Moţăiam pe unul dintre scaunele din spate ale autocarului care ne aducea spre Bucureşti. Fusesem la Horezu unde s-a desfăşurat Gala Premiilor AJTR. Intrat în Bucureşti mi s-a părut că cea mai bună soluţie pentru a ajunge acasă era să mă urc în metrou chiar de la staţia Păcii. Este un traseu direct, fără aglomeraţia specifică unei după-amiaze de duminică. Am moţăi din nou, de data aceasta pe scaunul unui vagon de metrou aproape gol. Ajuns acasă am vrut să intru în baie, în apa fierbinte şi să să-mi pun în ordine ideile. Aveam subiect. Ovidiu Blag a primit unul dintre premiile AJTR. În treacăt am deschis televizorul, ca să nu fiu singur prin casă şi am rămas cu ochii lipiţi de ecran. Doar informaţii vagi despre ceea ce se petrecea în Bucureşti ajunseseră târziu la urechile mele, în liniştea “Olteniei de sub munte”.
Instantaneu am uitat de baia caldă, revigoratoare. “Am sunat un prieten”, am schimbat cardul din aparatul de fotografiat, nu pentru că ar fi fost plin ci pentru că n-aş fi vrut să pierd fotografiile făcute la Gala AJTR şi iar am sărit în metrou.
De la Piaţa Unirii spre Inter nu mai circulau maşini. Locul lor fusese luat de jandarmi, mascaţi, dube, ambulanţe, maşini de pompieri, maşinile Jandarmeriei, maşinile SMURD-ului. În faţa lor erau tineri, cei mai mulţi cu feţele acoperite. Între ei era doar un câmp de luptă plin de pietrele aruncate spre jandarmi. Începusem să cred zvonurile care spuneau că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal. Instantaneu am avut impresia că am intrasem pe un stadion. Dar nu! Eram în faţa magazinului Cocor! M-am strecurat spre Piaţa Universităţii cu aparatul de fotografiat la vedere. Nimeni nu mă băga în seamă. La Sf. Gheorghe am trecut printre mascaţii care ocupaseră şi trotuarul. Timid, am făcut primele fotografii. Nimeni nu-mi zicea nimic. Ca prin vis am auzit un jandarm spunând: „Aveţi grijă! Se aruncă pietre”. Am prins curaj şi am tras cadru după cadru. Multe vor ieşi mişcate dar ce mai contează! Un tânăr îmi spunea că jandarmii băgau în dubă un om plin de sânge. Aparatul meu nu batea însă până acolo.
În faţa spitalului Colţea, în drum spre Piaţa Universităţii, am intrat într-un nor de gaze lacrimogene. Parcă mă lovisem de un zid care m-a aruncase înapoi spre Sf. Gheorghe. Nu m-am oprit acolo. Am revenit în Piaţa Unirii. Aici, jandarmii ocupaseră intersecţia. Se trăgea cu gaze lacrimogene în toate direcţiile. „Suporterii” fuseseră împinşi înspre blocurile de pe „Magistrală”. Am plecat iar spre Inter, de data aceasta pe drumuri lăturalnice. Între Rosetti şi intersecţia de la Universitate un şir nesfârşit de ambulanţe, dube, şi maşini de pompieri stăteau în aşteptare. Pe lângă mine trecea domnul Sobaru, ştiţi, cel care s-a aruncat de la balconul Parlamentului. Avea mâna în gips. L-am privit. M-a frapat liniştea ireală pe care am văzut-o pe faţă lui. Mi-a zâmbit apoi şi-a urmat drumul.
Atmosfera era alta la Inter. Jandarmii, în cordoane, stăteau cu faţa spre trotuarele unde oamenii îşi strigau oful. S-au săturat. Nu mai vor dictatură. Nu mai vor să li se facă bine cu forţa! Oameni de toate vârstele se aflau acolo. Se agita steagul cu gaură dar şi steagul cu stema regală.
