-Cum ati inceput acest proiect, cine sunt persoanele implicate in conducerea editurii, care sunt planurile?
Proiectul l-am inceput printr-o discutie in 2019 cu dl Cezar Rasuceanu, Presdintele Artprint. Interesul comun pentru o afacere in zona editarii de carte si pasiunea comuna pentru carti ne-au condus spre proiectul Editurii Publisol. Personal, am avut in minte modelul bibliotecii de acasa, succesul proiectelor de carte de la Adevarul si al cartiloir editate de mine incepand cu 2011.
Am inceput activitatea editurii in ianuarie 2020. Pandemia a franat demararea efectiva pana in vara lui 2020, apoi am lansat prima carte in august 2020 – o carte din zona de non-fictiune (Adio, Zahar!).
Vrem să dezvoltăm zona de carte româneasca, includerea de scriitori valorosi in portofoliul editurii, largirea bazei de clienti – librarii si magazine online, extinderea cartilor din format fizic in formate digitale si pe termen lung – patrunderea pe alte piete de carte cu scriitorii aflati in portofoliu.
-Pe ce mizati, ca audienta, avind in vedere că există percepția conform căreia românii ar citi puțin?
Mizam pe apetitul nestins al celor ce citeau intre anii 70-80 – un obicei pastrat, pe seriile de autor (publicul cititor doreste in continuare sa colectioneze carti in acelasi format, cu aspect unitar si livrate la indemana – fie la chisocul de presa, in online sau la libraria preferata). Mizam pe calitatea continutului livrat, pe povestile interesante din paginile cartilor – atat ca lectii si experiente de viata, cat si ca metafore si cuvinte mestesugut alaturate. Scriitorii români au si vor avea un cuvant greu de spus in preferintele de lectura – ei surprind cel mai bine trairile cititorilor de la noi. Mizam pe accesarea pe termen lung a continutului in formate digitale.
-Ce aduce nou aceasta editura?
Editura re-aduce carti ce au avut mare succes in veacul trecut, dar si demersuri curajoase ale autorilor romani din prezent. Readuce ideea de colectie, de serie de autor, publicata intr-un ritm sustinut si intr-un format prietenos, portabil, cu o grafica atractiva, moderna.
-Cum e receptat demersul vostru, ce reactii a produs?
Am testat diferite concepte pana ne-am gasit drumul. Vanzarile seriilor de autori români (Haralamb Zinca, Leonida Neamtu, Horia Tecuceanu) ne-au dat increderea de a exploata in continuare filonul scriitorilor romani. De asemenea lucram intens si in zona de traduceri din literatura universala.
-Ce ati tiparit (poate detalii de cum au decurs lucrurile), ce urmeaza?
Am tiparit din august 2020 pana in prezent peste 100 de titluri.
Două treimi sunt ale autorilor români iar procentul acestora va creste. Am amintit anterior pe cei trei maestri ai romanelor politiste si de aventuri. Mentionez aici cele 10 carti din Colectia Feminin – la fel romane scrise de scriitori români din veacul trecut.
Continuam cu Petre Salcudeanu, Theodor Constantin, Ion Lancranjan, Ury Benador, Sofia Nadejde, Carol Ardelean, Ion Marin Sadoveanu si alte surprize in pregatire pe care le pastram pentru anul urmator!
Dintre autorii straini, as mentiona cartile lui Ben Macintyre despre povesti adevarate din perioada Razboiului Rece sau despre trupele SAS, seria de 6 carti pentru copii „Adevaratii porumbei” , scrise de autori australieni, cu un umor debordant, combinate cu elemente educative. Avem in plan din zona de traduceri cartile de referinta si cu multe elemente inedite ( inclusive o biografie completa a generalului De Gaulle), scrise de istoricul Julian Jackson despre istoria Frantei de la 1940 incoace, dar si o biografie recenta a liderului Turciei – Recep Erdogan.
La această editură a apărut o carte de sport foarte valoroasă, apreciată și căutată, Air Majesty a lui Emil Hossu Longin, reputat comentator sportiv și un pasionat al baschetului și, normal, al personajului cărții, Michael Jordan.
De asemenea, avem in pregatire o carte de sport care speram ca va fi pe gustul tuturor.
Cartile noastre se pot gasi pe site -ul nostru
(publisol.ro – link aici https://publisol.ro/collections/editura-publisol
Pe elefant.ro
https://www.elefant.ro/list/carti/filters/editura-Publisol
reteaua Carturesti
pe librex.ro
https://www.librex.ro/search/publisol/?q=publisol
pe libris.ro
https://www.libris.ro/librarie-online?fsv_77658=PUBLISOL
librarie.net, emag.ro, Centrul de librarii Bucuresti, Reteaua Librarium ( inclusive Libraria Universitatii din Cluj si cartepedia.ro), retelele Inmedio, Tabac X Press, libraria Bookstory din Cluj, St I Iosif din Brasov, Librariile Alexandria sau reteaua Sedcom Iasi si site -ul portokal.ro