Imaginea zilei de ieri a fost, fără îndoială, cea în care cartea lui Alin Fornade, scoasă sub egida Editurii Colorama, a suscitat un interes extraordinar din partea publicului clujean.
Momentul în care autorul a acordat autografe a fost unul memorabil, o sesiune care a durat o oră și jumătate. Să vezi sute de clujeni aliniați cuminți și așteptîndu-și rîndul pentru a primi acest semn din partea lui Alin Fornade a fost reconfortant și îl putem socoti drept o mare revanșă pe care și-a luat-o Cartea.
Editura Colorama (fondator Doru Abrudan) s-a numărat și ea printre vedetele zilei, demonstrînd că reușește, deși aflată oarecum la început de drum, să rezoneze perfect cu interesele reale ale Cetății. Nu de alta, dar o carte despre Universitatea Cluj s-a dovedit, o dată în plus, că poate reprezenta un moment de referință.
Cele mai mari merite sînt însă ale autorului, Alin Fornade reușind să adune la un loc o serie de reportaje, interviuri și editoriale care pot face deliciul unui cititor avizat cum, la fel de bine, poate atrage și cititori mai puțin familiarizați cu sportul dar împătimiți ai lecturii.
Ziua lansării cărții „U Cluj, așa cum o știu” ar fi fost neîmplinită, totusi, fără prezența echipei de fotbal a Universității Cluj, formație care a stat în primul rînd în centrul Clujului, componenții săi arătînd impecabil, îmbrăcați ca pentru o mare gală, în costumele oficiale de prezentare.
A fost o demonstrație de respect din partea echipei U Cluj pentru istoria sa, pentru prezentul său și pentru autorii care se mai apleacă în a-i reliefa existența. La 95 de ani pe care îi va împlini în noiembrie, Universitatea Cluj a dovedit că se ține încă foarte bine, astfel de manifestări reliefînd încă o dată că între un club de tradiție și fanii săi există o legătură indestructibilă.
Și, pentru că am vorbit despre fani, desigur că fără ei peisajul lansării cărții lui Alin Fornade n-ar fi fost același. Așa însă, cu ei prezenți ieri în Piața Unirii, la lansarea unei cărți, lucrurile au stat altfel, au stat mult mai bine. S-a putut citi pe chipul lor un sentiment de mîndrie, de satisfacție, mai ales că autorul a specificat, apăsat că ei, suporterii Universității au fost cei care l-au inspirat să scrie despre această echipă fără să considere asta drept o sarcină de serviciu.
Cartea lui Alin Fornade și lansarea ei în cadrul unui Festival Internațional de Carte, în punctul zero al Clujului, cu largul concurs al directorului de imagine al clubului, Alin Șutea, cu prezența numeroasă a clujenilor interesați de această apariție editorială, acestea au fost împliniri care ți-au putut da un sentiment bun, un sentiment de normalitate și de speranță că ai noștri clujeni se pot solidariza și pot face lucruri importante atunci cînd vor.
Ca editor al cărții lui Alin Fornade m-am simțit și eu în al nouălea cer. Nu de alta, dar cine îl cunoaște pe Alin știe, probabil, că este o persoană discretă, la locul ei, asta însemnînd că nu fuge nici după publicitate, nici după glorie. Cu atît mai mult mă bucur că l-am convins să pună între coperțile unei cărți aceste texte memorabile, care pot însufleți și pot da din nou o speranță unei Idei care e foarte bine să fie mereu și mereu reamintită.
Cartea lui Alin Fornade se va impune, așa cum am intuit, drept un bestseller. Imaginile de ieri, cele în care sute de oameni care formau acea coadă interminabilă cu volumul în mînă cu greu mi le voi putea șterge din memorie.
A fost, fără îndoială, o reușită pentru care trebuie să mulțumim și organizatorilor Festivalului Internațional de Carte Transilvania, domnului Vasile G. Dâncu, dar și Camerei de Comerț și Industrie Cluj, domnului Ștefan Dimitriu (care a facilitat Editurii Colorama prezența la stand).
Editura Colorama se poate lăuda cu faptul că i-a ieșit o zi extraordinară ieri, în Piața Unirii, acolo unde emoția a fost cuvîntul de ordine.