Știți că mă mișc și fac poze pe care le postăm la rubrica noastră „Clujul bătut la pas”. Facem asta de multă vreme, nu știe nimeni, dar noi facem. Așa s-a întîmplat recent, cînd am fost impresionați de florile ce au apărut pe peretele fostului Liceu de Muzică din Piața Muzeului. Și, la o zi după…
La o zi după îmi pune Andi Daiszler un comentariu din care mă prind că florile acelea nu au apărut din senin ci că fac parte dintr-un proiect amplu al Daisler Asociația, un proiect ce se cheamă Centrul Verde. Dacă intrați pe pagina asociației veți vedea că e vorba despre un efort colectiv, unul din care fac parte inclusiv persoane fizice care au înțeles să miște lucrurile într-o direcție cum nu se poate mai bună.
Așa. Să continuăm cu Andi. Și mă mai văd cu omul, prin Cluj, cît de apucăm să ne salutăm. După care îmi trimite mai multe informații din care înțelegem că Piața Muzeului, cel puțin, arată altfel datorită acestei idei. Iar Muzeul de Istorie e Perla Coroanei, cu cele 100 de jardiniere care încet-încet vor îmbogăți fațada acestui edificiu de cultură.
„Pentru asta am donat deja peste 300 de jardiniere și 300 de ghivece celor care locuiesc sau lucreaza în zonă, doar să le expună în văzul publicului larg. Teraselor și afacerilor din zonă le-am oferit cu titlu gratuit 10 ghivece cu magnolii mari, ca să creșterem cantitatea de verdeață din spațiul public. În felul ăsta, ne vom petrece concediile de vară în cea mai bună versiune a Centrului Vechi, care devine astfel Centrul Verde”, îmi zice Andi.
Am putea adăuga ca notă subiectivă că întotdeauna ne-a plăcut de acest tînăr care a fost și jurnalist bun și-acum e și un foarte bun cetățean al Clujului.
Asociatia Daisler a fost infiintată, spune Andi, pentru a grăbi procesele de reactivare urbană a spațiilor publice prin inițiative cultural-creative de impact. Proiectele asociației sunt Strada Potaissa – Piața de flori altfel, Lights On Romania – festivalul de light art care a de Mi-e Dor De Tine la Londra sau care a pus Luna în Biserică. Din înșiruirea lor și dacă ați și fost prezenți de aproape sau de la distanță la aceste lucruri v-ați cam dat seama că sunt genul de proiecte ce vă pică bine. Genul de chestii la care îți vine să adaugi: „în sfîrșit, ceva fain de tot”…
Oricum, pentru noi ce facem din Clujul bătut la pas o pasiune această realizare cu Centrul Verde ne simplifică misiunea de a vă arăta de ce orașul ăsta e pe sufletul nostru și de ce va putea intra în sufletul oricui îl va dori să îl cunoască mai bine.
Oamenii aceștia tineri, alături de alții mai trecuți prin viață (ne gîndim la enciclopedia vie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, la posturile radio și tv ce promovează astfel de lucruri), cu toții merită aplaudați și felicitați. Separat și la un loc. Și poate așa se va și întîmpla, în viitorul apropiat: cei ce au minte să se asocieze și să facă lucruri importante pentru Cluj.