A șasea ediție a întîlnirilor dintre comunitățile armenești și evreiești s-a desfășurat duminică, la Casa Radio sub numele generic „Între prieteni”, cuvinte care au caracterizat perfect seara.
Pentru ca orașul să devină ceea ce este, aportul acestor comunități, și nu numai al lor, și-a pus amprenta la modul cel mai serios asupra tuturor segmentelor vieții din Cluj. La întîlnirea de duminică au ieșit în evidență valențele culturale pe care cele două minorități de azi le-au avut dintotdeauna: muzica, poezia, literatura, dansul au fost și rămîn „arme” cu care armenii și evreii impresionează de fiecare dată. Senzația cu care rămîi după astfel de întîlniri între prieteni este aceea că împreună, călăuziți de dorința de cunoaștere reciprocă și de respect, clujenii demonstrează că interesul comunitar poate prima în fața lucrurilor care dezbină și că lucrurile care ne unesc pot fi, deopotrivă, și cele care ne definesc, în acest oraș.
Meritele acestor întîlniri nu sunt ale unor persoane izolate sau a unui grup restrîns ci ele reprezintă efortul conjugat al membrilor celor două comunități și, bineînțeles, le aparțin și celor care le înlesnesc demersurile, instituții și oameni care înțeleg importanța manifestărilor de acest gen.
Ne mărginim să ne referim la reprezentanții media pe care i-am văzut (și) ieri foarte activi și implicați, ne referim aici la amfitrionul serii, Karen Sebesi (cel care este și președintele comunității armenești din Cluj), Andreea Julika Ghiţă-Szekely (jurnalist foarte activ în domeniu, realizator al unor filme documentare de mare impact, ani de zile realizator de emisiuni cu tema axată pe minorități, traducătoare), Andreea Leonid (Radio Cluj, implicată activ în viața comunității evreiești) și Orban Katalin (cea care ieri a imortalizat momentul alături de echipa de cameramani și sunetiști de la TVR Cluj, secvențe din ceea ce s-a întîmplat putînd fi văzute chiar azi, de la ora 16.00, la emisiunea în limba maghiară de pe TVR Cluj).
Iar ceea ce s-a întîmplat a fost, în linii mari, cam asta:
-o prezentare caldă, prietenoasă, făcută de către Karen Sebesi, care a introdus din start publicul în această stare de prietenie care avea să caracterizeze întreaga seară. Tot el, făcînd apel la cunoștințele sale de absolvent de Institut de Teatru, a recitat între secvențele de muzică și dans o serie de poezii din creația poeților armeni și evrei. Momentele au fost cu adevărat impresionante, versurile fiind alese inspirat iar atmosfera degajată reușind să fie una specială.
-lansarea cărții Kristof Szongott, istoriograful Gherlei și al armenilor din Transilvania.
-corul Armenopolis al Parohiei Armeano-catolice din Gherla și Corul Shira Hadesha al Comunității Evreiești din Cluj au susținut momente artistice deosebite, gustate la adevărata lor valoare și aplaudate îndelung.
-formația de muzică klezmer Mazel Tov a Comunității Evreiești a demonstrat încă o dată că este un anamblu închegat, cu instrumentiști foarte buni, cu sincronizări foarte bune.
-ansamblul de dans al comunității armenești, Hayakaghak, a fost responsabil de momentele de final, în care au fost invitați și cei din public să li se alăture, într-o desfășurare de forțe care a făcut deliciul celor prezenți.
Iar la finalul-finalului, organizatorii, care de data aceasta au fost cei de la Comunitatea Evreilor, au pregătit un bufet cu un meniu tradițional foarte apreciat. Ajunge poate să vă spunem că desertul a conținut și celebrul preparat care conține nuci peste care a fost deșertată mierea iar ca suport a fost folosită o napolitană…
Felicitări celor două comunități pentru felul în care au înțeles să comunice și să ducă mai departe tradiția acestor întîlniri armeano-evreiești, întîlniri care vor continua, cu siguranță, ani și ani de-acum încolo, pentru că există oameni pricepuți care să se ocupe de asta.