La început de iunie am asistat la un festival de muzică mai diferit. Acesta se numeste IratioN Fest și ca gen muzical e axat pe reggae. Locația festivalului a fost una inedită și anume Parcul Etnografic al Transilvaniei ”Romulus Vuia”. Parcul a fost deschis în anul 1929, fiind cel mai vechi muzeu etnografic în aer liber din România și unul din cele mai frumoase din Europa. Parcul se întinde pe o suprafață de peste 15 hectare, expunând spre vizitare peste 50 de monumente și obiective reprezentative culturii Transilvănene.
Intrarea la eveniment a fost pe baza unui simplu bilet de intrare în incinta muzeului, tariful fiind de doar 6 Lei.

Conceptul IratioN are la bază susținerea artiștilor autohtoni, astfel că, majoritatea trupelor sunt alcătuite din artiști locali, iar toți cei care doresc să-și aducă instrumentele artistice sunt bineveniți să le utilizeze în cadrul evenimentului. Acesta a cuprins o scenă de muzică live (reggae) și un sistem de sunet (SoundSystem) dar și diferite ateliere de pictura, dans, cânepă, manufactură, etc. Normal, nu a lipsit nici zona „Food Corner” și Bar iar locurile de relaxare au fost din plin.

Prezența muzicii Reggae în viaţa comunităţii, de-a lungul celor cinci decenii de existenţă, a fost şi este una definitorie şi determinantă pentru lupta internațională pentru egalitate si pace, fapt care a determinat includerea sa pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către UNESCO. „Contribuţia muzicii Reggae la discursul internaţional în chestiuni precum nedreptate, rezistenţă, iubire şi umanitate subliniază dinamicile acestui element cultural care este în egală măsură cerebral, socio-politic, senzual şi spiritual”, (declarația UNESCO, anul trecut la sfârșitul lunii noiembrie).

”Festivalul IratioN se afla la a 2-a editie incheiata cu succes din punct de vedere al feedback-ului primit de la participanți dar și de la partenerii noștri, Muzeul Etnografic. Prima ediție, „Iration Fest – Hoia” a fost organizată de la zero în mai puțin de o lună, echipa fiind formată în majoritate de voluntari, iubitori ai muzicii reggae.”
Conceptul, prin simpla sa definiție oferită de UNESCO, spune tot despre ce ne dorim de la festival în anii ce vor urma. Astfel că am adăugat câteva concepte modelate după modelul Rastah prin care dorim să atragem un public constient și dornic să schimbe ceva începand de la relațiile om-natură, om-animal și om-om. Printre concepte se numara ”Rastah recycle”, un model de reciclare selectivă folosind ca reper culorile Rastah (Verde-Galben-Rosu), de asemenea festivalul este prietenos cu animăluțele, fiind liberă intrararea cu „necuvântătoarele” de companie în anumite zone ale evenimentului și doar împreuna cu stăpânul , astfel ca am adoptat ideea de „Love your pet” unde specialiști veterinari sunt gata să îndrume și să instruiasca orice participant cu animalul de companie. Prin multitudinea atelierelor de creație individuale sau de grup dorim sa oferim oameniilor o alternativă prin care să se auto-descopere și să-și întărească relațiile de grup și abilitățile de comunicare. Este un altfel de festival, primul dedicat muzicii Reggae din oras dar si primul care a avut loc in incinta Parcului Etnografic Romulus Vuia. Sprijinul oferit de institutia gazda a fost nemarginit, un inecput de drum promitator, festivalul finalizandu-se fara incidente sau alte peripetii neplacute. Publicul a fost exceptional, oamenii au demonstrat inca odata ca pot fi oameni si au pus pe prim plan interesul comunitatii si au valorificat locatia inedita prin comportamentul lor exemplar. Suntem mutumiti de numarul de vizitatori si de varietatea generatiilor (varstelor) care ne-au trecut pragul, un semn de crestere in randul publicului iubitor de muzica reggae. Dupa cum spune si descrierea, anul acesta ne-am intalnit intr-un loc în care natura întâlnește rădăcinile umane, un loc plin de istorie cu vibratii mistice, unde aproximativ 2000 de oameni ne-au vizitat în decursul celor doua zile. La mulțumim tuturor și îi așteptăm la urmatoarele ediții împreuna cu prietenii și cei dragi.
(Yosef Krishan unul din organizatorii festivalului)

Așteptăm cu mare interes ediția cu numărul trei a festivalului, dat fiind faptul că e singurul festival cu muzică reggae din zona Clujului.