N-am reușit să ajung, dar am ajuns la povești cu Sergio Turrini, după eveniment. Mi-a spus că degustarea de la D-Store, de pe Dorobanți, a ieșit foarte bine. Eu unul știu și de Sergio, că e serios, și de unele dintre produsele sale, mai ales de acel Prosecco foarte bun, produs de firma Riondo. Sergio a fost mereu generos la acest capitol, făcîndu-mi și oferte speciale, care includeau chiar cîte un cadou, tot…spumos. Dacă ați început să citiți aceste rînduri vă sfătuiesc să le și terminați, pentru că printre ele o să aflați ce înseamnă Prosecco și cum recunoști un Chianti.
Ce înseamnă Prosecco
De fapt, mi-a spus că asa a inceput seara, cu o degustare de Prosecco, despre care Sergio a povestit cateva curiozitati. Intre altele si dspre originea numelui, fiindca uneori lumea crede ca acest nume vine de la… sec. Nu, nu are nici o legatura. Prosecco este un sat in provincia de Trieste, unde s-a realizat prima data acest produs de succes. Succes care a atins varful de doi ani incoace, dupa ce Prosecco a depasit Champagne la vanzari, devenind cel mai baut spumant din lume.
Cum recunoști un Chianti
Apoi a fost prezentat un vin rosu , tot foarte cunoscut, dar de care nu stiam prea multe. Este vorba de Chianti Classico, care in 2016 a implinit 300 de ani de la definirea zonei de productie care permite denumirea asta. Zona se afla in regiune Toscana, intre Firenze si Siena, o zona minunata unde se bea si se mananca foarte bine. Sergio mi-a spus o chestie faină, m-a pus în gardă, în ideea că am ajunge în zonă: sa nu cerem informatii de la oamenii care stau in baruri. Acestia, chiar daca sunt foarte simpatici, au si obisnuinta de a da informatii gresite, sa se distreze, sa trimita lumea sa umble si sa vada toata regiunea. Revenind la vin, Chianti este un vin cald, pasional, de prima clasa . Vinul asta are totusi un record…negativ: este cel mai contrafacut vin italian. Daca vrem sa fim siguri ca am baut un Chianti Classico adevarat, trebuie sa ne uitam daca apare pe sticla simbolul acestui vin, adica cocosul negru. Deci, inainte sa ne bucuram ca am cumparat un Chianti cu bani putini, sa ne uitam daca produsul este autentic.
Pana aici, totul bine, fara mari surprize. Cunosteam Chianti si cunosteam Prosecco.
Ce m-a suprins a fost ceea ce mi-a povestit după…
Un vin…Primitivo
Cică s-a deschis un alt vin rosu, numit Primitivo, vin facut in regiunea Puglia, un soi de care nici nu se stie de unde a fost importat prima data. Unii zic Croatia, altii Grecia. Ideea e ca acolo, in sudul Italiei, langa mare, a gasit terenul potrivit pentru a produce un vin extrem de parfumat. Sa nu uitati, se numeste Primitivo si tine pasul cu Chianti la nivel de calitate. Important e sa se deschida cu cel putin jumatate de ora inainte de a fi baut.
Sergio a deschis apoi… surpriza serii. Un spumant rose’ produs de Riondo doar de un an, numit Flute en Rose, care a impresionat datorita gustului deosebit, parfum de trandafir, cu o culoare extrem de placuta. Sa il puneti pe masa, cand aveti invitati, si sa il oferiti ca aperitiv. Acest vin se bucură de un mare succes mai ales printre doamne, asta ne-a mărturisit Sergio.
Revenind la magazinul unde a avut loc degustarea, Sergio spune că la acest D-Store gasesti chiar de toate, mai ales gama distribuita de el. Sergio mi-a mai mentionat si alte produse de calitate din magazin, ca Lambrusco, Valpolicella, Nero D’Avola, si altele.
Zic simplu: încercați să treceți pe acolo. Iar dacă vreți mai multe informații, puteți să i le cereți lui Sergio, se chiar pricepe la ceea ce face.
Pe pagina lui, aici, găsiți poze de la degustare…