Dacă pe 22 martie 2017 avea loc întîlnirea cu numărul 183, cea în care se aniversau cei 20 de ani ai Galelor, iată că acum ne aflăm în pragul unei alte aniversări:
Pe 14 decembrie, de la ora 17.00, la Opera Română din Cluj va avea loc întîlnirea omagială a Galelor Medicină, Artă, Cultură, o seară specială în care se vor sărbători cele 200 de ediții ale acestor întîlniri speciale.
Va fi o sesiune omagială în care invitații de onoare sînt Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop (rectorul Universității Babeș Bolyai), poetul Horia Bădescu și Prof. Dr. Patriciu Achimaș. Spectacolul omagial este oferit de către Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu).
Meritele incontestabile pentru această suită de manifestări cu o continuitate demnă de invidiat le are eminentul profesor doctor Nicolae Hâncu, personalitate a lumii medicale din România dar și un fervent susținător al artelor.
Despre această suită de manifestări care se apropie cu pași hotărîți spre borna 200, prof.dr.Nicolae Hâncu afirma: “Ideea noastră a fost aceea a întîlnirii acesteia minunate, a stiintei cu arta sub titlul Galele Medicina, Arta, Cultura. Eveniment devenit traditie, acesta reuneste in ultima miercuri a fiecarei luni, oameni de cultura, oameni de stiinta si din ce in ce mai multi studenti, care vorbesc despre frumos și despre medicina”.
O altă mărturie de credință a profesorului Nicolae Hâncu este aceasta, o pledoarie pentru profesia de medic dar și una care relevă plurivalența personalității acestui adevărat „stîlp al societății” clujene:
“Medicina a fost şi rămâne o profesie aparte. Au rostit aceasta mari gânditori, scriitori, creatori ai frumosului sau performeri ai inteligenţei umane. Aproape toţi medicii adevăraţi, adică acei iubitori de semeni şi de profesie, au simţit pe parcursul activităţii lor impulsul ca la un moment dat să se desprindă de seducţia actului medical, lăsându-se seduşi de „altceva”. Iar acel „altceva” a însemnat pentru Cronin literatură, pentru Starobinski interdisciplinalitatea, pentru Victor Papilian teatrul, pentru Octavian Fodor şi D. Dumitraşcu pictura şi eseistica, pentru Crişan Mircioiu Albert Schweitzer. Iar pentru Schweitzer însuşi a însemnat îmbrăţişarea lui Bach, mângâind orga în neasemuite interpretări ce au tămăduit sufletele suferinde din pădurile tropicale. Pentru medicul „de toate zilele”, dar sensibil, seducţia de „altceva” înseamnă că, aplecat fiind spre omul bolnav sau cufundat în tratate, să evadeze pentru clipele de respiro spre fiordurile lui Grieg, spre Tamisa împreună cu Haendel, spre grădinile Spaniei ale lui de Falla sau către Munţii Apuseni ai lui Marţian Negrea”.
1 comment
Locul desfasurarii: Opera Română.
Comentariile sunt inchise.