Mircea Groza (foto, alături de Adi Hădean in emisiunea Medium Rare de la Europa FM) ne uimește cu amintirile sale nepereche din vremuri dacă nu apuse atunci fermecătoare. Azi derulează în continuare filmul dragostei lui pentru fotbal și în special pentru U Cluj.
„Cozma Cățănaș era mic, bondoc. Avea un costum sare-piper de tergal, cămașă albă, fără cravată și dacă era mai răcoare punea sub haină un laibăr de lână sură. Pe cap avea întotdeauna un clop negru. El stătea jos, nu striga, completa doar, așa, pentru el: HAIDA, HAI! Se făcea liniște special pentru a fi auzit! Nu am înțeles niciodată cum reușea să-i cunoască pe toți jucătorii, nu numai pe cei de la U ci și pe cei de la echipa adversă, că erau de la Dinamo, Steaua, Petrolul, Progresul…sau Farul, UTA etc. Trebuie spus faptul că nu avea nimeni televizor la Hida, meciurile se ascultau la radio cu baterii și se citea cu sfințenie Sportul Popular, revista Fotbal și revista ilustrată SPORT. Din ce citea sau asculta la radio reușea Cozma Cățănaș să cunoască echipele, jucătorii, antrenorii. Chiar și arbitri! Sigur, mai erau întâlnirile de după etapă, lunea, minutul 91, nu? la frizerie sau la crâșmă la Ciucicu Ilie care pregătea butoiul de bere, butoi de lemn gros, cu o instalație specială tip sondă de alamă, galbenă, sclipitoare. Pe butoi erau așezate calupuri de gheață puse de iarna în ghețarul de la moară, lângă Valea Almașului.
Mă cam prindea seara târziu căscând gura la acești microbiști cu un comportament absolut civilizat, corect față de competiție, cu respect incredibil față de jucători, de la U sau adversarii lor! Acesta era sportul adevărat! Acesta era fair play! Era iubirea pentru sport, pentru performanță. Pentru PRIETENIE!
Prin anii 60 mergeam vara la un unchi, unchiu Victor. Luca Victor, lucra la Cooperativa Arta Jucăriilor, pe la birou. Avea doi copii, Vladimir (Duțu) și Zorica, verii mei. Ei vara veneau la Hida.
Unchiu Victor stătea în blocul II Turn în Grigorescu, exact la Tăietura Turcului. Primul bloc turn. Nu știu de ce-i zicea Bloc II Turn!
Tot unchiu Victor m-a dus printre chibiții din față de la Ursus și printre cei din Grădina de vară Hoia. Și tot el mi-a dat să gust pentru prima dată bere! Și m-a învățat să fac cea mai bună pulpă de berbec la cuptor!
Mergeam cu unchiu Victor la stadion, după masa, la antrenamentele lui U. Îmi spunea despre jucători, pe unii îi cunoștea personal. Odată îmi spune: ”Lasă-i pe ăia, eu mă uitam la un grup de jucători care pasau, lasă-i, uită-te la ăla!” Mi-l arată pe Zoli Ivansuc și zice: ”Ăsta-i adevărat fotbalist!”
Zoli Ivansuc m-a vrăjit! Sunt trei fotbaliști pe care i-am văzut jucând și pe care i-am iubit: Ivansuc, Dobrin, Dorin Barbu”.
Mircea Groza: M-am născut la Hida în anul 1953. După absolvirea liceului m-am specializat în turism, turism internațional, urmând cursurile școlii aparținând de Ministerul Turismului (1978 – 1979). În anul 1990 am obținut, tot de la Ministerul Turismului, licența de Manager în Turism în urma cursului absolvit. Am continuat specializarea în același domeniu urmând cursurile Facultății de Geografie a Turismului la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj–Napoca. La USAMV Cluj-Napoca am făcut un masterat privind influența schimbărilor climatice asupra calității produselor. Lucrez la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus. Sunt căsătorit din anul 1979 cu Carmen Groza. Avem doi băieți, Mihnea Dacian, arhitect și Glad Darius, specializat în comunicare, publicitate, PR și jurnalism. (Magazin Sălăjean).