Deși nu mă dau în vînt după astfel de întîlniri, am onorat invitația (mai mult pentru că am apreciat modul onest în care am primit-o), deși nu stăpînesc foarte bine domeniul. Ca să rezum, am mers mai mult ca să învăț din această poveste. Și dacă am rămas cu ceva, nefiind foarte multe, am să le rezum:
-dintre cei care au luat cuvîntul mi-au plăcut cam trei: Sergiu Biriș de la Trilulilu, Darius Groza (www.jeg.ro) și un student la jurnalistică, Aurelian Rus. Biriș și Darius știau cu ce se mănîncă povestea asta, din proprie experiență, și amîndoi se poate spune că au experiență în on-line. Studentul de care vă spun era foarte bine informat, cred că nu am fost singurul plăcut surprins de claritatea ideilor sale.
-mi-a plăcut eleganța dezbaterii, oamenii au vorbit foarte civilizat, nu s-a depășit niciodată cadrul serios, aplicat, semn că invitațiile nu s-au făcut după ureche, la grămadă (merite și pentru moderator, Tibi Fărcaș).
-remarcabil interesul media, multe publicații și televiziuni avînd reprezentanți care au reflectat evenimentul cum se cuvine (am urmărit pînă la această oră ceea ce s-a scris sau s-a vorbit pe acest subiect).
Nu că ar conta foarte mult, dar am să-mi expun și eu părerea (așa cum am făcut-o și în cele două sincroane pe care mi le-au luat cei de la TVR și de la Transilvania live, cărora le mulțumesc pentru acest lucru):
-Cred că unii s-ar declara mulțumiți de regelementările ACTA. Mă refer aici la creatori în general, fie că e vorba despre muzică, film sau alte producții. Adică să știi că produci și alții îți descarcă gratis munca și tu nu vezi un ban, mi se pare nasol. În același timp sînt sigur că alții s-ar simți în nesiguranță atunci cînd ar ști că scriu cuiva un mail și altcineva îl citește fără probleme, încălcîndu-li-se astfel dreptul la intimitate. Și mai cred că unii habar nu au despre ce se vorbește și le e teamă că nu vor mai putea descărca filme de pe Torente.
Pe final, vreau să traduc ceea ce a spus Darius Groza (Jeg) acolo:
-Într-adevăr a spus ceva de genul că prostimea a ieșit în stradă, dar cînd a spus „prostime” s-a referit la cei cărora le e teamă că nu-și mai pot descărca filme și muzică pe gratis, nu la toți cei care au protestat. Eu imediat am pus ghilimelele în gînd, nu știu de ce unii au luat-o altfel.
Oricum, din celelalte luări de cuvînt am înțeles că România s-a grăbit să semneze ca primarul acordul ACTA, dar asta pe mine nu mă mai miră. Așa cum realizez perfect că figura asta cu intruziunea în viața privată face parte dintr-o conspirație mondială care nu va ține cont de părerea României, indiferent de ce natură ar fi aceasta. Ar fi culmea ca pe nimeni din lumea asta să nu intereseze părerea României, în general, iar de data aceasta să fie cineva interesat de părerea României pe subiectul ACTA.
Ceea ce nu înseamnă că dezbaterile pe teme serioase nu își au rostul. Măcar ca un exercițiu al libertății. De orice fel.
PS Le mulțumesc celor care m-au invitat, într-adevăr m-am prins și eu cu ocazia aceasta de multe lucruri pe care nu le știam.
19 comentarii
Am sesizat si eu ca portaluri de stiri se foloesc de „prostime”, fara ghilimele pentru ceea ce cred a fi o instigare nejustificata la discord, si de a devia de la subiect. Sunt perfect de-acord cu tine la semnificatia reala a cuvantului, dar din pacate poezia din limbaj dispare, si lumea prefera sa se concentreze pe forma nu pe continut, si in acest caz parca se omit discutile despre solutionarea problemei si impactului ei in timp, cand ai la cine sa strigii pentru ca exista o problema de interpretare.
p.s.: in discutia pe care am avut-o cu asistentul D-nei Amelia Andersdotter (MEP – Partidul Pirat – Suedia), la incurajarea acesteia am primit link-ul la APTI, erau foarte icurajatori pentru a ma sprijinii in distribuirea materialului informativ/legislativ la MEP romani. Su cum zice Darius, situatia e „macro” si romania trebuie sa depuna cota parte la efortul impotriva tratatului.