Am încercat să ajung la „Luceafărul” dar n-am reuşit. Jandarmii blocaseră trecerea spre „câmpul de luptă”, sfătuindu-ne să ocolim zona pentru binele nostru, aşa că am refăcut, în sens invers, drumul spre Piaţa Unirii. Pe străzile laterale, care vin dinspre bulevard, din când în când, grupuri masive de „suporteri” erau fugărite de jandarmi.
Am ieşit la Cocor şi am fotografiat „câmpul de luptă” acoperit cu nori de gaze lacrimogene. Un individ s-a oprit din alergare ca să mă apostrofeze că făceam fotografii. Nu l-am bşgat în seamă şi am apăsat în continuare pe declanşator. Totuşi n-am mai intrat în mijlocul lor „suporterilor”, aşa cum făcusem cu o oră şi jumătate mai înainte.
Situaţia degenerase. Jandarmii îi împingeau pe „suporteri”, apoi se retrăgeau lăsând câmp liber vandalizării oraşului.
Întors la Unirii am văzut că decorul era complet schimbat. „Suporterii”, surexcitaţi, rupeau tot ce întâlneau în cale: coşuri de gunoi, semne de circulaţie, semafoare, răspândind teroarea împrejurul lor.
Nu mai era timp de poze. Am ascuns aparatul în rucsac şi, ocolind grupurile alergate de jandarmi, am intrat în staţia de metrou ale cărei holuri erau pline de gaze lacrimogene, mai abitir decât afară.
Ajuns acasă l-am văzut pe Petre Nechita, reporterul Antenei 3, transmiţând, plin de sânge, după ce fusese bătut.
În tot acest timp frumoasa demonstraţie din Piaţa Universităţii continua…
17 comentarii
Un reportaj excelent, cu amanunte semnificative din seara de 15 ianuarie 2012.Daca as face parte din vreun juriu de presa international i-as da un mare premiu.Felicitari!
Elisabeta IOSIF, redactor sef Cetatea lui Bucur
„S-au săturat. Nu mai vor dictatură. Nu mai vor să li se facă bine cu forţa!”.
Domnule Vasile, de fapt acestor oameni poate sa le fie bine dar nu vor guvernantii asta, asa-i?, pentru ca sunt ocupatii cu furatul. Mentalitate formata in comunism.
Fenomenele economice sunt putin mai complicate decat facutul de fotografii cu peisajele patriei si datul din gura la radio. Important este ca oamenilor le este rau din cauza guvernantilor, nu din cauza ca au in functie de cat muncesc.
Nu conteaza ca pana in 2008 sistemul de pensii era autosustenabil iar dupa reformele lui Tariceanu anual trebuie pompate 3-4 miliarde de euro in el.
Nu conteaza ca Boc a indreptat eroarea lui Tariceanu de a creste salariile bugetarilor in 2008 cu 50%, taind 25%.
Tariceanu – bun – A DAT, Boc – rau – A LUAT. Cam asta inteleg jurnalistii din Cluj. Si boborul simplist la minte.
Daca Boc nu facea reformele in 2009-2010 acum aveam un grad de indatorare intre 90% si 105% din PIB cu perspective negre ca smoala cand se maturizau imprumuturile. Vezi Grecia.
Dar prostia nu e incompatibila cu democratia. Orice prost se poate produce pe un blog sau pe Antena3.
Aseara a iesit in strada publicul captiv Antena3, cei care de ani de zile asta vad, aud si cred: Basescu e raul absolut, Boc si Udrea fura, alternativa (opozitia) e scufita rosie virgina cu doctorat in economie la Sorbona si care nu poate guverna din cauza dictaturii.
Taman invers trebuia procedat: iesit in strada si aplaudat guvernul, strans din dinti inca un an pentru ca din 2013 e posibila cresterea salariilor bugetare. Pentru ca greselile guvernului din 2009 incoace sunt putine si unele doar teoretice.
