Ieri, la Ora de Sport, discuțiile din platou au fost interesante, poate o oră a fost prea puțin pentru a lămuri subiectul generos. Vă dau în cele ce urmează un rezumat, trimis de realizator.
Subiectul săptămânii la ”Ora de Sport” a fost unul destul de larg și anume locul cluburilor
sportive în societate, al sportului în general, discuția fiind deschisă de către Decanul
Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj – Prof. Dr. Vasile Bogdan, antrenor emerit de
atletism, fost mare atlet, care a arătat că România tratează sportul într-un mod superficial,
neacordând acestuia o atenție sufiecientă.
Dealtfel, șeful catedrei de marketing a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
– Prof. Dr. Ioan Plăiaș, a arătat încă de la început că marketingul ar trebui să-și găsească
un aliat de nădejde în sport, așa cum o face în țările cu economii mai dezvoltate. Un pas spre
acest lucru se face la Cluj, prin implicarea Consiliului Județean care a ales să investească
masiv în infrastructura de sport prin edificarea viitoarei arene multifuncționale din Cluj-
Napoca. Vicepreședintele acestei instituții – Radu Bica, a dat detalii privind stadiul lucrărilor
care vor fi finalizate în a doua jumătate a acestui an și asupra utilității unui astfel de
complex.
Este pregătit Clujul să gestioneze atâtea baze sportive ? Este mediul economic capabil să
ofere resurse financiare suficiente pentru realizarea de performanțe de către echipele prim
divizionare din Cluj ? Iată, Clujul va avea două stadioane moderne, două săli de 8000 și
respectiv 2500 de locuri, parcuri sportive, baze moderne de tenis.
Clujul are un potențial sportiv ridicat, are o activitate în zona de copii și juniori la cel mai înalt nivel în România, însă categoric putem afirma că executivii din sport nu reușesc deocamdată să atragă în mod suficient mediul de afaceri spre valorificarea acestui potențial, iar acest lucru a fost ilustrat de directorul executiv al celui mai mare club polisportiv din Transilvania, CS ”Universitatea” Cluj – Ovidiu Vasu.
Autoritățile locale, în speță Consiliul Local și cel Județean sunt cei mai importanți finanțatori ai activității sportive organizate la nivel de cluburi publice, universitare sau municipale și este de așteptat conform celor declarate de Radu Bica, să crească sprijinul pentru sport și performanță, după finalizarea arenei, care consumă o mare parte din resursele bugetare alocate sportului.
Specialistul în marketing, Ioan Plăiaș a subliniat factorii esențiali în realizarea unui parteneriat eficient și durabil între sport și potențialii finanțatori: cadrul legislativ adecvat, puterea economică, conștientizarea impactului finanțării asupra performanței sportive și implicit asupra vizibilității brandurilor prin sport. Mediul de afaceri trebuie să vadă avantajul implicării în sport și modul în care banii investiți se întorc în creșterea afacerii. Oamenii atunci cînd sunt în tribune, alături de favoriți la un spectacol sportiv, sunt mai relaxați și mai dispuși să recepționeze informațiile despre un brand sau altul.
Ovidiu Blag, jurnalist de sport și blogger (www.ovidiublag.ro) a avut o intervenție telefonică foarte articulată, în care la întrebarea adresată de Dan Olteanu, a pus punctul pe i și a vorbit despre vidul legislativ care nu sprijină acest tip de finanțări și a propus executivilor din sportul clujean deschiderea mai directă spre marile universități, prin stabilirea unei unități de interese, a încheiat Blag.
Realizările CS ”U” Cluj s-au axat în ultimii doi ani pe realizarea unei infrastructuri, despre care Ovidiu Vasu a vorbit la ”Ora de Sport” și anume sediul administrativ modern, centrul propriu de refacere și recuperare. Astăzi clubul universitar este pregătit să ofere o platformă coerentă celor care doresc să investească, după modelul de la baschet masculin sau handbal masculin, acolo unde există proiecte coerente și ambițioase.
Dealtfel despre secția de handbal masculin, Mihai Tritean – președintele acesteia, a vorbit într-o intervenție telefonică, mândrindu-se cu activitățile din zona de copii și juniori, ca fiind cel mai promițător centru de acest fel din țară și care deschide drumul spre marea performanță a handbalului masculin clujean.
S-a vehiculat prin presa ultimelor săptămâni despre desființarea secțiilor de volei și baschet feminin ale CS ”U” Cluj, lucru vehement negat de către Vasu, care a amintit că e foarte ușor să distrugi, mult mai greu și migălos să construiești, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă economică dificilă. Mai mult, executivul clujean a vorbit despre proiectul ce vizează baschetul feminin și care se va derula sub sloganul: ”din nou campioane”.
”Ora de Sport” s-a încheiat într-o notă optimistă, prin care invitații au recunoscut că e foarte important ca toți factorii să stea la aceeași masă și să identifice interesele comune, cluburi, sportivi, autorități, specialiști în management și comunicare, fani, cât și instituții și agenți economici.
Alte detalii pe www.paginadesport.info