Excelent punctat! E printre putinele materiale referitoare la acest subiect din care ramai cu ceva logic. Numai bine!
Ca si in alte subiecte delocate, mi se pare ca si vizavi de cel legat de ACTA se incearca un soi de manipulare si heirupism, fara insa a se explica concret, punct cu punct, despre ce e vorba. Statul, prin reprezentantii sai, nu iese deloc la inaintare (probabil pentru a nu mai fi „spurcat” pentru graba cu care a semnat) iar dezbaterile sunt mai mult pe langa subiect, prea putini juristi fiind capabili ce s-ar putea intampla daca acest tratat inter-guvernamental intra in vigoare. La asta se adauga si mass-media care lanseaza tot soiul de stiri disparate care baga si mai mult lumea in ceata.
Cel mai bine iei tratatul si il citesti, chiar daca limbajul este greoi, ramai cu ceva. si pe urma daca ai chef sau te plictiesti incepi sa iti pui intrebari generale despre document. pentru daca iti dai umpic silinta iti dai seama ca e logic ce scrie acolo. ii vag ca directie, dar limbajul e cooerent. si daca nu ai tangente cu dreptul, stai cu google la indemana si iti traduci termenii de specialitate.
Documentul final, semnat initial in octombrie de pe site-ul oficial al guvernului Canadei:
http://www.international.gc.ca/trade-agreements-accords-commerciaux/fo/acta-acrc.aspx?lang=eng&view=d
@Aurelian Rus
Eu nu cred ca doar „studiul individual” ajunge. Cred ca este absolut necesara si o anumita interpretare juridica, mai ales ca dreptul are in fiecare stat o importanta nisa informatica.
Eu tot ce am spus acolo e din studiu individual. Nu am nici cea mai mica pregatrire in drept Român, sau internationa. Dar am sapat dupa opinile unor experti in domeniu, am comparat opinii si site-uri dedicate.
Finalmente important este sa fii interesat. Eu cand promovam protestul le dadeam la oamenii link-uri la videoclipuri cu Acta, site-uri care explicau in mica-mare masura ce inseamna acta pentru internet, farmacie si agricultura.
Dupa ce a aparut in prim-plan problema, am discutat cu mai multe persoane specializate in drept in general si unele cu ceva cunostinte mai aplicate in cel informatic. Si cam toate spuneau ca atat pe partea de dreptturi de autor cat si pe partea informatica exista riscuri ca dispozitiile acordului sa fie interpretate tendentios si in avantajul unora. Mai mult, exista posibilitatea infiintarii unei asa numite „neo-inchizitii” care sa ne bata la usa sau sa ne retina in aeroport/vami din cauza excesului de zel. Daca ar fi mai explicit si ar definii mai bine termenii, acest act ar avea oaresce efecte benefice. Insa in forma actuala aduce mai multe deservicii publicului larg. Tocmai de aceea Uniunea Europeana (prin Parlament si Comisie) iau atitudine si blocheaza ratificarea acestuia.
Personal sunt curios cum va arata noul text si daca va ajunge sa fie ratificat si aplicat.
In alta ordine de idei, ma declar profund nemultumit de modul in care seful Ofiuciului Roman pentru Drepturi de Autor a explicat, intr-o emisiune la TVR, care sunt implicatiile acestui tratat pentru Romania. Mai mult, dumnealui, prin modul extrem de arogant si superior, incerca sa induca ideea ca ACTA este un document asupra carora nu planeaza niciun dubiu, totul este in regula si nimeni nu poate fi afectat. Mi se pare cel putin jenanta o astfel de atitudine pe care eu o cataloghez drept sfidare pe bani publici.
Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste posibilele efecte benefice ale tratatului. Dar versiunea care am postat-o inainte este versiunia finala. Si exista un numar mic de state care trebuie sa fie ddeacord in unanim pentru modificarea lui (SUA Canada Mexic NouaZelanda Japonia). Si dupa cum am spus la conferinta, tratatul in sine nu modifica lega Romana adliteram ci cere ca aceasta sa fie adaptata in limitele permise de constitutie, iar in ceea ce priveste UE, Acta este filtrata atat de constitutia europeana cat si de cea nationala.