Exemple:
– cresterea TVA. Daca nu cresteau veniturile bugetare trebuiau luati mai multi bani imprumut de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar. Cresterea economica, daca, printr-o minune, era posibila (in locul recesiunii in ton cu Europa), isi facea efectele asupra bugetului la o distanta de peste 12 luni de la primele efecte de crestre. Deci bani trebuiau luati de undeva pentru ca nu cred ca accepta mama domnului Blag explicatia ca va lua pensia peste 12 luni cand cresterea ecnomica isi va produce efectele
– supraimpozitarea muncii (pana la 44%) si faptul ca nu a scazut: pariu riscant. O scadere de 10% a impozitului direct genera un deficit lunar de 0,8 ~ 1 miliard euro/2 luni; scaderea impozitarii nu e cert ca genera o crestere economica semnificativa si, cu siguranta, nu acoperea acest deficit; scaderea impozitarii cu 50% (prin absurd) genera cu siguranta efecte pozitive dar deficitul lunar era de 1,5-2 miliarde euro; pana la producerea efectelor pozitive ale cresterii trebuiau imprumutati intre 10 si 12 miliarde de euro; cu dobanda, v-ati prins
Dar negrul e alb si albul e negru. Jurnalistul nu informeaza ci dezinformeaza. Raul e langa noi, printre noi si ne sopteste la ureche ca „asa nu se mai poate” ca „Boc sta pe un pucrcoi de bani si poate sa ne dea si noua dar nu vrea, din rautate”.
Va spun eu: se poate si mai rau. Iesiti in strada si faceti-va jocul.
‘Taman invers trebuia procedat: iesit in strada si aplaudat guvernul, strans din dinti inca un an pentru ca din 2013 e posibila cresterea salariilor bugetare. Pentru ca greselile guvernului din 2009 incoace sunt putine si unele doar teoretice’ -Nu va suparati, v-ati facut un consult la mintiutza in ultima vreme? Se pare ca nu, altfel nu ati debita poporului lozinci pdl-iste in care nu mai crede nimeni. Ca profesor credeti ca se poate trai din 800 de lei din care un sfert se duc pe naveta? Credeti ca tot poporul acesta care traieste sub limita subzistentei nu judeca, nu vede ce fac actualii guvernanti? Cat credeti ca o sa mai poata strange din dinti? Se pare ca nu e si cazul dumneavoastra, altfel poate nu ne dadea-ti asa explicatii, care nu pot fi rostite decat de o limba maronie. Ceea ce se intampla in acest regim minunat, se poate caracteriza cu o vorba din regimul trecut-Din greseala in greseala, spre victoria finala! Numai ca nu am vrea sa vedem victoria aceea, mai avem nevoie de tara asta, in care locuim, si culmea, suntem mandrii de ea! Foarte bine ca ziaristii scriu ce se intampla si nu ridica osanale tovarasului Presedinte care se trateaza in strainatate sau maimutzei lui blonde. Normal ca se poate si mai rau – sa continue actuala putere sa guverneze. Iesiti in strada, deschideti gura si spuneti ce ganditi!
Gelugladşi ceilalţi … mi-ai scris textul pregătit! Tovarăşului portocaliu îi este greu „să stea strâmb şi să cujete drept”, ca ardelenii. Chiar dacă presară şi adevăruri, discursul său este jenant de pe lângă obiect. Sigur că sunt unii care fură. Dar, nu toţi din ţara asta. Sigur că s-au făcut şi lucruri bune. Dar, acelea nu dau dreptul la un potop de mârşăvii. A propos: de ce nu mai prezintă tembeliziunile imagini cu băsescu la supermarket? De ce nu mai ies miniştrii pe sticlă să ne explice cât de grozave le sunt reformele prin care reformează reformele de ieri? Sigur că nu sunt de-acord cu violenţa. Dar asta nu-ţi permite să-i acuzi pe cei care au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea. Nu permiţi să se strige decât „Goooool”? OK! Sipetul cu speranţe a ajuns să fie chiar aşa: „Goooool”? Şi nu e deloc … OK!
UN ARTICOL EMOTIONANT.FOARTE BINE SCRIS.POZELE BINE AMPLASATE .TE FELICIT.
Ma fascineaza reportajele scrise de Dvs…reusiti sa-mi transmiteti tema,bucurie,emotie,curiozitate…parcurg rand cu rand si am senzatia ca totul se intampla langa mine,in acel moment.
