Doctorul Ștefan Irimia a fost prezent la Cluj la Transylvania Open (unde a urmărit meciurile), fiind un apropiat al fenomenului.
Clujul este un oraș de care celebrul medic este foarte legat. Deși s-a născut la București are origini familiale la Luna, lîngă Cluj. După facultate avea să ajungă doctor de circumscripție în Sarichioi, satul Zebil, între Babadag și Razelm. Iar în anul 1981, cu 150 de dolari în buzunar, profitînd de un turneu al echipei de fotbal Dinamo București în Egipt ia drumul Occidentului, acolo unde s-a impus din punct de vedere profesional de o manieră absolut spectaculoasă.
În Germania a colaborat cu clinici renumite din Hamburg, Essen, Lippstadt, Ludwigshafen, Kampf-Lintford, a lucrat la Grunewaldklinik la Aschaffenburg și Teoto-Klinik, la Bielefeld, primele sale cabinete și clinici proprii, încă din 1996.
Din 2010 lucrează tot la propria clinică, Hamminkeln-Brunen, lîngă Dusseldorf, de asemenea colaborînd pentru operații la Anestezio, din Bocholt (Germania).
Doctorul Ștefan Irimia este specialist de renume internațional în tratamentul genunchilor, șoldurilor, gleznelor, picioarelor, coatelor, mâinilor, umerilor și coloanei vertebrale.
Seria numelor mari din sport care au beneficiat de serviciile sale a fost deschisă, poate, în Germania, cînd l-a făcut bine pe marele fotbalist Rudi Voller. Apoi au urmat alte și alte nume de sportivi din multe discipline care au trecut prin cabinetele sale din Germania și din România.
Din 2009 colaborează cu echipa de Cupa Davis a României, din 2010 cu cea de Fed Cup, din mîinile sale ieșind mai sănătoși Simona Halep sau Horia Tecău, doi dintre marii sportivi ai acestei țări care îi sunt recunoscători acestui medic excepțional. Cu Simona Halep colaborează încă din anul 2008, nu de puține ori celebra sportivă trimițînd public mesaje de mulțumire la adresa medicului. Prietenia și respectul reciproc dintre el și fondatorul Kinetic Sport & Medicine, Gelu Cosma, a dus de asemenea la o colaborare fructuoasă ce se întinde de mai bine de zece ani cu această clinică de recuperare ce are sedii la București, Iași și Cluj.
-Domnule doctor, bine ați revenit la Cluj
-Mă bucur de fiecare dată cînd revin aici, fie că este vorba despre consultații la Kinetic Sport & Medicine, meciuri de Fed Cup sau Davis Cup (la care am fost de cîteva ori prezent și la Cluj) sau acum, iată, la un asemenea eveniment deosebit precum acest turneu Transylvania Open pentru care îl felicit pe Patrick Ciorcilă și echipa lui.
-În acest an se cam fac 40 de ani de cînd ați plecat din România. Putem pe repede înainte să derulăm momentele principale ale evoluției dumneavoastră profesionale de acolo, din Germania?
-Așa e. Trăiesc și profesez în Germania din 1982, iată că sînt într-adevăr 40 de ani și un pic…Da, am reușit să lucrez vreo 10 ani ca medic primar prin diverse spitale. Eram rodat, rezistent, pentru că și în România am tras tare, făceam ture de noapte la Spitalul de Urgență din București. Apoi, perseverînd, am deschis două clinici private, la Aschafenburg si Bielefeld. De treizeci și ceva de ani am cabinetul meu privat de ortopedie, în Hamminkeln iar activitatea operatorie o desfășor în orașul Bocholt (Landul Nordrhein-Westfalen-in apropiere de Düsseldorf). Și, desigur, nu uit de România și de români, pentru că din 2001, iată cum se strîng alți 20 de ani, practic ortopedia și la București, colaborez foarte bine cu Gelu Cosma de la Kinetic Sport & Medicine, cu loturile naționale de tenis și cu sportivi în general dar și cu oricine are nevoie de serviciile mele, cum a fost și acum cazul cu Transylania Open. Vin cu plăcere în România, îmi iubesc enorm țara și vreau să dau înapoi, atît cît pot, din ceea ce am primit aici în anii studenției, pentru că aici m-am format ca ortoped.