Multumesc pentru mentiunea cu Oficiul Roman petru Drepturile de Autor, am sa caut prin arhivele Wikileaks si Anonymous sa vad ce legaturi indirecte gasesc cu industria media…
Inca o cronicuta si poate facem puzzle-ul ăsta complicat cu ACTA:
http://www.danolteanu.ro/2012/02/dezbatere-acta/
Nasol cand cineva din media pune eticheta pe unii oameni „prostime”, care sunt contra unei legi ilegale care incalca Constitutia Romaniei prin multe puncte.
A darui inseamna a fi uman. Dar cum la nivel global se vor roboti e de inteles de ce vor sa implementeze astfel de legi care opresc comunicarea.
Legea drepturilor de autor este foarte buna, la fel au majoritatea tarilor din UE..problema e ca lumea nu e obisnuita sa-si apere creatiile. Eu am avut un episod nasol cu furtul unor fotografii de catre trustul lui Vantu..nici un avocat din Cluj nu a vrut sa prea cazul, asa ca m-am reprezentat singur si unde-i lege nu-i tocmeala. Cu toate presiunile din Bucuresti am reusit sa-i fac sa plateasca pentru furtul acelor fotografii.
Nu inteleg de ce se face atata tamtam in legatura cu cei care descarca filme etc..ok sunt de acord ca pe cat se poate fiecare sa-si cumpere filmul dorit, cd cu muzica etc..dar in acelasi timp schimbul de obiecte, produse intre oameni exista de cand lumea si pamantul..sa nu ajungem la absurditati de genul ca nu ai voie sa te uiti la un film in casa dacat singur sau toti care se uita sa isi cumpere cate un dvd..
Mai multe chestiuni care pot fi entionate…
Rick Falkvinge (fondatorul Partidului Pirat) are o comparatie draguta intre industria dvertismentului, a drepturilor de autor si Stockholm Ice din 1900, care a dat faliment datorita introducerii frigiderelor, si cum furnizorii de energie nu au fost obligati sa verifice cum foloseau consumatorii curentul furnizat. A fost greu pentru angajatii firmei, dar s-au reprofilat; lumea evolueaza.
Ideea lui Sergiu Biriș cu Zonga mi se pare buna, eu sincer am sa apelez la GoogleMusic cand apare si la noi pentru ca poti sa incarci pe profilul tau 20.000 melodii, indiferent de sursa. muzica care precum Zonga o poti asculta de pe orice platforma.
Cofondatorul Pirate-Bay are un proiect numit Flatter care consta in un abonament lunar fix care perminte utilizatori sa ofere un fel de „like” la artistii preferati, la paginile care ii intereseaza, iar in functie de numarul de „like”-uri acel abonament se imparte la toti autori, respectiv a 10 parte daca a dat 10 like-uri a 20a parte din 20 de like-uri etc. Iar artisti primesc direct venitul respectiv in functie de aprecierile oamneilor.
nu stiu daca ai fost la dezbatere dar, http://torrentfreak.com/bittorrent-piracy-doesnt-affect-us-box-office-returns-study-finds-120210/ un aricol care sustine ca industria Video nu este afectata in ceea ce priveste profitul daca lanseaza simultan, global un film in loc sa il lanseze „decalat”.
Eu am citit ca pe langa industria video, cea muzicala a inregistrat un profit destul de „barosan” anul trecut. La fel e si cazul industriei jocurilor video care nu o duce deloc rau si gaseste modalitati pentru a se „reinventa”.
In industria jocurilor exista platforme precum Steam de la Valve, care au in plan, nu stiu aca au si implementat, sa introduca o obtiune in care sa poti sa dai mai departe un joc achizitonat. numai ca cel caruia i-l dai nu va avea parte de anumite elemente din continut, in sensul de bonusuri speciale, sau misiuni secundare.
Personal eu vad sistemul de „micropayment” implementat de MMO-uri ca fiind cel mai funcional, adica ai acces la 90% din continut, iar cei care platesc au mai multe optiuni estetice, sau sa dobandeasca diferite obiecte mai repede, dar la care se poate ajunge si fara a plati..