Ma consider o norocoasa ca am avut sansa sa intalnesc un om minunat care isi impleteste cuvintele cu frumusetea sufletului sau.Va multumesc Dle Mihai Vasile pentru ca ne impartasiti tot ceea ce va capteaza atentia chiar daca uneori asta implica si riscuri.
Eram sigura ca firea ta scotocitoare, curajoasa si nerabdatoare nu te va lasa sa stai in casa! Imi place ce au scris si ceilalti despre tine si dau dreptate dnei Ana Predoiu ca ai un stil direct, clar, concis de a transmite emotiile! Dlui Turandot , cu toata stima, dar nu aveti dreptate! Trebuie sa mai lasam si pe altii sa ne guverneze, ca poate or face mai mult bine tarii, or fi mai putin corupti, s-or gandi mai mult la noi, la popor, decat la buzunarele lor iar daca nu…. altii! Ca nu sunt batuti in cuie ! Tie Mihai, felicitari! Ai vazut ce ai starnit cu un astfel de articol.
Am putea face un mic calcul: din 600 mii de clujeni, jumatate sunt batrani si copii, deci raman 300 mii, din acestia jumatate o duc bine; deci raman 150 mii din acestia jumatate o duc prost; deci raman 7500 din acestia cam 2000 sunt someri si restul fomisti. Oare cum de sau adunat in Cluj doar 1000 de persoane sa protesteze dintre care 500 sunt studenti din care 250 nici macar nu locuiesc in cluj. Prin concluzie saraca alianta PSD-PNL a reusit sa aduca in strada doar 250 de oameni la proteste….oare doar atati sustinatori are alianta PSD-PNL?????????
Reportere, ai grijă prin ce pietroaie zburătoare te mişti! Te-aşteaptă cele de la Cheile Turzii.
Mulţam de informare! Spune-mi: cât mai durează şi cum NE termină?
Articol excelent, surprins in mijlocul evenimentelor petrecute in strada, si traite ca atare. Opera Turandot , exceptionala, dar d-nul sau d-na cu acest pseudonim, penibil. Ce analize minutioase, dar nu vede ca industria este distrusa complect si rominii nu au locuri de munca pentru a contribui in sistemul de pensii. Cite locuri de munca a creat guvernul? Nu citeva firme multinationale, guvernul? Cite intreprinderi, care produc orice vandabil au fost deschise? S-a facut, telecabina pe versant sudic {unde nu sta zapada} la Vilcan, terenuri de fotbal in mocirla in citeva sate si patinoar acoperit care la noi costa 14 mil euro, la altii numi 4. Daca tot facem analize, sa le facem corect, dar nu sa reducem deficitul bugetar prin taierea pensiilor unor batrini care chiar au muncit. Uite draga Mihai, cit de actual este, pe linga d-nul Caragiale si d-nul Cosbuc, care zicea ;
Sa nu dea Dumnezeu cel Sfint
Sa vrem noi singe nu pamint
Cind nu vom mai putea rabda
Cind foamea ne va rascula
Cristosi sa fiti,
Nu veti scapa nici in mormint.
Cifra cheie care explica de ce au iesit/ies romanii in strada e asta: 31%.
http://businessday.ro/12/2011/avem-ceva-de-invatat-din-experienta-recenta-a-ungariei/
Era simplu, FOARTE SIMPLU, sa fii popular, sa nu scazi salariile bugetare si sa nu reformezi statul dand afara 93.000 de bugetari. Nu se intampla nimic acum, nu iesea nimeni in strada, guvernul era popular iar Base isi facea cumparaturile in supermarket, facandu-si poze cu nea Costea. Doar o mica chestie se modifica, subtil si neobservat: aceasta cifra, 31%, devenea 45% in doi ani, apoi 55% in trei ani s.a.m.d. Si nu „devenea” oricum, ci la o dobanda foarte mare, pentru ca a fost scump sa te imprumuti in 2009, 2010, 2011, si este scump in continuare daca nu ai AAA+.
Concluzia e asta: daca ne cresteam gradul de indatorare ne simteam bine acum dar ne sacrificam viitorul. Scuzati-ma prieteni, dar eu nu-s de acord cu asta. Ar fi fost o iresponsabilitate economica.
