Cînd soarele e doar cît o portocală ei sunt acolo, pe poziții. Au înregistrate toate datele pacienților pe laptop și le consultă de fiecare dată înainte de a începe treaba. Roxana, Diana și Ștefan sunt responsabli pe partea de kineto la Kinetic Sport & Medicine Cluj și în pofida tinereții și exuberanței lor sunt foarte serioși în tot ceea ce fac la job.
Să-i cunoaștem, zic:
Diana Nicoruț e kinetoterapeut din 2015, după ce a absolvit Facultatea de Medicină, secția Balneo-fizio-kinetoterpie și recuperare mdicală din cadrul UMF Iuliu Hațieganu. Acum e masterand la cursuruile de tehnici și metode de reabilitare a pacienților cu boli reumatologice, la UMF. A absolvit și cursul Reabilitarea Copilului Neurologic. Diana a jucat baschet 15 ani la U Cluj.
Ștefan Coman este kinetoterapeut, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, UBB Cluj, specializarea kinetoterapie și motricitate specială și are un master la aceeași facultate, pe partea de kineto și afecțiunile aparatului locomotor. A jucat 8 ani handbal dar știe bine și volei și tenis…
Roxana Mădăraș este kinetoterapeut, absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB, secția kineto și motricitate specială, apoi a terminat în master în acest domeniu. A absolvit cursuri de maseur, medical taping concept, trigger points therapy și terapie manuală. A jucat și ea handbal în mod organizat, sport pe care acum îl practică la nivel de amatori.
Acum, că am făcut cunoștință, să vă spun cum sunt ei acolo, la job:
-cel mai important mi se pare faptul că sunt dedicați. Și asta se vede dacă îi urmărești cu cîtă asiduitate monitorizează stările și evoluțiile celor de care se ocupă. E uimitor cum găsesc căi de comunicare atît cu cei foarte tineri sau chiar mai tineri decît ei la fel cum știu să intre în dialog constructiv și cu cei foarte în vîrstă. Acest demers, care din afară ar părea unul complicat, pentru ei e floare la ureche. Se știu adapta la orice pacient.
-la fel de important mi se pare faptul că știu zîmbi. Bine, Ștefan zîmbește mai puțin dar dacă își intră în ritm reușește chiar și să rîdă de-a binelea. Și asta pentru că cele două fete reușesc de multe ori să-l determine s-o facă, așa cum lesne puteți vedea și în fotografii.
-programul de recuperare pe care îl concep nu e monoton, exercițiile nu se repetă aproape deloc, e construit cu cap. Și, desigur, el merge progresiv, pe măsura recuperării pacientului.
-cum în sală atmosfera e acompaniată mereu de muzică, nu de puține ori îi auzi și pe ei fredonînd acordurile unora dintre piese, ceea ce iarăși poate avea darul de a-ți crește moralul.
Nu știu dacă recuperare înseamnă și bună dispoziție, dar cu siguranță după o oră de program cu cei trei reușești să acumulezi și pe acest front, ceea ce nu-i deloc puțin lucru.
Dacă tehnicile se învață iar Diana, Ștefan și Roxana e clar că le-au învățat, cu partea cu comunicarea se prea poate să se fi născut. Iar aceste lucruri, adunate, nu pot să dea decît cu un mare plus. Și pentru ei și pentru pacienți.
Acest episod le-a fost dedicat lor, pentru că trebuia să începem de undeva. Dar ne propunem să revenim focusînd și pe ceilalți membri ai echipei Kinetic Sport & Medicine, respectiv la fizioterapeuți și nu numai…
Călătoria continuă, cum ar veni…