Daniela Maier, coordonatorul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015 s-a întîlnit azi cu Gill Viandier – arhitect și coregraf francez, pentru a pune la punct ceea ce se va întîmpla, din punct de vedere artistic, mîine, la Hotelul Continental.
Pe Gill Viandier unii vi-l amintiți din acțiunile Scenei Urbane, cea mai recentă colaborare a sa fiind cea de pe strada Kogălniceanu, Point of View.
Am stat de vorbă cu el, are o carte de vizită extrem de interesantă.
-Care a fost traseul tău artistic?
-Am terminat inițial studiile de arhitectură, la Rennes, dar apoi am fost atras de performance, de dans, de exprimări artistice dintre cele mai complexe. Mă simt în largul meu atunci cînd mă exprim în spațiul urban iar studiile de arhitectură mi-au folosit foarte mult pentru că am reușit astfel să le aduc într-un punct de confluență.
-Cum a început colaborarea cu Daniela Maier, cum de ai ajuns la Cluj?
-Din fericire am fost atras de ceea ce se întîmplă pe Scena Urbană din Cluj, am participat anul trecut pe strada Kogălniceanu la un eveniment marcant, iar anul acesta, în iunie, am făcut la Praga un lucru care se pare că a impresionat-o pe Daniela, astfel că am fost invitat și acum la Cluj, la bienală. Voi face o intervenție asupra clădirii Hotelului Continental, o țin secretă doar pentru a vă surprinde mîine, la deschiderea oficială, pentru ca mai apoi această intervenție artistică să se mute la Muzeul Etnografic, la Casino, după care va reveni aici, la Conti. Intervenția aceasta face parte dintr-un proiect pe care l-am denumit Number, sper că o să vă placă.
-Ce părere ai despre Hotelul Continental?
-Să știi că am găsit astfel de spații, de exemplu la Berlin, unde am lucrat un proiect artistic într-o serie de fabrici abandonate, dar acelea erau la periferie. Dar am găsit un astfel de hotel și la Paris, Palais de Tokyo, care după momentul renovării a mai păstrat, în mod intenționat, elemente care să releve cîte ceva din patina timpului, chiar din acea erodare a clădirii, ceea ce îi dă o notă particulară, un farmec aparte. Asta ar fi o idee și pentru cei care vor renova aici: să păstreze, poate, și cîte ceva din anii aceștia în care clădirea a suferit…
Așadar, sîmbătă, ora 18.00, la Hotelul Continental, se dă startul BATRA 2015, la festivitatea de deschidere fiind prezente nume cunoscute ala Ordinului Arhitecților din România precum Șerban Țigănaș, președintele OAR, Szabolcs Guttmann, președintele OAR Transilvania, Stelian Fleschin, președintele OAR Filiala Alba, Cosmin Falub, președintele OAR Filiala Bihor, Ioan Ștefan Paskucz, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Violeta Iuoraș, președintele OAR Filiala Satu-Mare.