Trebuie inteles ca dam din ce avem. Bugetarii sunt ai nostri. Ii platim cat ne permitem sa-i platim. Eu nu-s de acord, de exemplu, cu faptul ca sunt 900.000 de studenti in Romania. 50% din ei lucreaza dupa abslovire in alt domeniu decat cel pentru care s-au pregatit, 25% nici macar nu utilizeaza diploma de invatamant superior. De ce sa platim an de an 900.000 de studenti cu profesorii si cheltuielile (vezi cazul Marga care nu mai stie cum sa se odihneasca 1 an de zile pe banii nostri inainte de… pensie) aferente?
Sursele de crestere economica sunt investitiile straine directe si creditul ieftin. Daca astea nu le ai nici in conditiile de 16% si mana de lucru ieftina, solutia e stransul curelei.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cat-costa-o-crestere-economica-ieftina-159582.html
Dar de iesit in strada e bine, ca exercitiu democratic, pentru presiunea pusa pe politicieni si pentru coagularea unui self-respect.
Apropo de 900.000 de studenti din care doar 25% lucreaza in domeniu (cifra e relativa).
Stiti cum vine asta?
E ca si cum, la o firma, 3 din 4 muncitori lucreaza IN GOL. Fac saibe, piulite, cuie, motoare DEGEABA. Le produc, cu consum de materiale, energie etc doar ca sa le puna in magazie. Au vreo responsabilitate cei din invatamant pentru calibrarea numarului de absolventi in functie de necesarul acestei tari? Aud? Va zic eu: n-au. Cand vrei sa reduci numarul de absolventi, din orice domeniu, indiferent ca e vorba de Facultatea de Litere Sectia Norvegiana sau de Politehnica Sectia Mecanica, profesorii sar in sus ca „invatamantul nu este respectat, ca nu investim in viitor” ca „cine nu-si respecta profesorii e iresponsabil”. Chestii d-astea, grele, gen Marga (care e profesor la Studii Europene, o facultate extrem de „utila” – http://euro.ubbcluj.ro/ )
Treaba asta e valabila si pentru profesorii de liceu. Cata limba franceza stiu dragii nostri absolventi? Nu pot lega doua fraze, dar au trecut prin 8 ani de predare a respectivei limbi. E ridicol. Iar acel profesor se plange ca are 800 lei pe luna. Pai nu-i merita, asta e adevarul. Haideti, fiti realisti. Cata istorie stie un absolvent de clasa a 12-a? Cate carti, doar din manuala scolara, a citit? Uitati-va la pitipoancele care au ajuns vedete. Toate au 12 clase si diploma de BAC dar recunosc ca singura carte citita in viata lor a fost at „Alchimistul” – ca e la moda. Cine le-a trecut clasa pe respectivele pitipoance? Cine le-a dat diplome de Bac?
Profesorilor trebuie sa le multumim pentru treaba asta: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/97433/UE-spune-ca-avem-cei-mai-prosti-copii-de-15-ani.html
Iar daca faci reforma e bai.
