Eram curios ce se întîmplă cu colecția Munții Noștri, o colecție ce era nelipsită din bibliotecile noastre de-acum cîțiva zeci de ani. Și am aflat că acest brand, Munții Noștri, e foarte legat de Cluj, dacă socotim că Schubert&Franzke, companie austriacă de hărți de renume internațional are deschis, funcțional și foarte activ sediul din România la noi în oraș. Și cum îl cunosc pe directorul de vînzări Carl Georg Dabala (maramureșean la origini, născut la Vișeu), el mi-a explicat un pic cum stau lucrurile și cum ar trebui, poate, să știm mai mulți clujeni de povestea asta frumoasă.
Cu C.G. Dabala se prea poate să urmeze un episod secund, pentru că acesta are la rîndul său o poveste care cuprinde o perioadă petrecută în România, din 1963 în 1987, apoi una austriacă, între 1987 – 2005 și apoi una comună, româno-austriacă, asta pentru că din din 2005 încoace face acest dans perpetuu între cele două țări, Schubert&Franzke avînd sediul central în Austria și un alt sediu în România, la Cluj.
Firma din Cluj e un mic univers în care inconfundabilul miros de carte proaspătă marchează într-un fel special locul. Iar precizia și rigoarea pe care o incumbă un asemenea demers, aceea de a face hărți, sunt combinate fericit cu o căldură a locului pe care o degajă membrii echipei de la Cluj, oameni cu zîmbetul pe buze.
Ca să intrăm mai rapid în subiect, C.G.Dabala mi-a întins pe masă Munții Noștri. Și mi-a spus că “Munții Noștri” este un nume care trezește nostalgie și emoții printre montaniarzii împătimiți. Acesta a fost titlul unei colecții de ghiduri turistice dedicată regiunilor montane ale României, publicată între anii 1974-1992 de editura Sport-Turism. De asta îmi aminteam, chiar dacă n-am fost și nici n-am devenit un montaniard. Dar țin minte ca și acum că eu și mai ales amici de-ai mei răsfoiau cu religiozitate paginile acestei publicații.
Și mi-a mai spus că „Schubert & Franzke și-a propus să readucă la viață această minunată colecție, creând un design modern, actualizând conținutul și traseele, dar păstrînd numele care a consacrat-o.
Hărțile Schubert & Franzke sunt gata să fie un tovarăș de încredere pentru cine vrea să descopere sau să redescopere masivele muntoase ale României. Pe lîngă cartografie, ghidurile conțin o descriere detailată a traseului, dar și prezentarea popasurilor și refugiilor”.
Iar sediul firmei clujene dovedește cu prisosință tot ce mi-a spus domnul Dabala. Micul univers de-acolo era blindat de hărți, printre care, la loc de cinste, cele din colecția Munții Noștri.
Ceea ce am văzut, în condiții grafice de excepție dar, din cîte am înțeles, la o rigoare științifică înaltă, m-au determinat să cred că ar trebui să știm mai multe despre acest demers.
În cadrul colecției Munții Noștri putem găsi hărți de drumeție, hărți ale domeniului schiabil și hărți cu trasee de biciclete. Dacă ar fi să începem invers, cu cele de biciclete, mi-a plăcut să aud de la domnul Dabala că au păstrat în varianta inițială „100 de excursii cu bicicleta în jurul Clujului”, ghid elaborat alături de Radu Mititean, cel față de care C.G. Dabala are o considerație ieșită din comun.
La capitolul hărților de schi am văzut Valea Prahovei, Zona Azuga, Poiana Brașov, Predealul și Sinaia.
La cel al hărților de drumeție există un tablou impresionant: Munții Bucegi, Piatra Craiului, Ciucaș, Rodnei, Postăvaru, Retezat, Făgărașului, Maramureșului, Ceahlău, Trascău, Parîng, și lista probabil că ar putea continua și cine știe, s-ar completa, pînă la o dată viitoare.
Asta ne-am propus azi, să anunțăm că un produs care trăiește în mulți dintre noi, prezent din 1974 și pînă în 1992, Munții Noștri, a fost readus la viață de Schubert & Franzke. Și nu oriunde, ci în Cluj. Și asta ne cade bine.
Căci despre ceea ce fac cei de la Schubert & Franzke s-ar putea să mai vorbim. Pentru că au și map2web, și Cityapp, și MontanaPro, lucruri foarte interesante.