Cursul de estetica jazzului din această săptămână va avea loc astăzi, 26 aprilie, cu începere de la ora 19:00, la Academia de Muzică G. Dima din Cluj, str. I.C. Brătianu nr. 25, sala 11 (la parter în partea stângă).
Moderatorul Virgil Mihaiu, jazzolog şi fondatorul acestui curs, va aborda, de data aceasta dintr-un unghi inedit, rolul femeii în contextul jazzistic actual.
Acest curs marchează o nouă colaborare cu CASA DO BRASIL, iar ca de fiecare dată este deschis atât studenților Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, cât și oricui iubeşte jazzul.
Cei prezenţi în sală le vor putea auzi pe vocalistele Cristina Petrescu și Casiana Horopciuc, acompaniate de pianistul Ony Rodilă.
Prof. univ. asoc. dr. Virgil Mihaiu (n. 28 iunie 1951, Cluj, Romania ) este scriitor, jazzolog şi diplomat român, profesor de estetica jazzului, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. Între anii 2006 si 2012 a fost întâiul director al Institutul Cultural Român din Lisabona și ministru consilier pe lângă Ambasada României din Portugalia.
S-a născut în 28 iunie 1951 la Cluj. Părinții: Virgil Mihaiu / medic și Lucreția Mihaiu / profesoară de muzică.
În 1974 absolvă secția engleză-germană/facultativ spaniolă-portugheză la Facultatea de Litere a Universității Clujene. Între 1971-1983 este membru al redacției revistei de cultură Echinox. Devine membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1981. Din 1993 este membru de onoare al Asociației Criticilor de Jazz din Statele Unite (J.J.A.). În 1994 fondează Jazzographics, primul grup de jazz-poetry româno-britanic, împreună cu muzicienii Alan Tomlinson, Harry Tavitian și Corneliu Stroe. În 1996 aderă la PEN-Club România. Fondează Cursul de Estetica Jazzului la Academia de Muzică din Cluj în 1997. Din același an este membru de onoare al juriului mondial Down Beat Jazz Critics Poll și membru de onoare al Asociației Culturale Cehia-Romania din Praga. În 2001 devine primul est-european cooptat în redacția revistei-pivot a jazzului mondial, Down Beat, editată la Chicago, și membru al Societății F. Scott Fitzgerald, New York. Își susține doctoratul (Summa cum laude) cu un studiu monografic despre F. Scott Fitzgerald din perspectivă jazzologică, în 2002. În 2004 e cooptat în juriul ce acordă Premiul European de Jazz, patronat de guvernul Austriei. Din 2006 devine întâiul director al Institutului Cultural Român din Lisabonași ministru consilier pe lângăș Ambasada României din Portugalia, funcții pe care le va exercita până în 2012. (sursa: Wikipedia)