Am primit un articol foarte interesant, care a aparut in presa spaniola. Sint curios cum o sa il primiti voi, si eventual ce parere aveti?
Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluție din Islanda. La știri bineințeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se dorește ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creata în Marea Britanie şi Olanda, din cauza politicii lor financiare rău intentionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic!
O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplul lor? Iata pe scurt istoria evenimentelor:
– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prăbuşeşte moneda, bursa isi suspenda activitatea. Ţara este în stare de faliment.
– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului in bloc.
– Continuă situaţia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB şi Olanda avand de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi urmar sa o plateasca lunar, pentru următorii 15 ani la, 5,5% interese.
– 2010. Oamenii ajung să iasa în stradă şi cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.
– Pentru toate acestea, guvernul incepe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin şi toti bancherii implicati pleaca din ţară.
– În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar sa fie majori şi sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională isi începe activitatea în februarie 2011 si prezinta un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului facute in urma a numeroase reuniuni din întreaga ţară.
Noua constitutie trebuie să fie aprobata de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este o scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
– demisia guvernului în bloc;
– naţionalizarea băncilor;
– un referendum pentru a permite oamenilor să decidă cu privire la deciziile economice;
– închisoare pentru cei responsabili pentru criza şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-au văzut imaginile de la evenimente la televizor? Bineînţeles că nu…
Islandezii au fost în măsură să dea o lecţie intregii Europe, să se impotriveasca intregului sistem şi sa ofere o lecţie de democraţie intregii lumi.
8 comentarii
păi, islanda are 120.000 de locuitori. jumate cât Clujul. se adună toţi la o bere şi rezolvă rapid orice problemă 🙂
nu cred ca se poate asa ceva in Romania da e interesant cazul, mai ales ca nu a rasuflat!
@Laura
Islanda:
Populaţie
• Totală 309.699 (in 2002)
• Densitate 2,9 loc./km² (nu e chiar asa usor sa te intalnesti)
daca nu ma crezi, http://ro.wikipedia.org/wiki/Islanda
oricum sunt putini, dar hotarati! Bravo lor!
adi: da, am văzut şi eu după ce am scris că m-am gândit la reykjavik şi am zis islanda, dar cum ideea era că sunt puţini nu am mai corectat. 🙂
Chestia e că, totuşi, islandezii au împrumutat nişte bani şi acum nu mai vor să-i dea înapoi. Nici asta nu-i coşer, că dacă nu luau banii, mâncau heringi şi alge de mare. Cât despre revoluţia paşnică, n-ar fi rău nici la noi, dar mnoah…
Intr-o tara cu o istorie lunga a institutiilor statului nu ar functiona solutia islandeza oricat de buna ni s-ar parea.
@adi: o fi adevarat ce spui, dar wikipedia nu a fost si nu va fi niciodata o sursa stiintifica
@ Dan C.: adevart ce spui, iata si informatia verficata de pe site-ul MAE:
http://www.mae.ro/node/1668
Capitala şi principalele oraşe: Reykjavik (capitala), Hafnafjordur, Kopavogur.
Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 103,000 km²
Populaţia: 319,7561 locuitori (octombrie 2009)
Bravo…asa da, au facut exact ce trebuia.
Nu este important numarul locuitorilor…important este ca gandesc cum trebuie si fac ceea ce gandesc.
Nu islandezii au imprumutat banii aia..ci bancherii care au fost in cardasie cu guvernul. Ei au luat banii si i-au tocat..exact cum au facut in toate tarile. Dar cum in restul tarilor media oamenilor destepti este mult mai mica decat cea a oamenilor prosti, nu o sa se faca nimic.
@Dan C. orice tara isi poate schimba principiile de functionare…nu are legatura cu istoria institutiilor statului. Totul e ca oamenii sa se impuna..si sa nu fie impartiti in mai multe tabere.
In general sunt trei tabere in orice miscare : tabara oamenilor care stiu ce e bine si fac ceva pentru asta, tabara oamenilor care stiu ce e bine dar sunt prea fricosi sa faca ceva si tabara oamenilor care nu stiu nimic, care traiesc in ignoranta, fericiti ca au o coaja de paine castigata dupa o zi de munca.
Viva la Revolucion!