Lansarea celei de-a doua ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania a avut loc sîmbătă la Hotelul Continental iar expoziția reunește peste 100 de lucrări ale arhitecților din Transilvania sub semnul Memorie și Comunicare, tema din acest an a bienalei.
Pe site-ul oficial al BATRA apare și justificarea acesteia, în cuvintele președintelui OAR Transilvania, Szabolcs Guttmann: „Tema propusă în acest an pentru Bienala de Arhitectură Transilvania este aleasă ca răspuns la dialogul social şi profesional generat de dezvoltări mai mult sau mai puţin controlate, mai mult sau mai puţin agresive cu spaţiul urban şi rural. Responsabilitatea socială pe care arhitectul şi-o asumă prin intervenţiile sale este deseori neglijată şi nu face parte din temele de proiectare.
Memoria este valenţa pe care orice obiect de arhitectură ce răspunde unei solicitări funcţionale o include implicit. Fie că este vorba de o locuinţă, o funcţiune publică, un spaţiu urban sau un obiect, arhitectura poartă semnificaţii, tradiţii, ritualuri şi detalii sociale, economice şi culturale. Este inevitabil. În ce măsură toate acestea pot fi transmise mai departe, asumate, negate, evidenţiate sau estompate este alegerea arhitectului”.

De la stînga la dreapta: Adina Moldan, Adrian Hagiu, Daniela Maier, Ioan Ștefan Pascucz, Diana Găgeanu, Szabolcs Guttmann și Andrei Țigănaș, ultimul din dreapta Ușor mascată, prima din stînga, Anca Dinu. Foto: Radu Sălcudean
La eveniment au rostit scurte alocuțiuni arhitecții Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, Szabolcs Guttmann, președintele OAR Transilvania, Ioan Ștefan Pascucz, președintele OAR Filiala Nord-Vest, Diana Găgeanu, din partea OAR Satu Mare și Adrian Hagiu, membru în consiliul de Administrație al OAR Bihor și Daniela Maier, vicepreședintele OAR Transilvania și președintele BATRA, gazdă a evenimentului. Cu toții au transmis, peste toate, un mesaj de unitate în ceea ce privește coagularea unei viziuni comune a ceea ce se poate întîmpla pozitiv, din punct de vedere arhitectural, în Transilvania.
Asistența, pe care am cifrat-o la aproximativ 150 de persoane, a fost compusă în marea sa majoritate din oameni de specialitate, arhitecți (consacrați, dar și mulți studenți la arhitectură) și clujeni care au ținut să fie parte la un eveniment de înaltă ținută și organizat în amănunt. A existat un vădit interes pentru lucrările expuse dar în egală măsură curiozitatea de a vedea de aproape Hotelul Continental, un spațiu atît de drag clujenilor, cei care speră ca acest spațiu să-și recucerească gloria de altădată.
Lucrările arhitecților vor putea fi văzute pe toată durata Bienalei (pînă pe 19 octombrie) iar programul tuturor evenimentelor îl puteți găsi pe www.batra.ro.