Am primit o serie de mesaje ce vin să întregească imaginile pe care eu mai încercam să le rememorez pe aici despre cartierul dispărut, Sinuța. Ele vin din partea unor sinuțeni sau clujeni din alte cartiere ce-au văzut reportajul pe care l-am făcut la TVR Cluj, acum ceva vreme, aici.
Iată amintirile lor, mărturii ale unor vremuri din alt secol, din alt timp:
Dinu Mititeanu: Faină emisiune, Fain articol,felicitări. Am umblat pe acolo prin anii 57-60. Iar in anul 1972, la nou înființata Seție de Alpinism a Clubului U-Cluj, au aderat cu entuziasm câțiva tineri ce au copilărit în Sinuța: Szalma Sanyi, fratele mai mic al directorului de la Someșul, Engi Lajos, Nelu Vidruț și Barla Amdras. Erau buni, talenați, ambițioși si mândri că erau din Sinuța.
Ela Hossu: Numele de fata e Dulau.Eu am locuit pe Zorilor nr 48.Urmatoarea casa la nr 50 statea “nenea” Ghita si apoi Tatra era perpendiculara, bine zic? In colt era viziticu’.Pe Tatra o tin minte pe Marinela cu care eram prietene si ne jucam impreuna cu sora mea Cici.Sa fie sora ta? :)La nr 46 locuia fam Tigovan (Omi si Bui), care erau ceva neamuri cu Jiga Corina de pe Pajistei( capatul de Pajistei care dadea in “transformator”),unde ne jucam “prizonierii” si “telefonul fara fir”.Tata juca fotbal in gropa cu baietii care erau mai mari o tzara decat mine.Mi-i amintesc foarte bine pe fratii Duca (Marian si Nelu),care staeau pe linga Corina, apoi pe fratii Pripon.Pe Zorilor putin mai sus locua familia Mircea( Dorina,Calin, ?)care s-au mutat pe Porumbescu putin inainte de a ne demola.Vis a vis de ei statea Ilu (Tritean Ileana).Apoi Marius Veres cu care tin acum legatura ,dar reluata de acum vreo 7 ani,ne-am intalnit intamplator.Casa lui de pe Sighisoarei,mai jos putin de scoala e tot acolo.
Romeo Macaria: Excelent si emotionant reportaj! Felicitari!
Abia acum vizionat reportajul la recomandarea unei Doamne care a locuit o perioada tot in Sinuta. Gratitudine!
Am trait 24 de ani in Sinuta; pe Str. Privelistei 24, (casa+gradina), unde am trait cu bunicii mei, pana cand comunistii ne-au demolat, iar dragii mei bunici au decedat ulterior au decedat din cauza asta. Fratele bunicului meu Mihai, a locuit pe Str Ciprian Porumbescu.
Am fost la scoala generala, de mai jos de Groapa cu Coca, fiica Dlui Iepure – cel cu bufetul. Groapa, la sf anilor 30 era un mini-lac (din spusele bunicilor mei. In perioada can Nastase si Tiriac erau in culmea gloriei, jucam tenis (rudimentar) in Groapa. Doar cateva amintiri, din multele altele.
Mi-ar face placere sa va intalnesc si sa mai povestim despre Sinuta noastra! As fi onorat si mi-ar face placere sa va intalnesc, respectiv sa imi dati un semn. Multumesc!
Sandu Tătar: Frumos si emotionant reportaj. Sunt un sinutan care a locuit pe Marinescu nr. 65, un pic mai jos de crâșmă fam. “Iepure”. Se poate spune că “Sinuta” a fost o zonă selecta în care toți erau prieteni, se respectau reciproc și fără certuri. Imi amintesc de alimentara din colt cu str. Porumbescu a lui dl. Ludwig si dl. Szolosy de unde furam ciocolată “pitic” si cu rom, ce bună era si peste drum era curtea cu pauni. Nu pot să uit cum jucam fotbal sau “tigli” pe Groapa (Maracana) cu prietenii maghiari și români. În perioada de iarnă ne dădeam cu sania cu volan sau pe patine de la scoala până la biblioteca din Piața Păcii. Cel mai bun sirop de zmeură era la crâșmă lui Iepure cu sifon si pâinea cu untura si ceapă verde mancata în poartă casei cu alti prieteni. Pot să afirm ca Sinuta a fost si este un loc aparte si special în inima multora.
Z. KÁSA: Numele Sinuța vine din maghiară: “Szén utca”, uneori “Szín utca”.
Mai demult era “Széna utca” (széna=fân, deci nu are legătura cu szén=cărbune).
Actuala stradă Napoca era “Belső Szén utca”, pentru că era în interiorul vechii cetăți (belső=interior).
Alte străzi din apropiere: Külső Szén utca (str. Clinicilor), Külső Felső Szén utca (str, Babeș), Felső Külső Szén (str. Hașdeu și Marinescu).
(Vezi cartea lui Szabó T. Attila: http://adatbank.transindex.ro/html/alcim_pdf9494.pdf)
Iar dacă voi mai aveți amintiri despre Sinuța, aici e locul unde le puteți rememora, avem loc oricît pentru Sinuța…
2 comentarii
Nu sunt ION CREANGA, dar, nu stiu cum simt altii, dar cand ma gandesc la „SINUTA”… , voi toti care ati scris si ati aratat despre Sinuta ati deschis un fel de „cutia Pandorei” in inima si sufletul meu. M-am nascut Dan Adrian pe Marinescu 65 si am plecat dupa 50 de ani Tatar-Dan Adrian, deci, cam cunosc istoria. Chiar mi-am facut un „remember” si am luat strazile la rand si mi-a iesit….(partial). Nu m-am gandit vreodata ca cineva isi va aminti si sa faca ce ati facut voi, sa reinvie ceva ce a fost „lost in time”. BRAVO!!!!. Daca cineva va vrea amanunte sunt dispus sa „pun pe tava” si sa servesc cu cea mai mare placere. Din pacate nu pot sa vin cu imagini, nu erau la moda pe vremea aceea, dar am cateva (personale).
Bună tuturor.
Abia azi am găsit acest articol și mi-a trezit amintirile. Și eu mi-am petrecut copilăria prin Sinuța, unde locuia mătușa mea, eu locuind atunci pe Moților 141,lîngă Agronomie.
De acolo, urcam pe Șicator pînă în Sinuța, dădeam de un deal mare pe care dacă îl urcai ajungeai la o Alimentara, apoi transformatorul și ceva mai sus, strada Tatra, unde locuia mătușa mea.
Din păcate, deși eram toată ziua, vara, pe afară cu copiii, nu îmi mai amintesc multe nume. La capătul grădinii era o curte unde erau 2 frați, Cristi și Titi, lingă ei stătea un puștan mai mic ca noi Adi Duma parca. Mai era o fata.. Ilona, cred vis à vis de întrarea scurtei străzi Tatra.
Mai era tanti Olga cu piticii de gradina din curte, care ma fascinau. Mai jos 2 frați care aveau o mașinuță cu pedale (erau cei mai tari 😊)
Și ar mai fi. Dacă mai sînt persoane în jurul generației 1964,care se jucau cu copiii din zona Groapei, mi-ar plăcea sa stam de vorba. Că ne amintim sau nu, în mod sigur ne-am intilnit dacă erați prin zona aia, eu am petrecut mult timp acolo în copilărie.
Ma găsiți pe Fb, dacă vreți sa stam de vorba. Pe vremea aceea mi se spunea Bebe 😊
https://www.facebook.com/mihai.micael