-După atîția și atîția ani, după 400.000 de pacienți, 115.000 de operații artroscopice, 2.500 de proteze de șold, 5.000 de proteze de genunchi și 5.000 de operații în urma unor deformații ale piciorului (așa cum mi-ați spus cu o altă ocazie), ce vă stimulează acum la nivel profesional?
-Uite, în ultimii 3 ani sînt fascinat de rezultatele ortopediei biologice-genetice. Paralel cu activitatea operatorie practic și particip la studii în această direcție. În ultimii 2 ani am efectuat peste 2.000 de infiltratții intraarticulare (umăr, cot, articulații mîinii, șold, genunchi, gleznă și rezultatele pozitive sînt de peste 80 la sută. Mă simt de asemenea fascinat de domeniul prevenirii afecțiunilor aparatului locomotor. Să știi că acum acest lucru ocupă un loc prioritar în ortopedia actuală, în plan internațional. E vorba despre îmbunătățirea calității vieții, astfel încît să poți prelungi activitatea profesională în general (aici intrînd și prelungirea activității sportivilor), reducerea cheltuielilor pentru sănătate, ceea ce reprezintă lucruri foarte importante.
-Și cînd această prevenire își arată limitele? Cînd trebuie intervenit chirurgical?
-Sigur, cu toate succesele obținute prin ortopedia biologică, nu se pot exclude intervențiile chirurgicale. Dar la afecțiuniloe cronice, cum ar fi artroza, se poate stabili o anumită limită a tratamentului conservativ-biologic, ceea ce cu ani în urmă probabil puțini o făceau. Eu și alții ca mine pledăm însă pentru mișcare și pentru menținerea articulațiilor în acest fel, conștienți fiind că mișcarea nu are o „limită de vîrstă”, putînd fi îmbrățișată în conformitate cu nivelul afecțiunilor (atunci cînd acestea apar). Și să îți spun ceva în sprijinul ideii acesteia: un studiu recent la Facultatea de Biofizică și Sport din Köln (pe grupe de pacienti pina la virsta de 104 ani) a demonstrat stiintific faptul ca si cea mai avansata grupa poate dezvolta muschiulatura ca si cea de la circa vîrstei de 50 de ani, ca să dăm un alt reper în care încă se poate dezvolta musuculatura.
-Care sînt satisfacțiile dumneavoastră și, poate, dezamăgirile, legate de activitatea din România?
-Mă bucur că prin prezența mea aici pot ajuta oameni de toate categoriile de vîrstă sau profesionale să ducă o viață mai bună. Mă bucur că particip la activitatea sportivilor, că îi pot ajuta. Acum m-am bucurat că am fost la acest turneu și consider că este o mare realizare a prietenului meu Patrick Ciorcilă și a colaboratorilor săi. Mă bucur de orice fel de colaborare cu românii, pentru că țin la români și țin la această țară. La capitolul dezamăgiri, ce să spun eu, poate că doar că sistemul românesc nu permite (sper că pot folosi cuvîntul „încă”) tuturor categoriilor profesionale să aibă acces la tratamentele actuale care sînt atît de eficiente…
-Care sînt, generic, principiile după care vă ghidați acum?
-Cred cu tărie că medicul și intervențiile chirurgicale pot ajuta în proporție de 40 la sută iar partea de recuperare poate ajuta restul de 60 la sută. De aceea probabil s-a și întîmplat această minunată colaborare a mea cu Gelu Cosma și cu Kinetic Sport & Medicine, pentru că Gelu și colaboratorii săi chiar depășesc această cotă de 60 la sută. Am simțit pasiunea lui Gelu Cosma și pot declara cu mîna pe inimă că această clinică este cea mai bună calitativ clinică în domeniu cu care am colaborat în cariera mea.