaţii de risc.
„Au fost 1000 de apeluri primite şi peste 600 de apeluri au fost rezolvate prin acest serviciu. Serviciul este un proiect pilot aprobat de Ministerul Sănătăţii şi după un an de funcţionarea ar putea fi extins în alte judeţe din România”, a declarat dr. Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.
„În viitor poate ar putea fi luată în discuţie cuplarea serviciului 112 cu Peditel, astfel încât apelurile care nu necesită trimiterea ambulanţei să fie direcţionate către Peditel”, a spus conf.dr. Călin Lazăr, director medical al Spitalului de Urgenţă pentru Copii Cluj.
Surpriza foarte plăcută a fost aceea de a o întîlni la această conferință pe celebra Irina Margareta Nistor, cea care este președintele onorific al Fundației Vodafone România, o prezență atît de tonică încît prezența sa a „confiscat” foarte mult din intereseul din jurul evenimentului, într-un mod cît se poate de plăcut, desigur…Ajunge poate dacă menționăm că ea și-a început alocuțiunea spunînd că se bucură să fie percepută și altfel decît „doamna cu filmele…”
Cel de-al doilea proiect prezentat se cheamă Otoscreen (30.000 de euro investiți de Fundația Vodafone România, director Angela Galeța) și se referă la testarea auditivă a cît mai multor maternități din România. Deocamdată presupune dotarea a patru orașe, Zalău, Sighet, Bistrița, Alba Iulia, cu otoemisiuni pentru realizarea screening-ului auditiv la nou-născuti şi depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profunda. “Conform statisticilor, 1-3 copii din 1000 se nasc cu hipoacuzie profundă. Acum, cu aceste instrumente moderne estimăm că peste 8000 de copii vor fi testaţi anual şi aproximativ 5-8 sugari vor putea fi diagnosticaţi la timp cu hipoacuzie”, a spus Violeta Necula, medic primar, secţia ORL, Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Cluj.
Evenimentul de ieri a fost o mostră de colaborare între medicii clujeni, fundațiile care au sprijinit activ aceste dotări, personalități marcante care au sprijinit acest efort media care a relevat totul la superlativ. Pînă la urmă cam așa ar trebui să arată o comunitate care se vrea una coagulată…
Și pentru că tot am vorbit despre media, vă dau un link spre articolul Cristinei Beligăr, de la Transilvania Reporter, cea care mi se pare mie că a scris cel mai exact despre ceea ce s-a întîmplat ieri acolo, mai ales că are și o mini-poveste cu Irina Margareta Nistor. Citiți aici.
Și cum Cristina Beligăr se află pe lista mea de favorite (am și lucrat o vreme împreună), am hotărît, că tot ne-a făcut Dan Bodea mai multe poze, să vă ofer și vouă una cu această jurnalistă mereu pe fază.
2 comentarii
Ne-am implicat si noi, ca simpli părinţi, în adunarea de fonduri pentru peditel alături de Părinţi Clujeni
Gabriela, am adaugat acest lucru in text, multumesc, nu aveam de unde sa stiu toate amanuntele.