Si pe urma este abordarea de la google si facebook care ofera continutul gratuit dar te bombardeaza cu reclame in schimbul informatilor personale oferite…
A mai facut si Sony o miscare (neinspirata zic eu) de a taxa jocurile care isi schimba proprietarii. Adica daca mie imi da cineva un joc PS3, deja platit, eu mai trebuie sa platesc o taxa pentru ca-l folosesc. Plus ca aceeasi companie are o politica destul de dura vizavi de cei care intra pe partea de on-line cu jocuri pirat. baneaza consola iar posesorul nu se mai poate conecta pe serverele PSN.
Din punctul meu de vedere, cred ca atragerea jucatorilor spre a plati anumite lucruri este mai utila si mai benefica decat implementarea unor politici de „hartuire” si „pedepsire” a celor ce merg pe variantele pirat. Si pana la urma, Steam a fost spart (si eu am avut o astfel de versiune) ca de altfel toate sisteme de protectie.
Practic daca iti da discul pt orice consola, cel care ti la dat il pierde „renunta voluntar la dreptul de proprietate”. si chiar daca esti dat in judecata pe tema asta, trebuie sa fie batut in cap judecatorul ca sa nu iti dea castig de causza.
Potrivit 16×9, asta am vazut azi, desi este din 25.01.2012 Sony este dat in judecata pentru ca nu a reusit sa pastreze confidentialitatea inormatilor utilizatorilor pe PSN in urma hackului de la Anonymous, care a rezultat in 3saptamani in care PSN nu a foncionat, to in stire se mentioneaza ca undeva in jur la $300milione i-a costat pe Sony
Dar, scuza-mi formularea, vorbesti de acelasi Sony care a marit pretul pe iToons la albumele lui W. Huston imediat dupa ce o murit nu? Sony care si-a dat in judecata utilizatorii pentru ca si-au modificat propriul PS3 nu?… Si care pe acelasi motiv a dat in judecata, inchis canalul de Youtube, inchis site-ul lui „GeoHot” pentru ca a hecuit un PS3, acelasi om care a fost aplaudat de Microsoft cand le-a hecuit Xbox360? Am uitat sa mentioneza ca desi el a publucat Hack-ul in primavara 2011, Sony a pus presiuni si a amenintat din momentul in care au fost primele speculatii cum ca va inceraca sa hack-uiasca un PS3 din vara lui 2010…
Scuza-ma dar inafara de Windows (pentru ca il are pe Bill Gates, inca) si de Google (datorita flexibilitatii pe care o permit utilizatorilor pe x platforme) nu am nimic bun de spus la adresa altor giganti capitalisti eg. Universal, Sony, Disney, Warner, Monsano… si Facebook… Facebook care multi spun ca risca un colaps cu intrarea pe piata, pentru ca functioneaza pe ideea capitalista de crestere infinita, si nu mai prea area unde sa creasca.
am uitat sa dau link-ul la 16×9:
http://www.youtube.com/watch?v=1A3sQO_bQ_E
Parerea mea vizavi de console e simpla: in lupta asta (fara vreo finalitate) contra pirateriei Sony cu siguranta va avea de pierdut. Microsoft si-a lasat intr-un fel deliberat,dupa cum spunea un domn in revista LEVEL (pacat ca nu pot da referinte), consola „la liber” adica sa poata fi piratata oarecum, iar lumea continua sa o cumpere. Sony are noroc cu jocurile exclusive PS3 (GranTurismo si Uncharted) care ridica nivelul. Plus ca ceea ce s-a intamplat cu serverele PSN este de un ridicol si un penibil absolut, avand in vedere ca ei se laudau ca datele clientilor sunt intangibile.
Ai mare dreptate cu Facebook care a cam ajuns la limita si lumea e supra-saturata.
[…] interesante după dezbatere la bloggerul Dan Olteanu şi jurnalistul Ovidiu Blag. Rog pe cei care au identificat şi alte articole referitoare la dezbatere să le pună la comment […]
domnilor, prin cunostinele voastre ne mai luminati si pe noi, cei care nu stim atit de multe pe acest subiect, vă mulțumim și vă aștept cu noi informații.