Susținem cu consecvență jazzul și demersul distinsului prof.univ.dr. Virgil Mihaiu.
Astfel, ne face plăcere să transmitem îndemnul său de a fi prezenți la o întîlnire tradițională dar întotdeauna deosebită.
Cursul de Estetica Jazzului la Academia Națională de Muzică G. Dima din Cluj va avea drept temă Jazz & Cinema.
Conform frumosului afiș, realizat prin benevolența artiștilor-graficieni Iulia & Duiliu Crișan, cursul va avea loc joi 12 MARTIE 2020, ora 19, la Sala nr. 11 (parter stânga), la Academia de Muzică din Cluj.
Pe lângă studenții de la ANMGD, sunt așteptați spectatorii interesați de conexiunile dintre cele două arte. Acestea au avut un impact major asupra culturii universale, de la apariția lor la începutul secolului 20 până în prezent.
Invitații speciali sunt doi distinși reprezentanți ai criticii române de cinema – Constantin Pârvulescu și Ioan-Pavel Azap – ambii originari din Banat. După cum puteți afla din concisele prezentări de sub afiș, în cazul lui Tinu Pârvulescu există chiar o relație de familie cu jazzul, întrucât este nepotul lui Bela Kamocsa (ctitor al mișcării jazzistice timișorene, precum și bas-chitarist în formula inițială a influentei trupe rock Phoenix).
Conform cutumei, serata este organizată în colaborare cu Centrul Cultural CASA DO BRASIL, girat de principala Universitate Clujeană UBB.
Constantin (Tinu) Pârvulescu este cercetător în domeniul studiilor de film și media. E afiliat
Departamentului de Cinematografie și Televiziune al UBB Cluj. A publicat și editat cărți despre cinema și istorie, media și serviciile financiare, precum și cinema și politică în timpurile socialismului și ale capitalimului Europei de Est – majoritatea în limba engleză, favorabil receptate pe plan internațional.
Și-a susținut doctoratul, a rezidat și lucrat mulți ani în Statele Unite, Germania, Elveția și Spania. E iubitor de jazz încă de pe timpul când frecventa discotecile și a promovat prin scris, vorbă și faptă mișcarea jazzistică din Timișoara și Banat (iar începând din acest an academic și pe cea din Cluj). A scris cronici muzicale și a editat două volume pe această temă. Primul este Blues de Timișoara, conceput împreună cu unchiul său, muzicianul Bela Kamocsa. Al doilea este o colecție de eseuri despre istoria Festivalului de Jazz de la Gărâna, abordat ca fenomen antropologic, cultural și mediatic.
Ioan-Pavel Azap e unul dintre cei mai credibili critici de cinema ai generației afirmate odată cu noul val – de cert impact internațional – al cinematografiei române din secolul 21. A absolvit Facultatea de Filosofie a UBB Cluj-Napoca (1995). Debutase însă ca poet, în revista de cultură Orizont (Timişoara/1985). În ultimele trei decenii s-a afirmat îndeosebi prin percutantele sale cronici de film, publicate preponderent în revistele transilvane Tribuna (unde este și redactor) și Steaua.
Volume: Autoportret cu mască, poezii, 1993 (Premiul de debut al Filialei Cluj a USR); Funigei, poezii, 1997; Poeme de cinci stele, poezii, 2002; Bărbi, epigrame, 2002; Traveling, interviuri cu regizori români de film, vol. I, 2003; Stop-cadru, 2005; Toga de gală, 2010; Uşa cu picioarele pe pământ, versuri, 2011; Prim-plan, cronici de film, 2011.
Premiul „Ion Cantacuzino” pentru critică cinematografică al UCIN pe 2010.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.