Marlene și Dinu Mititeanu m-au obișnuit în ultima vreme cu scurte mesaje pe care mi le trimit în legătură cu expedițiile lor montane. De data aceasta am primit unul pe care simt că e bine să vi-l arăt și vouă, pentru că are un farmec aparte. Un farmec la care contribuie din plin și această fotografie…
Pornind de la citat (mereu prezent în scrierile soților Mititeanu) și pînă la descrierea propriu zisă, aceste cîteva gînduri ale celor doi surprind o dată în plus frumusețea muntelui, a naturii în general. Marlene și Dinu Mititeanu obișnuiesc să se desprindă de cotidian și să-și mute domiciliul într-un cort, unul care le-a fost casă în multe ocazii, inclusiv de Crăciun sau de Revelion.
Dar să ne întoarcem la…chestiune, adică la ultima lor expediție, care s-a produs în acest week-end.
Citatul:
”Ce-l cheamă pe om pe înălțimi? Poate înrudirea sa cu infinitul, acolo sus pe vârful de munte.”
Aegidius Tschudi
Și-acum textul primit de la cei doi soți:
„Piatra Groșilor nu e o mare înălțime, are doar 1.756 m. Dar are zăpadă. În ierni adevărate, plecam pe schiuri dintr-un sat de la poalele Apusenilor și coboram în altul. Am traversat într-o vacanță de revelion în 4 zile de la Rogojel-Vladeasa- Padiș- Călineasa- Ghețar- Gârda. Altă dată Răcătău-Piatra Groșilor-Mt.Mare – Muntele Băișorii . Acum era în plan să reedităm într-o tură de o zi Lupșa-Mt Mare – Muntele Băișorii. Dar zăpada se află doar de pe la 1.500 în sus și din valea Arieșului ar fi trebuit să urcăm cam 2 ore cu clăparii în rucsaci și cu schiurile în spinare.
Așadar am optat pentru a pleca sâmbătă dimineața pe schiuri de lângă mașină, din parcarea de Șesul Cald a numitului ”Buscat Ski Resort”. Seara , la 21.30, când am ajuns din nou la cortul ce-l montaserăm la ora 15, GPS-ul ne arăta că parcurseserăm 24,8 km. Cele 3 ore de mers ”sub Soarele Nopții” nu se pot nici descrie, nici uita. Deci nu mai încercăm în zadar a vă descrie atmosfera, simțămintele, ”înrudirea cu infinitul”. Aveți și voi imaginație…
PS. Luminița roșie ce se vede în zare (dacă măriți imaginea!) este de la ”Sanatoriul TBC” de pe Muntele Mare, cum erau trecute cândva pe hărți construcțiile de acolo, să nu afle dușmanul adevărul !”
Cît despre autorul citatului, am intrat și eu pe wikipedia să văd cine este, aici.