Bun, practic am primit un comunicat, așa cum primesc cu zecile în fiecare zi. Întotdeauna cînd le găsesc interesante sau importante, le dau drumul sau chiar le susțin. Așa e și acum, cu Grupul pentru Acțiune Socială, care în termeni foarte civilizați îndeamnă la dezbatere publică o problemă foarte importantă: preconizata tăiere a arborilor de pe strada Kogălniceanu, asta în ideea în care se face acolo un parking subteran.
Eu nu sînt specialist. Constat doar că se asfaltează alei în Parcul Mare, azi mîine turnăm beton și prin Babeș și tăiem copaci din cînd în cînd, ceea ce nu cred că e în regulă. Bineînțeles că dacă întrebi 100 de oameni pe stradă, probabil că numai 10 îți vor spune să nu tai copaci sau să nu asfaltezi alei de parc. Ceilalți 90 vor fi de acord cu betoanele, pentru că așa nu își murdăresc pantofii de noroi cînd plouă sau le va plăcea ideea cu parkingul, pentru că ei merg cu mașina și după țigări (Oricum, parkingurile sînt de-a lela, și ăla din Mihai Viteazul și ăla din Mărăști, sînt goale mereu, deci e clar că sînt făcute după ureche din moment ce nu interesează pe nimeni să își pună acolo mașinile).
Mai pe scurt: aici nu funcționează sistemul cine e pentru, cine e contra, ci ar trebui să primeze înțelepciunea, rațiunea, echilibrul.
Vă redau conținutul acestui comunicat semnat de Grupul pentru Acțiune Socială, care explică speța:
„Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) protestează împotriva preconizatei tăieri a copacilor maturi de pe strada Kogălniceanu din centrul Clujului. Deși restricționarea accesului auto și pietonalizarea zonei din apropierea Universității Babeș-Bolyai sunt necesare, parkingul subteran anunțat de primărie în perimetrul străzii Kogălniceanu va conduce la tăierea unor copaci existenți pe stradă.Strada Kogălniceanu este ultima stradă cu arbori maturi din centrul istoric. Valoarea actuală a străzii se datorează într-o măsură majoră și prezenței mai multor specii de copaci. Arborii maturi sunt considerați în țările civilizate nu doar factori importanți ai ecosistemului, ci sunt și elemente de patrimoniu cultural, asemenea clădirilor istorice.
În consecință, solicităm publicarea proiectului de reabilitare a zonei pentru a fi supus dezbaterii publice. De asemenea, invităm primăria să găsească alte spații de găzduire a parcării subterane pentru a nu sărăci funcțional și estetic probabil cea mai frumoasă stradă din centrul orașului.
…
Grupul pentru Acţiune Socială (GAS) este un spaţiu de întâlnire pentru diversele opţiuni ideologice și civice de factură egalitară. Scopul platformei GAS, formată din universitari, artiști și activiști, este de a contribui la definirea problemelor, de a lansa dezbateri publice şi de a genera soluţii pentru o societate mai democratică şi mai echitabilă.”
Ovidiu Blag
2 comentarii
Ovidiu, tot ce pot sa spun este ca strada, cu statuia Sfantul Gheorghe reabilitata si cu cea a Fecioarei Maria revenita in piateta care acum e loc de parcare, va fi zona zero a orasului (cu mult peste Piata Muzeului). Cand va fi gata, o sa-mi permit sa-ti amintesc de aceste temeri nefondate.
Ca si strada Eroilor o sa fie o uratenie! Betoane, fantani sinistre, terase jalnice, etc. Pacat, o sa fie un santier murdar si care o sa ne faca viata un chin, dupa care o sa avem un loc „minunat” plin cu betoane:(