Stimate tovarase,crezi ca trimitandu-ne spre link-uri scrise pt senzatie, o sa credem toate snoavele portocalii pe care incerci sa le vinzi? E vina profesorului respectiv ca studentii dupa absolvire lucreaza in alta meserie? sau a sistemului( guvernat in momentul de fata de o haita condusa de un Tatuc nebun)? E vina profesorului respectiv ca abia traieste din banii aia, daramite sa isi mai cumpere carti ,sau haine sa apara decent in clasa, sa incerce sa fie un model pt elevi(din care sunt destui de bani gata, care-l privesc cu dispret pe sarantocul obligat sa isi faca analizele, sa nu ii imbolnaveasca, cica el, pe elevi, nu invers), sau e vina guvernantilor care nu fac nimic pentru a dezvolta tara, ba o indatoreaza de o sa plateasca si copii nostrii. Cei care isi promoveaza afacerile prin firme mascate si lovesc in invatamant si sanatate, doua lucruri de importanta vitala pt o natiune, mai au drepul sa ne conduca? E drept, un „bobor” bolnav si incult, e mult mai usor de manevrat si cumparat cu 2 kg de zahar, o galeata si un sort portocaliu. Credeti ca cei care ies acum in strada(tot mai multi, din fericire) nu stiu ce fac? Ies pentru ca efectiv nu mai suporta sa subziste de azi pe maine. Sau sunt prosti pt ca vor „sa traiti bine!”-mai tineti minte aceasta sintagma electorala de doi bani? E vina sistemului ca se promoveaza anormalul, tembelismul si decaderea moravurilor, nu a celor din invatamant, acestia lupta cat pot, din pacate sunt pusi tot mai mult la zid. Sunt curios ce lucruri marete faceti pt tara asta, si cu cat sunteti retribuit, de va permiteti sa faceti afirmatiile respective. Cei care i-au trecut clasa pe elevii nepregatiti, probabil ca au fost „sfatuiti’ sa faca asta, altfel fara elevi adio slujba, fara slujba , adio papa! Urata treba, sa nu mai ai papa, da se vede ca nu sti ce inseamna asta. Nu contesta nimeni ca in contextul economic general trebuie facute reforme, dar trebuie sa te gandesti ca cifrele acelea sunt oameni, care hranesc alti oameni, si ca trebuie stransa cureaua nu numai de oamenii de rand, ci si de cei care dispretuiesc aceasta tara( probabil pt ca nu ii merita) si se trateaza in strainatate. Traiasca Romania!
blablaul asta il stie toata lumea. asa, si de unde sa le dai bani la oameni pana cand reformele isi fac simtite efectele?
de unde sunt, nu construiesti patinoare la preturi de 4 ori mai mari ca in UE. In plus, e corect sa lovim doar in clasele de jos- pensionari, bugetari- si de cei care detin averi colosale( probabil muncite, dar de altii) sa nu ne atingem?
E frumos sa spui despre realitate blabalabla. Si daca vorbim de ce se ridica romanii si nu stau cumintei, bolovanei, cum au stat pana acum si cum s-ar vrea si de acum inainte este ca s-au saturat. Si daca e sa dam link-uri , poftim http://www.jurnalul.ro/anchete/telegondola-lui-flutur-din-parcarea-de-partid-aria-protejata-rarau-va-fi-distrusa-cu-acordul-ds-suceava-601080.htm unde merg banii tarii, sau http://www.jurnalul.ro/observator/romanii-sunt-cei-mai-munciti-lucratori-cu-norma-intreaga-din-uniunea-europeana-601136.htm Nu ii problema ca muncesc, problema e una ca muncesc pe salarii foarte mici si cealalta ca locurile de munca sunt tot mai putine si nu se face nimic in directia aceasta http://www.jurnalul.ro/observator/top-saracie-601104.htm , ajungand dupa 22 de ani sub pragul din ’89. Pacat, nu de asta am facut revolutia…
Stimate domn ardeiiute, blabla-ul enuntat de dvs. mi se pare ca e mult mai cunoscut, ca ni se serveste cu muuult zahar de cativa ani incoace. Oricum, credinta dumneavoasta in marele carpaci, pardon, carmaci, e laudabila. In sensul ca nu-mi doresc sa vina iar vremurile cand un candidat era ales cu un procent de 99%, in conditiile unei prezente la vot de 100%. Subliniati un numar (31%), care noua, prostilor sau antenisilor (dupa cum cu multa pricepere presupuneti) ne-a scapat. Si nu vedem, ca niste orbi si bolnavi de inc-o revolutie, ca basescu ne scoate din cacat. Altfel ar fi urmat 40%, 55%, etc… Dumneavoastra, insa, va scapa altceva: daca n-ar fi fost basescu presedinte, poate nu povesteam despre 31% ci despre 13. Din pacate, istoria se scrie cu fapte, nu cu presupuneri. Si basescu va ramane in istorie individul pe vremea caruia Romania a ajuns pe moarte. La propriu!!! V-as dori tot binele pe care mi-l doreste mie acest individ, insa se pare ca n-ati intelege primejdia. Asa ca va doresc tot binele!