Cum ați proceda în cazul în care ați trăi într-un loc în care atunci cînd nu sînt cutremure, vin apele peste voi?
Așa se întîmplă pe insula Lipari, o minune de insulă, altfel, la nord-vest de Sicilia. E cea mai mare dintre celebrele Eoliene. Din cînd în cînd, și asta destul de des, se abate cîte un astfel de necaz asupra insulei. Lipari are vreo 37 de kilometri pătrați. Și o biserică de pe la 1500, și un parc cu vestigii romane și grecești. Și cam atît, ai zice.
Cu toate acestea, insula este invadată vara de turiști, peisajele sînt încîntătoare și localnicii foarte calzi.
Toate astea le-am văzut într-un documentar semnat Ioan Grigorescu. Am rămas cu întrebarea: de ce să vrei să locuiești pe o insulă care atunci cînd nu e invadată de ape e zdruncinată de cutremure? O fi ceva mult mai subtil, mai adînc, mai complicat decît mă duce pe mine mintea…
PS
Deși, dacă mă gîndesc mai bine, noi de ce dracu stăm în România?
3 comentarii
Daca nu ai fi stat in Romania, nu ai fi avut aceasta platforma, ai fi facut altceva…. nu ai fi avut aceeasi creativitate, in sensul bun.
Oare aia de pe Prut, Siret sau de pe Bistrita de ce stau acolo ? Si in fiecare an ii matura viiturile ?
sicilienii mai sunt numiţi şi „pământari” tocmai pentru că ţin foarte mult la locul în care s-au născut şi pe care foarte greu îl părăsesc. şi chiar de sunt cutremure, inundaţii sau chiar erupţii vulcanice, merită să locuieşti în Lipari, pe insula Lipari, oraşul capitală al Insulelor Eolie. 🙂