Anul trecut, la început de mai, am avut plăcerea să văd pe viu, la Moieciu de Sus, ce înseamnă un maraton montan. Ştiam câte ceva despre întrecerea care vine din negura vremurilor, dar nu ştiam că de la un timp această probă, deosebit de dură a răspuns unei noi provocări – parcurgerea celor 42 de kilometri peste munţi şi văi.
Am descoperit maratonul montan, anul trecut, într-o discuţie pe care am avut-o cu o veche prietenă despre o asemenea probă desfăşurată în Grecia, în zona masivului Olimp, probă la care luaseră parte şi români împătimiţi ai alergării. Ea mi-a vorbit de Tudor Buţu, cel care, la rândul lui, mi-a deschis o fereastră spre lumea maratoanelor montane, făcându-mi cunoştinţă cu Lucian Clinciu. De la Lucian am aflat că primul maraton montan desfăşurat în România a avut loc în jurul Piatrei Craiului, în anul 2006. De atunci alte întreceri au avut loc în Bucegi, Făgăraş, Băile Herculane, Ciucaş. Anul acesta va debuta şi maratonul din Apuseni.
În rândurile de mai jos vă puteţi familiariza cu această întrecere citind comunicatul dat de organizatorii întrecerii de la Moieciu de Sus, comunicat pe care l-am primit prin bunăvoinţa domnişoarei Cornelia David, una dintre organizatoarele evenimentului.
EcoMarathon Moieciu de Sus – 7 mai 2011
Centrul de Ecologie Montană în colaborare cu Primaria Moieciu organizează în localitatea Moieciu de Sus concursul de Alergare Montană „EcoMarathon”, ediţia a II-a. Concursul va avea loc în data de 7 mai 2011. Parcursul traseului este de o frumuseţe aparte, sus-jos pe muchiile din împrejurimile satului Moieciu de Sus, oferind alergătorilor şi susţinătorilor oportunitatea de a descoperi cadrul natural şi tradiţional de la poalele munţilor Bucegi şi Leaota. Ideea acestui maraton a pornit de la dorinţa de a face cunoscute aceste locuri şi de a încerca să le conservăm şi să le valorificăm prin încurajarea ecoturismului şi a sportului.
Evenimentul va cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de mişcare în aer liber şi iubitorilor de munte:
EcoMarathon: concurs destinat alergătorilor desăvârşiţi şi celor care doresc să-şi depăşeasca limitele; va fi o cursă pe distanţa clasică de 42 de kilometri, cu o diferenţa de nivel de circa +2300 metri, startul şi sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus.
Participanţii care vor termina cursa de marathon vor primi un punct de calificare pentru Ultra Trail du Mont Blanc 2012 (UTMB). Timpul limită este de 9 ore de la START.
UTMB este un concurs de alergare montană foarte renumit care înconjoară vârful Mont Blanc, traversand 3 ţări: Franţa, Italia şi Elveţia. Pentru a lua parte la una dintre cursele evenimentului ai nevoie de puncte de calificare; 5 puncte pentru UTMB respectiv un punct pentru CCC (Courmayeur Champex Chamonix).
EcoCross: este destinată celor care preferă distanţele mai scurte sau care au început de curând alergarea şi care doresc să-şi schimbe modul de viaţă, să devină mai activi. Va fi o cursa de 14 kilometri cu o diferenţă de nivel de circa +600 de metri, startul şi sosirea vor avea loc în Moieciu de Sus.
EcoKids: Concurs destinat copiilor; în funcţie de categoria de vârstă se vor parcurge diferite distanţe, cu startul şi sosirea în Moieciu de Sus.
Există deja o comunitate tot mai numeroasă a celor pasionaţi de alergare montană. Alergarea este unul din cele mai simple sporturi, nu este costisitor şi poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiţia socială sau materială. Cursele de Maraton atrag tot mai mulţi participanţi în toată lumea, este o lupta cu propriile limite, înseamnă pregatire, planificare, autodepăşire, prietenie. Prin intermediul EcoMarathon dorim să încurajăm cât mai multă lume să practice alergarea şi mişcarea în aer liber.
S-au înscris până în acest moment 700 de concurenţi din 17 ţări: Belgia, Olanda, Germania, Franţa, Grecia, Israel, Ungaria, Japonia, Moldova, Spania, Suedia, UK, USA, Noua Zeelandă, Canada, Irlanda, România, astfel:
CROSS 145 de fete şi 268 de băieţi.
Marathon: 53 de fete şi 232 de băieţi.
La proba EcoKids ne aşteptăm la 200 de copii care vor lua startul la cursa destinata lor.
Pregăteşte-te pentru EcoMarathon, vino în 7 mai să alergi şi să te bucuri de primăvară sau doar să admiri peisajele extraordinare şi să îi incurajezi pe alergatori. Vei descoperi locuri inedite, poteci care traversează fâneţe şi păduri, odăi şi case de un farmec aparte, peisaje colorate iar contrastul dintre verdele păşunilor şi crestele înzăpezite ale Bucegilor îţi vor da prilejul să nu simţi oboseala. Vino şi bucură-te de natura!
Preluarea numărului de concurs şi validarea înscrierii se va putea face vineri 6 mai şi sâmbătă dimineaţa în centru Moieciu de Sus (Şcoala Generală). Fiecare participant va semna o declaraţie de responsabilitate.
Puncte de interes de pe traseul maratonului sunt: satul Moieciu de Sus, Cheile Grădiştei, satul Fundata, peisajele către masivul Piatra Craiului, Bucegi şi Leaota, Valea Popii, Poiana Guţanu, Vârful Bisericuţa.
Parteneri / Sponsori ai acestui eveniment:
Asociatia Bucharest Running Club, Skoda, Vavian Pharma , Sponser , Salomon, eMont, Buff, Runningshop, Delaco, Sport Virus, Nord Blanc, Paste Baneasa, AirFrance KLM, Complex Cheile Gradistei, Echipmont, Nord Blanc, Casa Retro, Elefant.ro, Ro Club Maraton, Salvamont Bran, CPNT Brasov.
Parteneri media:
Revista Alerg, Sport Total FM, Sport Klub, Jurnalul National, Magic FM, Alpinet.org, Carpati.org
Va invitam sa luati parte la acest eveniment!
Mulţumim,
Echipa EcoMarathon
Pentru alte informaţii va rugăm să ne scrieţi la: info@ecomarathon.ro
P.S. Fotografiile sunt de la prima ediţie a EcoMarathon-ului care a avut loc la Moieciu de Sus pe 1 mai 2010.
5 comentarii
DAAA, voi fi acolo si abia astept! Sper ca va fi aceeasi vreme minunata ca in
anul trecut si ca ne vom bucura de minunatul peisaj si aer de munte!!
Ce surpriză plăcută. Bine ai revenit în ţară!
Foarte interesant, Desi imi petrec verile in cabana mea de la Simon, nu stiam de asta. Pacat ca nu sunt in tara ! V. Sim
Da, frumoasă zonă cu oameni deosebiţi şi concurenţi asemenea. Tot respectul pentru ei toţi dar mai ales pentru domnul Cristian Chiurlea (cel din ultima fotografie), care la peste 70 de ani continuă să participe şi mai ales să termine maratoane!
Alergare humnum est. Sed perseverare … e şi mai bine!