Când se vorbește de spumant, mai ales italian, se vorbește mereu de Prosecco, și pe buna dreptate, datorită succesului de proporții extraordinare obținut în toate lumea din partea bulelor care provin din zona Veneto.
Pe lângă Prosecco, exista totuși un vin spumant de înaltă calitate și prestigiu, care se produce în provincia Brescia, într-o zonă care a fost botezată cu numele de Franciacorta.
Prima întrebare, spontana, este de ce o zonă din Italia se numește așa, și care este legătura cu Franța. Va explic imediat.
Acest nume este de foarte mult timp, fiind legat de ceva întâmplat în epoca lui Carlo Magno, în secolul al VIII-lea. La cucerirea din partea lui a unui teritoriu lombard (atunci numit longobard) înainte de a intra la Brescia oprise armata lui de franchi (francezi) în această zonă frumoasă colocata sub lacul Iseo. Zona a fost numita inițial Franzacurta, însemnând curtea francezilor, și apoi modificată in Franciacorta.
Dar sa vedem mai bine despre ce vinuri e vorba (istoria e interesanta, dar vin e vin…). Este vorba de spumante făcute cu soiuri Chardonnay și Pinot Noir, pentru care teritoriul s-a dovedit foarte foarte potrivit, și datorită acestui fapt, de-a lungul secolului din ce în ce mai multi producători au investit.
Rezultatele speciale meritau și o lucrare cu o metoda speciala. Și pentru asta, disciplinarul de producție prevede realizarea de spumante cu Metoda Clasică. Ceva despre care specialiști știu foarte bine ce înseamnă, dar de care totuși merită să spun două cuvinte pentru a clarifica modul cum funcționează.
În primul rând, un vin spumant se crează prin a doua fermentare, provocată de introducerea de drojdie în vinul obținut după prima fermentare.
Spre deosebire de majoritatea spumantelor, unde a doua fermentare are loc în contenitori mari de inox, cu Metoda Clasica se produce direct în sticlă. Asta înseamnă o procedura mult mai lungă și complicată, cu mișcare și învârtire de sticle cu anumite scadențe. O lucrare care în caz de vinuri Franciacorta durează până la 36 de luni.
Este de fapt chiar aceeași metoda folosita pentru Champagne. Doar că francezi o numesc Metoda Champenoise.
Diferențele calitative oferite de metoda clasica, sunt cele de o mai bună legătură între bule și drojdia introdusa, de la care putem să savurăm un buchet de arome și gusturi mai complexe. Un amestec de parfumuri florale și fructate foarte plăcute, și cu un gust ușor, rafinat.
Cineva ar putea întreba de ce, atunci, spumantul ăsta încă nu este așa cunoscut și popular pe piața?
Sa zicem pentru ca… nu este chiar asa de ieftin. Așa cum ați văzut, metoda cu care se face este foarte lungă și complexă, bineînțeles costisitoare, dar și rezultatele sunt pe măsură. Totuși, să nu va speriați, este mai scump decât un Prosecco dar preturile nici nu sunt asa de prohibitive. Toți ne putem permite așa ceva. Nu în fiecare zi, dar sunt și momente în care merităm să savuram ceva special.
Pentru a va convinge puteți să vedeți modelele de Franciacorta Brut, Franciacorta Saten, și Franciacorta Rose’ , disponibile pe site-ul www.bevibene.ro .
Vă voi tine la curent și despre degustările pe care o să le organizam la Cluj sau în alte orașe. De acum, îmi permit să va spun… Noroc!