Azi s-a dat publicității clasamentul ATP, actualizat. O privire sumară înspre românii noștri ne poate da cîteva informații, dar și destule teme de reflecție.
Ne putem opri la un top 10…
–Marius Copil este primul român din clasamentul ATP, adică pe locul 187. Marius are 24 de ani și destule șanse de a reveni în apropierea locului 100 și poate chiar mai mult. Este cam singurul jucător român care are o armă foarte solidă la nivelul marii performanțe, respectiv serviciul. Acest fapt contează, pentru că în top 200 valorile sînt atît de apropiate încît trebuie cu adevărat să te evidențiezi prin ceva ca să poți accede printre adevărații protagoniști.
–Adrian Ungur, 30 de ani, ocupă locul 197 ATP. Specializat mai mult pe turneele de tip challenger, acolo unde a reușit chiar să fie evidențiat de ATP în anii din urmă, Adi pare în ușoară pierdere de turație. Cu talentul său există șanse ca această părere să fie infirmată și să mai reușească un come-back.
–Victor Hănescu, 34 de ani, e pe locul 216, românul avînd cea mai bună performanță în 2009, cînd a fost al 26-lea din lume. Victor a fost ani de-a rîndul port-drapelul tenisului românesc în proba de simplu, continuă să joace dar în același timp a declarat chiar el că timpul retragerii se apropie…
–Dragoș Dima, 23 de ani, este apariția surprinzătoare din acest top-zece-români, chiar dacă nu a depășit nivelul turneelor futures, acolo unde și-a făcut majoritatea punctelor. El ocupă locul 440 mondial, este o prezență constantă în echipa lărgită de Cupa Davis și se află acum în fața provocării de a trece la următorul pas, la turneele challenger sau chiar mai sus (asta dacă poate ajunge pe tabloul de calificări).
–Victor Crivoi, 33 de ani, locul 498 mondial, cochetează cu retragerea din circuit, după ani buni în care s-a descurcat bine. A ajuns la un moment dat pe 75 ATP, în 2009, avînd mai apoi o prezență memorabilă în Cupa Davis, în 2012, la Cluj, cînd a adus punctul victoriei echipei României în partida cu Finlanda.
–Vasile Antonescu, 25 de ani, locul 517 ATP, un alt jucător din categoria celor care au făcut progrese notabile, un tenisman care are nevoie de puncte ca de aer în ideea în care vrea să acceseze și alt tip de turnee decît cele futures.
–Alex Luncanu, 26 de ani, locul 532, jucător care a fost la un moment dat, anul trecut, chiar pe 342, un tenismen care are potențialul de a reveni acolo, dacă nu chiar mai sus.
–Luca Tatomir, 19 ani, locul 766, a adunat din turneele futures 27 de puncte. La el tinerețea vorbește de la sine, avînd tot timpul din lume pentru a acumula și mai multe puncte. Deși dă impresia uneori că ar avea probleme de rezistență la efort, reușește de cele mai multe ori să ducă meciurile lungi la bun sfîrșit și să le chiar cîștige.
–Dacian Crăciun, 35 de ani, locul 799, cel care a fost cel mai sus în 2007, pe locul 218 mondial este un jucător care a declarat că joacă mai mult din plăcere în ultimii ani.
–Alex Jecan încheie plutonul acestor primi zece români din ATP, cu 20 de puncte strînse la cei 27 de ani ai săi. În cazul lui menționăm că s-a decis să concureze la turneele futures doar acum 2-3 ani, la început din joacă (pentru că multe se defășurau acolo unde el antrena, la Cluj), apoi din ce în ce mai aplicat (ajungînd să joace și în străinătate, în spațiul ex-iugoslav, Turcia sau Cipru).
În clasamentul ATP mai punctează în acest moment încă 24 de tenismeni români, unii cu șanse de a ajunge destul de rapid pe poziții superioare.
Revenind la acest top 10, putem face exercițiul de a-i scoate oarecum de pe listă pe cei care sînt trecuți ceva mai bine de 30 de ani, respectiv pe Crăciun, Hănescu și Crivoi, cei care, peste puțin timp, e posibil să se retragă din activitate.
Din cei 7 rămași ne putem fixa deocamdată la doar doi dintre ei, la Copil și la Ungur, pentru că e foarte greu ca pînă la sfîrșitul acestui an cei de la Dima încolo să poată urca mai sus de locul 300, adică să ajungă în zona în care pot accesa turnee de categoria imediat superioară celor de tip challenger.
Din punctul de vedere al vîrstei, par oarecum avantajați cei mai tineri, Tatomir (19 ani), Dima (23) sau chiar și Cornea (21 de ani-cel care este pe locul 11 printre români, cu 17 puncte ATP). Ceilalți trei, Antonescu (25 de ani), Luncanu (26) și Jecan (27) nu au un aliat forte în numărul anilor, așa că ei trebuie să se grăbească pentru a face pașii în față. Din acest aparent handicap poate ieși însă un rezultat care să îi propulseze cu rapiditate în clasament…
Departe ca rîndurile de mai sus să semene măcar a analiză, ele pot da oarecum o imagine a tenisului masculin românesc. Aceasta pare a reflecta mai degrabă un profil îngrijorător la nivelul așteptărilor pentru marea performanță decît unul liniștitor în această privință. În același timp putem avea și imaginea unor regrupări de forțe în zona de pluton, acolo unde unele dintre apariții sînt cel puțin interesante.