„Escalada este o pasiune, este filozofia mea de viaţă. Cu 66% invaliditate şi cu o ameţeală, un vertij, care mă însoţeşte în fiecare moment, am devenit unul dintre cei mai buni căţărători în solo integral”, ne mărturiseşte Alain Robert în deschiderea site-ului lui.
„AVERTISMENT: ESCALADA SOLO INTEGRAL ESTE UN SPORT EXTREM, FOARTE PERICULOS. CĂŢĂRĂTORUL NU FOLOSEŞTE NICI UN SISTEM DE SIGURANŢĂ. ALAIN ROBERT ESTE UN PROFESIONIST. NU ÎNCERCAŢI SĂ EFECTUAŢI ESCALADELE PE CARE LE VEDEŢI AICI. ACESTEA VĂ POT CAUZA MOARTEA”, citesc în continuare pe pagina oficială a căţărătorului. Acesta este un avertisment binevenit. Văzând uşurinţa cu care Alain se caţără pe verticala unora dintre cele mai înalte clădiri existente la această oră în lume, unii oameni pot crede că ceea ce face el este doar o joacă de copil. Această impresie este total greşită.
Omul care îi admiră pe marii alpinişti Walter Bonatti, Gaston Rébuffat şi René Desmaison a trecut peste căderi, probleme medicale, arestări, pentru a se căţăra iar şi iar.
Cel care a escaladat peste 100 de clădiri foarte înalte a venit la sfârşitul săptămânii trecute şi în Bucureşti. S-a căţărat, într-o acţiune publicitară, pe o mare parte a faţadei hotelului Intercontinental.
Spre deosebire de alte dăţi, la Bucureşti el a folosit o coardă de asigurare pe care era prins un opritor de cădere care, la nevoie, l-ar fi oprit pe căţărător.
Întreaga acţiune a fost transmisă live pe Antena 3. De remarcat este că realizatorii transmisiei au avut inspiraţia să-l invite să comenteze această escaladă, pe Maestrul Sportului – domnul Dan Vasilescu – preşedintele Clubului Alpin Român.
Asistenţa, din care a ieşit în evidenţă un grup de copii, l-a încurajat continuu pe căţărătorul care, de câteva ori s-a oprit pentru a-şi saluta spectatorii.
6 comentarii
O actiune publicitara de foarte slaba calitate, si asta ca sa ma exprim elegant.
In conditiile in care urca, cu asigurare cu ASAP, orice alpinist utilitar care se catara de o luna de zile, sau orice incepator in alpinism/escalada putea sa o faca.
Nu ştiu care au fost condiţiile din contract. De jos nu s-a văzut clar sistemul de asigurare. L-am observat doar atunci când am mărit fotografiile. Înclin să cred că i s-a impus căţărarea cu asigurare.
Ai dreptate Adi. Orice începător putea s-o facă. Dar n-a făcut-o nimeni! Ca pe multe alte lucruri pe care noi doar putem să le facem… La „putinţă” cred că suntem lideri mondiali!
Foarte multi dintre romanii care practica alpinism la modul onest (punind multa pasiune in ceea ce fac, investind din fonduri proprii pentru a mentine un standard ridicat in acest sport, urcind nestiuti de nimeni pe munti de mare altitudine si infruntind dificultati cu care putini s-ar incumeta sa se confrunte…) nu vor intelege de ce se face atita publicitate unui francez care nu a dovedit nimic special la Intercontinental… Faptul ca „Antena 3” a sustinut publicitar acest proiect (dar, repet: ar fi fost mult mai nobil sa sustina un roman intr-unul dintre marile proiecte de escalada de anul acesta!!!!) poate fi ingaduit doar datorita inspiratei prezente la editia de simbata dimineata a presedintelui Clubului Alpin Roman, Dan Vasilescu, ale carui observatii, dincolo de orice alt comentariu, le regasiti aici: „Surpiza, sambata la ora 11,00 am fost sunat de Dna Toma Roxana de la Antena 3 pentru a comenta in direct marea performanta. Am imbracat in viteza tricoul CAR si am comentat asa cum ati auzit/vazut marea „balconiada”, subliniind ca a folosit un sistem de oprire a caderii (ulterior am vazut un opritor ASAP pe care il utilizam zilnic la cursul de utilitar). M-am abtinut sa spun ca exista in Bucuresti zeci de alpinisti sportivi sau utilitari care puteau sa-i egaleze performanta. Nu avea rost sa intru in alte amanunte, am avut in vedere varsta si performantele sale precedente adevarate.”
Mă bag și eu puțin, foarte puțin, și zic:
-Măcar așa s-a auzit de hotelul Intercontinental și de România, ceea ce nu cred că e rău.
-În loc de o bere și doi mici, oamenii s-au adunat să vadă o reprezentație a unui cățărător cunoscut
–
Amintiţi-vă contextul în care Columb a spart coaja unui ou pentru a-l face să stea nerostogolindu-se pe masă.
Vorba lui Mihai: Suntem campioni mondiali la disciplina „putut”!
Nu contează efortul omului, aflat în situaţia lui, nu contează valoarea publicitară investită şi câştigată de organizatori, … Şi eu aş fi putut!
În ’92 am explicat unui parizian: De ce vede el reportaje cu copiii oropsiţi din România? Simplu: reportajele cu copiii normali din România nu au valoare … publicitară! În traducere prozaică: Nu se vând/cumpără pe piaţa mass-media pentru că … De ce, oare?!
Să nu uit: felicitări căţărătorului!
N.B.: Nimeni nu a filmat sau fotografiat căţărarea – fără sisteme de siguranţă! – a lui Ulise pe Puşcariu!