Intervievat înainte de sferturile de finală, fază în care elevii săi au cedat la limită, ieri, în fața celor de la Energetic (scor 3-4), domnul profesor Constantin Caldare este un optimist incurabil și ne-a dezvăluit puțin din tehnicile sale de motivare care i-au ajutat pe elevii săi să ajungă până în această fază a competiției. „Lucrez foarte mult la mentalul tinerilor fotbaliști, precum și la atitudinea lor în teren, astfel încât să fie capacitați în momentul oportun. Comunicarea pe teren e foarte importantă. În plus, urmăresc prevenirea actelor de vedetism”, ne-a declarat domnul profesor. Acesta apreciază progresul celor pe care îi antrenează pentru fiecare ediție a Cupei Liceelor NeuronKid. „Nivelul de joc al acestor jucători și al întregii echipe e tot mai ridicat, de la an la an. Formăm un grup. Echipa acestui liceu este formată din elevi din clasele a IX-a și a X-a, așadar nu avem în echipă elevi de clasa a XII-a, care să fie presați de perspectiva examenului de bacalaureat. Majoritatea acestora practică sportul de perfomanță, fiind legitimați la diferite cluburi din oraș: «U» Cluj, CFR și Ardealul”, a adăugat Constantin Caldare.
Domnul profesor nu s-a sfiit să treacă în revistă și punctele mai vulnerabile ale echipei, menționând că echipa se întrebuințează foarte mult în apărare și că portarul e un jucător amator. „Printre jucătorii de bază ai echipei se numără Pop Alexandru (11), junior la CFR Cluj, căpitan al echipei, a cărui profil polivalent îi permite să îndeplinească mai multe sarcini de joc; Ispas Rareș (2), mijlocaș polivalent, care poate fi retras și în apărare; Marian Petean (6), care este un vârf ce poate evolua și ca mijlocaș. Ultimii doi asigură legătura apărare-atac. Toată echipa a avut o prestație meritorie”, a mai spus domnul profesor.
Deși este dascăl de sport, domnul Caldare se declară avocatul școlii, al învățăturii, susținând că aceasta trebuie să fie pe primul plan. „Au fost și mai sunt mulți sportivi mari buni la învățătură. Asta deoarece efortul intelectual intens, coroborat cu performanța sportivă, crește randamentul general al elevilor. Din păcate, poporul român nu are cultura sportului”. Referitor la maniera personală de cultivare a unei conduite sportive, domnul profesor ni s-a confesat că: „Încerc să le insuflu elevilor mei însemnătatea sportului activ, îi îndrum către activități extrașcolare, îi susțin să se înscrie la toate competițiile sportive, nu doar la cele fotbalistice, de exemplu la cele de rugby sau tenis de masă. Liceul «Alexandru Borza» este cotat ca fiind unul mai slab. Datorită profilului agricol al liceului, majoritatea elevilor noștri provin de la țară. Depunem însă eforturi comune să scăpăm de acest stigmat”, a concluzionat profesorul Caldare.
Toate informațiile (avancronici, cronici, fotografii) despre Cupa Liceelor NeuronKid 2016 pot fi accesate pe www.ovidiublag.ro la secțiunea Cupa Liceelor 2016 (partea dreaptă), dar si pe pagina oficială de Facebook a Bazei Sportive Napoca.
Un interviu de Cosmin Porumb.
*Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021*