Am primit un mesaj de la un cititor (pe care pînă la urmă nu l-am mai publicat), în care autorul lui se întreabă (sau mă întreabă?) de ce nu i s-a dat alt nume Memorialului „Nicolae Martin”, care stă să înceapă azi la Cluj. Spunea, domnia sa, că poate ar fi mers un nume de fată, dacă tot se joacă baschet feminin…E foarte greu să-i explici cuiva cine a fost Nicolae Martin. Date despre acest mare antrenor ar putea găsi pe internet cei interesați. O să îi răspund oarecum cititorului, totuși…
Mi-am amintit că înaintea primei ediții a Memorialului Nicoale Martin (care a avut loc în 2008), am luat două declarații importante despre personalitatea lui, pe care le-am și publicat în Foaia transilvană, prefațînd evenimentul respectiv. Una îi aparține lui Cristian Țopescu și cealalaltă lui Mircea Ion Radu (un ziarist clujean cunoscut, apropiat de baschet și de echipa Universității). Amîndoi au vorbit despre Nicolae Martin. Iată ce spuneau:
„Vorbim sau scriem deseori despre sportivi mari, despre meciuri mari, despre campioni sau campioane ale arenelor. Îi uitam pe marii antrenori. Fara ei, performantele sportive nu ar fi posibile. Am fost coleg de facultate cu Nicolae Martin. Am fost martor la straduinta sa de a fi permanent informat despre noutatile metodice din baschet. Stiu ce preocupari de natura pedagogica si chiar psihologice avea. Stiu ce forta de caracter avea. Ma mîndresc ca m-am numarat printre prietenii sai. Iubitorii baschetului clujean nu trebuie sa-l uite pe cel care timp de un deceniu a pregatit si a condus cea mai buna echipa feminina din istoria baschetului românesc: Universitatea Cluj”. (Cristian Țopescu)
„La data de 23 ianuarie 1986, la Cluj-Napoca, într-un meci delirant, baschetbalistele de la „U” Cluj-Napoca au învins cu 76-72 pe celebra Primigi Vicenza, echipa care ulterior va cîstiga trofeul în acel an (71-75 în finala cu Agon Dusseldorf) si în cel urmator (86-73 cu Dinamo Novosibirk). Aceasta este cea mai importanta victorie internationala din istoria baschetului feminin clujean, prin victoria celor cîtorva românce asupra celei mai titrate echipe europene a vremii. Clujul era în sarbatoare, antrenorul Nicolae Martin devenise eroul orasului, iar elevelor sale li se dedicau cîntece si poezii”, spunea Mircea Ion Radu.